2015. augusztus 2., vasárnap

Helyi segélyszervezeti egységre van szükség - önkéntes tűzoltóság és miegyéb ( - ismét az élet hozza a példát)

Érdekes, hogy az élet mit nem produkál. Azt is irthatnánk, hogy minket igazol.

Tegnap jelenet meg a blogon az önkéntes tűzoltóság toborzására emlékező cikkünk, annak okán, hogy erre a célra szétosztott állami támogatásból Ócsa nem kapott, nem kért, mert itt nincs rá megfelelő szervezet.

A tegnapi bejegyzéssel valahogy jelképesen utalni szándékoztunk arra, hogy mindezt (mármint az önkéntes tűzoltóság felállítását) valahogy nem tartották elég fontosnak a felek. Példaként felhoztuk, hogy mi minden élvezett ezt beelőzve prioritást az önkormányzatnál.Ezért mutattuk be, hogy kit miként és mennyire támogatott az önkormányzat. A helyi tűzoltóságra nem szerepel a listában, mert arra nem szántak pénzt a Városházán.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2015/08/ll%C5%91-%C3%B3csa1-e1438429488292.jpg
A balesetben hárman sérültek meg, egyikük súlyosan. A mentés és a helyszínelés idejére a teljesen lezárták az utat. (MTI Fotó: Mihádák Zoltán)

Erre ma jött a hír, hogy Ócsa és Üllő közt ismét (már nem első ízben, hanem szinte visszatérőn) baleset történt. Természetesen az üllői önkéntesek ott voltak. Ócsa nem tudott segítséget nyújtani, mivel itt sem készenléti mentő, sem mentőállomás nincs. Ezért csak másokra számíthatunk. Ahogy az ottani sérültek is. De a technikai segítségnyújtásban sem vagyunk elég felkészültek, mert az önkéntes tűzoltóság létrejötte valahol az önkormányzat és a polgárőség közt elsorvadt. Az elmúlt egy év legalábbis erre utal. Egy évig hír nem jelent meg az egészről. Ezért is vettük elő, és láttuk fontosnak felébreszteni a feleket. Pedig a tájékoztatás a polgárőségtől is elvárható lenne. Az önkormányzatnak megy kötelessége. Egyes vélemények szerint a városvezetés nem kíván többet tenni annál, mint amit a hivatalos honlapján megjelentetett. Más hírt azért sem tett közzé, mert nem volt mit. Előrelépés nem történt.

Polgárőrség Ócsa központjában az önk. épületénél
Aztán most előkerült, a polgárőrség sem makulátlan. (Részletek a blog Facebook oldalán olvashatók.) Bár a blog is több olyan esetet mutatott már be, amit igencsak kritizáltak az érintettek. Viszont tagadhatatlan, hogy több lakossági kifogás és panasz is érkezett a járőrözést illetően, amit általában a vezetőjük mindig felháborodással fogadott. Pedig a jogos felvetések és az egyik polgárőr elfogadhatatlan megnyilatkozása után már rendesen kiborult a bili. Azonban a polgárőség részéről sem a beszóló, sem pedig a felelős vezető illetve senki más nem kért elnézést a megbántottaktól. Vagyis a lakosságtól. Szóval, van még mit fejlődni és kiigazítani a kommunikációban és a feladatellátásban az őrségnél. Ez legyen azonban a vezetés dolga. Az emberek tisztelete azonban jogos elvárás. 

Ami pedig a jelen történéseket illeti, az Üllő és Ócsa között bekövetkezett baleset során nem volt kit riasztani Ócsán, mivel nálunk nincs ehhez megfelelő készültség. Gondolunk itt a már említett mentőegységekre. És nem csak kimondottan a mentőkre, hanem a tűzoltókra is. Ezért is érzik többen is úgy, hogy az elmúlt egy év kárba veszett. A helyi tűzoltóság nem jött létre. A mostani beavatkozás és a kiszállás is azt mutatja, hogy időszerű lenne ilyen népességű helyen egy gyors beavatkozású egység felállítása. Kár, hogy a tavalyi fellángolás, az akkori kezdeményezés kevésnek bizonyult. 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2015/08/ll%C5%91-%C3%B3csa-e1438429427999.jpg
A monori hivatásos és az üllői önkéntes tűzoltók áramtalanították a roncsokat, megszüntették és biztosították a helyszínt.

Visszatérve a tegnapi írásra, mit hoz az élet?  Még egy tűzesetet a városban. Ezzel megerősítve a felvetésünket és annak szükségszerűségét. Valóban nagy szükség lenne a helyi tűzoltóságra!  

Talán más alapokon, mint ahogy indult, de feltétlen kéne egy szerveződés, egy önálló egység. Talán nem is kéne erőltetni a polgárőrség alatti szerveződést, hiszen elég nekik a sajátjuk. Talán egy független és elkülönült alapon történő újrakezdés többre és előrébb vinné az ügyet. 

Talán az önkormányzati képviselők is segíthetnének ebben. Aztán hátha a polgármester hozzáállásai is megváltozik.  

Dabasrégió és Vecsési hírek nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése