2015. augusztus 15., szombat

Mi történik már megint itt - több milliárdos fejlesztésből egy peták sem jut Ócsának ( - ezért nincs fejlődés)

Három és félmilliárd forint központi támogatást osztottak szét az igényüket benyújtó önkormányzatok közt.

Három és félmilliárd forint fejlesztési forrás felosztásáról döntött a belügyminiszter,  benyújtott igények alapján. Pintér Sándor az összeget 207 pályázó önkormányzat közt osztotta el.  Ők azok akik a feladataik ellátásával kapcsolatos beruházásokra fordíthatják.  

http://www.napi.hu/fototar/fototar/201201/orig/image1327427032.jpg/600/
3 és fél milliárd támogatást osztottak szét - Ócsa hol marad
Ócsa viszont nincs a nyilvánosságra hozott sorban.

A kiírt június 9-i határidőre 2563 önkormányzat rögzítette pályázatát az erre szolgáló információs rendszerben, a települések összesen több mint 55,3 milliárd forint támogatást igényeltek.  

Hogy ebben Ócsa városa hol maradt, nem tudni, mert erről az önkormányzati hírforrás nem szól.

A kormányzati portálon 2015. augusztus 10-én megjelent összesítés szerint a kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására 2 milliárd forintos előirányzat volt, és egy település legfeljebb 30 millió forintot igényelhetett. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh11igT-3pWE_GDsm74E5nFDx5w_a1ngCVjQpd0uYvb3lREV7ryQ4w-0xgHc2QVYvj8a9hRpQZ0At0KfYNC0Orocy_DCnLGC_z0ztYDRWqGWaQk-juDQrFKlUjBXXjmCey3wKcc6Hu5v68/s1600/SSA40016.JPG
A megvételre volt szándék és pénz,  a folytatásra már semmi nincs ( - drága rom)
- Ócsán talán ennek keretében lehetett volna költségvetési összegeket nyerni a több mint 25 millióért bevásárolt Tsz-Iroda rendbehozatalára, ha ott olyan kötelező feladatellátást akart volna kialakítani a hivatal, amire lehetett volna igénnyel élni.  Ennek keretében akár a Városüzemeltetés is beköltözhetett volna a támogatott felújítást követve. 
A 4300 fős Törtel település erre a célra (kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére) 30 000 000 Ft támogatást nyert.

Az önkormányzatok bölcsődei, óvodai fejlesztésekre, az egészségügyi alapellátást szolgáló – például háziorvosi, gyermekorvosi – épületek felújítására, önkormányzati hivatalok megújítására pályáztak. 

- Városunkban a Dózsa telepi óvoda fejlesztésére, vagy amint már említve volt, a Tsz-Irodában hivatali helységek kialakítására nyílt volna itt lehetőség, egy sikeres benyújtást követően. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj83QsPohUbW9uOBACQzKypIkQe3hQMSPeOiDMUxqZEEUVgucgN5y2UsU2UG2QDkxP1zS4FxyQiZ6xKmvZdCgSE6JpopPn0fX5jEAFlwu-Euy_9wlYQy9AGD8j5Vp1OxPjj8a3CAqQRnV0/s1600/SSA40984.JPG
Ide is elkélne egy járdaszakasz - nincs rá kerete a városnak ( - és a BM forrás?)
Egymilliárd forint értékben lehetett pályázni belterületi utak, járdák, hidak felújítására; egy település legfeljebb 15 millió forintot kérhetett.

- Ez is egy kardinális terület.  Ócsán az utakra, a járdákra, az átkelőkre nagyon fontos lenne beruházni. Ebből a felkínált összegből ott lehetett volna létrehozni egységes aszfaltcsíkot, ahol a lakosság sem épít. Ilyenek a vasúti átjárókhoz vezető sáv, ahol semmiféle gyalogút nem visz, és vezet át. Vagy az olyan utcák szélesítése, ahol a busz is alig tud haladni biztonsággal. 
Sülysáp és Tápiószecső 15-15 milliót zsebelt be a belterületi utak, járdák felújítására, míg Pilis 10,2 milliót kapott erre. 

Ezeken felül további félmilliárd forint pályázati forrás volt óvodai, iskolai és utánpótlás sporthoz kötődő infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra vagy új létesítmény létrehozására. Itt egy önkormányzat legfeljebb 20 millió forintot kaphatott.

- Ez az a célcsoport, ami Ócsán eddig a legtöbbet kapta eddig. Ennek ellenére innen is lehetett volna pénzt lehívni, hogy ezáltal is kíméljék a helyi forrásokat. Mondjuk az itt elnyert  milliók pótolhatták volna az önkormányzati támogatások összegét, amit azonnal át lehetett volna csoportosítani a lakossági szolgáltatások felé. 
 A Pest megyei Dány 14,4; Páty 19,8; Pomáz és Dunabogdány 20-20 milliót zsákolt be ezen a címen. 

A június 9-i határidőre 2563 önkormányzat rögzítette pályázatát az erre szolgáló információs rendszerben, majd kincstári felülvizsgálat után 2515-öt továbbítottak a Belügyminisztériumhoz. 
A települések összesen több mint 55,3 milliárd forint támogatást igényeltek.

Ócsa nincs közte.

http://i.ytimg.com/vi/vn-AgfzRHPg/maxresdefault.jpg
A miniszteri bírálat során előnyt élveztek egyebek mellett a fenntartási költségek csökkentését célzó fejlesztések, sportfejlesztések esetében pedig például azok, amelyek után a létesítmény több sportágra lesz alkalmas vagy bővíti a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeit.

- Ennek keretében például a birkózást, a tollaslabdát, a ping-pongot, vagy a teniszt is meg lehetett volna  támogatni, de akár a kézilabda is bevezetésre kerülhetett volna. 
Azonban ennek híre hamva nincs nálunk. 

Huszonöt pályázatot tartalmi vagy formai hiba miatt elutasított a belügyminiszter, a forráshiány miatt nem támogatott 2283 önkormányzat kérelme pedig tartaléklistára került. A 207 támogatott önkormányzat átlagosan 17 millió forint fejlesztési forráshoz jut.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_v1mqXQZ3pLl2H4s3-5k2yHfyVKeUsOfh1T0OAm6TKaxmLdBfJrPT5pjDSdw2U-FTyw2k0yFMJboM2sNhOEdjVbEP8h_H67PSZsPV7r1nAITvGj_EY7n1_sQ4bdo7_oe3wlamLMmMNc4/s1600/SSA41015.JPG
Saját, (hivatali) és belső fejlesztésre szoktak pályázni - a Tsz-Irodára már nem
Mindebből az odaítéltek alapján Ócsa egyetlen petákot sem kap. Nem tudni, hogy ez miért történt így, csak azt, hogy nem ez lenne az első eset, amikor a városvezetés elsiklik ezek felett.  

A blog eddig is igyekezett felhívni a figyelmet az elgurult forintokra és az elmulasztott pályázati összegekre. Most sem tesz mást, minthogy tájékoztatja a lakosságot az adott állapotról. 

Arról, hogy miért nem épül önkormányzati járda, miért nem javul a helyi úthálózat, illetve miért nem fejlődik a város. 

Csakhogy tudjuk, miért nem adataik meg számunkra az ami másoknak igen. Az, ami amúgy működne. Csupán az önkormányzatunk nem elég sikeres ez esetekben. Évek óta itt tartunk.

A miniszteri döntést tartalmazó táblázat a itt található.
Forrás: BM - MTI
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése