2015. augusztus 5., szerda

Kánikula, hőségriasztás és ami vele jár - törődés, gondoskodás, kiadás, vízosztás ( - baromi egy helyzet)

Ma Ócsán 36 fokot mértünk, amit aztán a fővároson átvonuló zivatar nyúlványai hűtöttek le estére.

http://static.wixstatic.com/media/ca42b7_e6d5551d325346b7844b09c057aaffcd.jpgA meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt több megyére és a fővárosra már keddre is másodfokú figyelmeztetést adott ki. Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el a tartós hőség miatt valamilyen veszélyjelzést. Most a második fokozat, a hőségriasztás van érvényben, szerdától hétfő éjfélig. 

 

A MÁV intézkedett


Az érvényes hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében azt tudatja, Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatra várakozó utasok.

Az ásványvizet a vasúttársaság augusztus 10-ig – illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi – 10 és 17 óra között osztja. A MÁV-Start emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását. A vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasainak minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartásakor különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire – áll a közleményben.

 

Debrecen és Budapest is intézkedik

http://6.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/large/public/upload/article/22/hoseg_0.jpeg?itok=oBqM90qx
Debrecen önkormányzatának sajtóreferense szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a hőségriasztás miatt ismét felállították a párásító kaput a város központjában, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. Ha szükséges, a légkondicionált önkormányzati kezelésű épületek földszinti tereit is megnyitják a hűsölni vágyók előtt – tette hozzá Petróczi Ildikó. Elmondta azt is, hogy a hőség miatt szerdától szükség szerint locsolják a város útjait, elsősorban a belvárosi nagyobb forgalmú tömegközlekedési és gyűjtőutakat.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden arról tájékoztatott, az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás miatt Tarlós István főpolgármester utasítást adott arra, hogy a főváros cégei mindent tegyenek meg a lakosság hőségérzetének enyhítése érdekében. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot.  A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Emellett a BKV Zrt. megrendelésére naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.
A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdán déltől este 6 óráig, csütörtökön 10 órától este 6 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren, továbbá a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál.
A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. Mint kiemelték: a társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található. 

Hozzátették továbbá, hogy a Palatinus strand és a Dagály strand és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - a Palatinus este 8 óráig, a Dagály strand este 9 óráig - várja a hűsölni vágyókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére - olvasható a fővárosi közleményben. 

http://felcsutihivatal.hu/sites/default/files/_docstore/figypm-nek.jpg
A hőségriasztásról hivatalosan Ócsa is így értesül - a szükséges intézkedések megtétele a városvezetés felelőssége

 

Ócsa más világ - itt kit tudja ki intézkedik

http://felcsutihivatal.hu/sites/default/files/_docstore/figypm-nek.jpg
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írta: komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet. 

Mindezek figyelembevételével, ahogy korábban is beszámoltunk róla, Ócsán nem tapasztalni rendkívüli intézkedéseket. Az állomás nincs vízosztás, az önkormányzat nem tett közzé a hőségre vonatkozó intézkedési tervet, továbbra nem jelölt ki olyan közösségi helyet, ahol egy kis enyhülésre számíthatnának a rászorulók.

A Magyar Polgármester Online a Napi Gazdaságra hivatkozással írjam hogy a településeknek többletfeladataik is adódnak a kánikulában, kiemelten kell figyelni a közfoglalkoztatottakra, az idősekre és az állatállományra is. Vidéken sok százezres, akár milliós kiadásaik vannak az önkormányzatoknak a folyamatos hőségben, míg  a fővárosban több tíz millió forintra is tehető a hőség miatti pluszkiadás. 

Ócsa városvezetése azonban nagyon olcsóra foghatja mindezt, de lehet, hogy egy fillért sem irányoz elő ilyen célokra. 

Az önkormányzati hivatalokban, ügyfélterekben, ahol van, légkondicionáló berendezések hűtik a kánikulai levegőt. Az ügyfélváró azonban sok helyütt nem ilyen barátságos. 

http://www.pomaz.hu/container/images/new/2015_-_hosegria_1.jpg
Mindenhol komolyan veszik a hőségriasztást, és intézkednek - Ócsa más világ

 

Másutt miként van ez

http://mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2013/var//improxy/NyugatWXGAPicture/13/39/133914_kanikula_a_fovarosban_vizre_megy_a_jatek.jpg
Vízosztás (másutt) - nem egy helyi népszokás (itt)

A kőszegi polgármesteri hivatal épülete nem klimatizált, mert egy régi, műemlék ingatlanról van szó, ami az átlagosnál hűvösebb – jelezte Básthy Béla. Az alpolgármester elmondta: több intézményük viszont klimatizált, így azokban az épületekben komoly költségekre számítanak. „A hőség miatt napközben a turisták is inkább a fürdőhelyeken vannak. Nálunk viszont a belváros a fő vonzerő, ahol csak este élénkül meg az élet” – hangsúlyozta. Beszámolt arról is: a kánikula miatt a gondozási központnak megszaporodtak a teendői. Kőszegen nem szüntették meg a köztéri kutakat, városszerte tucatnyinál lehet felfrissülni vagy vizet inni.

A Pest megyei Dömsöd polgármesteri hivatala szintén nem klimatizált. „Mi meglehetősen szegény település vagyunk, így nem telik rá” – közölte a polgármester. Bencze István hangsúlyozta: ilyen időben a családsegítő szolgálatuk többször látogatja az idős embereket. „Át kellett szervezni a közfoglalkoztatottak beosztását is. Az emberek reggel hatra járnak dolgozni, egy részük délután kettőkor fejezi be a munkát, míg mások este végeznek, de a délutáni hőségben nem dolgoznak. A munkavégzés alatt rengeteg ásványvizet adunk nekik, ami sokba kerül, de szükségük van a folyadékra. A lakosság az utcai közkifolyókból juthat hozzá a vízhez.”

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyő polgármesteri hivatalában két helyiség is klimatizált, de a készülékek működtetése óriási kiadást jelent az önkormányzatnak. Az alkalmazottakat igyekeznek ebben a két helyiségben elhelyezni, többeket viszont szabadságra küldenek. „Sokat költünk a konyhánkra is, az ottani klíma- és szellőztető berendezések üzemeltetése tetemes összeget emészt fel” – emelte ki Tiszatenyő polgármestere.

Kazinczi István beszélt arról is, hogy a közfoglalkoztatás fenntartása is költséges, mert az embereket, akik jellemzően kora reggel és este dolgoznak, védőitallal kell ellátni. „Csaknem száz szarvasmarhánk, több mint ötszáz sertésünk és legalább ötezer baromfink van. Az állomány miatt szellőztető berendezéseket kellett vásárolnunk, mert az állatok nem adtak tejet, állt a tejüzem is” – mondta Kazinczi, aki szerint a hőség miatt milliós, előre nem kalkulált többletkiadásaik vannak.

Még szerencse, hogy nálunk nem kell gondoskodni a barmokról. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése