2015. augusztus 18., kedd

Ismét tűzeset volt Ócsa térségében - megint jól jött volna a kisvárosi tűzőrség ( - helybeli segítség híján égünk)

Mint ahogy említettük már, Ócsa elhelyezkedése, térbeli távolsága Budapest, Gyál és Dabas közt az M 5 autópálya vonalában olyan frekventálta teszi, mely megkövetelné egy helyi segélyszervezet létét.

Ócsa pont abban a középpontban (kiszögelésben) van, aminek elérhetősége rendkívül fontos lenne. Ez nem csupán a 9 ezres lélekszámú város, hanem a jelentős forgalmat lebonyolító autópálya szakasz, az M5 és az M0 közelsége, valamint más segítségnyújtásra alkalmas egységek távolsága és elérési ideje okán is szükségessé vált.  Ezt a belesetek gyakorisága és a segítségnyújtás, a beavatkozás gyorsasága is megkövetelné.
Eseti történetek alapján több mint 17-24 percet meghaladó várakozás telik el az eset bekövetkezte és a segítség kiérkezése közt. Ez pedig olyan jelentős idő, ami elfogadhatatlan. Ezért lenne fontos egy ócsai segítségnyújtó-beavatkozó egység létesítése, akár társadalmi-, önkéntes alapon, ha már a hivatalos, vagy hivatásos létesítést a politika nem látja elérkezettnek.

Ehhez azonban helyi akarat, elszántság és támogatás szükséges. Az önkormányzat, az uralkodó  politikai pártvezetés, és a helyben érintett országgyűlési képviselők támogatása nélkül azonban ez ugyanúgy nem fog megvalósulni, ahogy eddig sem sikerült.

A balesetek a tűzesetek nem a politika mérlegelése és belátása, vagy szándéka szerint jön, vagy sem. A környéken történtek és annak átélői, a károsultjai a megmondhatói, hogy mennyire jól jött volna egy itteni (helyi) segítség.  Az elhunytakról nem is beszélve, mert nekik ehhez már nincs mit hozzáfűzni.

Az élet azonban nem áll meg. Mára is produkált egy esetet. 

Ismét Ócsa közelében, az M5 autópálya Budapest felé vezető oldalán, az inárcsi szakasz 37-es kilométerénél kapott lángra egy kisbusz. 


A kigyulladt járműhöz a dabasi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és perceken belül eloltották az égő járművet. Személyi sérülés nem történt. Az oltási munkálatok idejére rövid időre lezárták a sztráda érintett oldalát, de a forgalom időközben két forgalmi sávon megindult. Az utómunkálatok végeztéig forgalomlassulásra kell számítani - számolt be az Index és a Dabasrégió.

Ócsán az utóbbi években mindig történt egy-egy tűzeset.

2013 februárjában szintén tűz volt a városban. Spitz Alexandra tájékoztatása szerint mire a dabasi tűzoltók a helyszínre értek, már az egész szoba lángra lobbant abban az ócsai házban, ahol valószínűleg dohányzott egy mozgsássérült férfi. Oltás közben bukkantak rá a házban egyedül lévő férfire, aki súlyos égési sérülései következtében életét vesztette. A tűzoltók már nem tudtak segíteni rajta..

2013 júliusában egy erdőirtás kapott lángra Ócsa külterületén. Ismét máshonnan jött az első segítség. Ez esetben hét tűzoltó kocsi oltotta a lángokat a kéthektáros területen, mentve a menthetőt. Az aljnövényzet és a fakitermelésből származó hulladék égett. 

2014 februárjában kigyulladt egy papírárut szállító kisteherautó hétfő délelőtt az M5-ös autópálya gyáli lehajtóján. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté tájékoztatása szerint mire a fővárosi tűzoltók a helyszínre értek, a jármű és annak rakománya már teljes terjedelmében égett, s a tűz az út melletti bozótos, füves terület 50 négyzetméteres részére is átterjedt.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvsfh0Ti6U2Ujcl23B9IvvYa8IiTAiQR96FbzGWJ8xcfagEoDkF66U1neDl3Rtr16Q4dr9HKHnMEATSosnzy3DoWJuje8nHmdS2kPdd-IfTmi9XZy5Mwj_zDaHWlJyJKKk_KgF3pqyOYDA/s1600/DLAPE20140427001.jpg
2014. áprilisában  egy középkorú férfi vesztette életét, miután kigyulladt egy 100 négyzetméteres ház egyik helysége Ócsán a Damjanich utcában - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem.
A 100 négyzetméteres ház egyik szobájában keletkezett a tűz, amit a kiérkező dabasi tűzoltók oltottak. A lakásban egy középkorú férfi tartózkodott, aki életét vesztette. A halál beálltát már a kiérkező mentők állapították meg.
Tájékoztatásuk szerint mire a dabasi tűzoltók a helyszínre értek, már az egész szoba lángokban állt. Oltás közben bukkantak rá a házban egyedül lévő férfire, aki súlyos égési sérülései következtében  vesztette életét. Az esethez tűzvizsgálat céljából a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották.

http://www.langlovagok.hu/kepek/2014/monor/140718_ocsabalazogep/eredeti/140718_ocsabalazogep_02.jpg2014 júliusában teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres családi ház Ócsán, az Üllői utcában péntek délután. A tüzet a dabasi és fővárosi hivatásos tűzoltók négy vízsugár segítségével oltották el. A lakóházban két felnőtt és egy gyermek lakott, elhelyezésük megoldott volt, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.
Ugyancsak egy péntek délután Ócsa külterületén egy bálázó gép  és a körülötte lévő tarló kapott lángra. A monori hivatásos és az üllői önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt az ott tartózkodók a tüzet részben eloltották, a végleges oltást a kiérkező tűzoltóegységek fejezték be. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

2014 novemberének egyik péntekén - szintén Ócsán - az éjszakai órákban a Jókai utcában kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete. A tüzet aránylag időben eloltották, személyi sérülés nem történt.

2015 áprilisában egy hektáron égett a száraz fű a Bugyi és Ócsa közötti területen késő délután. A száraz idő és az erős szél megnöveli a szabadtéri tüzek kockázatát. A Katasztrófavédelem statisztikája szerint Pest megye az egyik legveszélyeztetettebb terület a gondatlan tűzgyújtások szempontjából.

http://pest.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=11223&112015 augusztusa is meghozta a maga tűzesetét. Kigyulladt és teljes egészében égett  egy száz négyzetméter alapterületű családi ház beépített tetőtere Ócsán, a Petőfi utcában. A házban két idős férfi és két idős nő tartózkodott, akik sérülések nélkül időben ki tudtak menekülni az égő ingatlanból. A dabasi hivatásos tűzoltók, a fővárosból érkező létraszer és három vízsugár segítségével oltották el a lángokat, illetve akadályozták meg annak továbbterjedését. Az épület tetőtere kiégett, az alsó szinteken lévő szobákat a tűzoltóegységek átszellőztették. Az idős emberek ideiglenesen rokonokhoz költöztek, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Nem teljes a lista. A baj kéretlenül jön magától. Sajnos Ócsán nincs kéznél a segítség. Itt nincs meg  a megfelelő közösség az öngondoskodásra. A polgárőrségbe integrált önkéntes tűzoltóság nem jött létre. A toborzott csapat nem kezdte meg a tevékenységet. Hír, beszámoló nincs az egységről. A polgárőrség közösségi oldalán és a városi honlapon sem található semmiféle tájékoztató a tavalyi toborzást követő eseményekről. Az erre szánt állami pénzekre tőlünk senki nem nyújtott be igényt. Nem pályázott sem egy szervezet, sem a város. Mintha senkit nem érdekelne már ez. Csak akkor hallani hangokat, ha ég a ház. A polgármester és a képviselő-testület valószínűleg nem lát benne fantáziát, miként a fociban, ezért nem is kap prioritást vele szemben, és nem is részesül olyan kiemelt figyelemben, akár a most meghirdetett és kezdődő foci szezon. 

Valahol a helyiek akarták így. A többség választása. 
Ócsa ezt az utat járja be. Segítség nélkül.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése