2015. december 16., szerda

Van olyan, hogy ételfutárnak áll a polgármester - másutt virággal, vagy fejlesztéssel kedveskedik ( - és nálunk)

Karácsony közeledtével sokan igyekeznek segíteni az elesetteken. Így van ezzel megbecsült olvasónk Tibor is, aki nem csak a blog olvasottságán, hanem a helyi emberek mindennapjain is igyekszik segíteni.

Mi viszonzásul csak a segítő szándékú bejegyzéseit tudjuk megosztani és másodjára közzétenni.

Nincs azonban mindenki ilyen jó helyzetben, mint szeretett olvasónk.

Mert számos nem ismert névtelen hős él még hazánkban.  Most róluk szeretnénk pár sort ejteni.

http://ocdn.eu/images/pulscms/M2Y7MDQsMCw5MSw1MmMsMmU4OzA2LDMxNCwxYmM_/624a119768f421537755c063b04748ae.jpg
Ételfutárnak állt a polgármester - náluk egy időben a felügyelők hordták a kosztot
Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester is nyakába vette a belvárost. Egy ismert vendéglátóhely ugyanis azzal kereste meg az önkormányzat Segítő Kezek Nonprofit Kft.-jét, hogy idős rászorulóit vendégül látja egy ünnepi ebédre.

Mintegy két tucat 75 év feletti emberhez juttatták el a háromfogásos menüt, amit tegnap többüknek is a polgármester szállított ki. Szíves Zoltánné Irénke (90) meglepődött az ételfutáron.

– Örömmel segítek az időseken, jó velük leülni beszélgetni, nosztalgiázni – mondta a Blikknek a polgármester, aki néha kritikát vagy javaslatokat is kap a kerület idősebb lakóitól.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/s720x720/12235023_902921439798857_2068607234706984084_n.jpg?oh=1f7a4cc57a4e5d312c43e5ac216c0975&oe=57130729
Bukodi Károly a 90 esztendős édesanyát, és nagyszülőt köszöntötte fel a Sarokházban
Valahogy így vélekedhet Ócsa polgármestere is, amikor a helyi idős korúak születésnapján ajándékosarat visz a családi rendezvényre. Érdekessége ennek a gesztusnak, hogy erre nem vitte magával közvetlen munkatárást, a kommunikáció területén foglalkoztatott szerkesztőt, Molnár Annát, hanem egyedül ment és vállalta fel az eseményt. Ezen a családi összejövetelen való polgármesteri megjelenés egy új aspektus, hiszen a személyes megjelenés egyfajta önmagunk képviselete, míg a páros köszöntés mindig is hivatalosabbá teszi az ilyen aktust. Károlyunk azonban most úgy gondolhatta, hogy ez így meghittebb és családiasabb. Ócsa amúgy is egy kis város, ahol egy ilyen találkozás a családdal a közvetlenséget tükrözi, és egyfajta hiánypótlás kategóriájába tartozik.  A virággal való kedveskedés gyakorlata azonban nem az.  

A város képviseletében más alkalmakkor is történt hasonló megemlékezés a részéről. A Sarokházban zajló születésnapi partyt megelőzőleg, vagyis korábban a polgármesterünk a szóban forgó kommunikációs munkatársával közösen köszöntötte még a szép kort megélő városi nyugdíjast.

Tehát a gesztus és a virággal való megemlékezés nem ismeretlen és nem egy új keletű dolog Ócsán sem.

Másutt azonban másként adakoznak városvezetők.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/t31.0-8/12188239_1209517889064973_7333861810961437430_o.jpg
"Alpolgármester úr saját illetménye terhére vásárolta a domború tükröt"
Dienes Gábor, Keresztúr alpolgármestere saját illetménye terhére vásárolt a helyi Kocsy-Mayer utca sarkára egy biztonsági elemet, a főútra kihajtást segítő közlekedési tükröt. Ilyenből a településen kettő került kihelyezésre.

Békéscsabán, Herczeg Tamás (Fidesz) és Takács Péter (LMP) pedig egyhavi képviselői illetményét ajánlotta fel a város egyik legrégebbi lakóházának, a "Molnár-háznak" az épület-állagmegóvására.
A testület támogatta az elképzelést. Herczeg Tamás (Fidesz) és Takács Péter (LMP) pedig egyhavi képviselői illetményét ajánlotta fel az épület állagmegóvására. Elmondták, a hagyományőrzés, a múlt kultúrájának megőrzése szempontjából fontos elem lehetne az ingatlan megvásárlása, majd felújítása és hasznosítása. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWBEAPqJytZpmGwU9MjX350prdDlhLGypKC5vKdqaQBnfrH8s_MtujaNdY267fjG3NKDmQndmD1GlGaWVlqXPHLqYJ0l0bSbhf7XtFvcFSRBQAl7WkBsDjUn91FKkCXpn9IWx0Z57Zi3s/s1600/%25C3%25A1gh5.jpg
Ócsa - Lakatos ház bontás önkormányzati pénzből ( - vállalkozói haszonnal)
Kecskeméten Zombor Gábor polgármester egyhavi illetményét ajánlotta fel a közadakozásra, hogy a június 4-ei trianoni békeszerződés évfordulójára, felavathassák az Országzászlót. Elvégre hazánkban egyfajta hagyomány volt a trianoni diktátum utáni időszakban, hogy az ilyen típusú emlékműveket a települések közadakozásból hozták létre.

Ócsán azonban a Trianonra való megemlékezést sem tartotta meg a városvezetés korábban. Ezt csak a testvérvárosi látogatást követően vállalták be. Az önkéntes adakozás sem divat az önkormányzati tagságunk köreiben.  

Polgármesterünk teljes mértékben kiaknázza az önkormányzati lehetőségeket. A képviselők pedig partnerek ebben.  Így kapott eddig is jutalmat a két városvezető. Ennek a támogatottságnak köszönhetően vehetett fel két helyről fizetést az alpolgármester, függetlenül attól, hogy a A Kormány a 1522/2015.(VII.31) Korm. határozatban elrendelte a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek polgármesteri hivatalainál a vezető munkakört betöltő közszolgálati tisztviselők, polgármester, jegyző és aljegyző személyi anyagának közszolgálati ellenőrzését. Az összeférhetetlenség megállításáról azonban nem nagyon hallani.

Ócsán az a gyakorlat, hogy a vezetők, a megbízottak mindent kivesznek a költségvetésből, amit csak lehet. Legutóbb az OPKE elnök asszonya kért több pénzt az önkormányzati megbízatásáért arra való hivatkozással, hogy a többes poszt utáni javadalmazása többlet adóteherrel jár, ami számára nettó veszteség.
Ezt a különbséget a polgármester a testülettel emelés formájában biztosította a lakossági büdzséből.

Az, azonban, hogy az adóterhek viselésével a tisztséget másra, illetve olyanra bízzák, aki nem csak az anyagi haszont nézi, hanem a társadalmi megbízatás pozícióját is lelkesítőnek tarja, az már nem jutott az eszükbe.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjW-P1H6QkMzrZOtymnABdNUDKtf_mENkeXe5CPrqpKegmnR7vmY9_OzGeEIpJLc_HaJk_yc2HOVuGH1Mc15icxO0gGdPjYWdk73lhxU96qToVOCWlDdl1vr691RF1dEYgOTXT4qsZ-tqQ/s1600/%25C3%25A1gh.1.jpg
A helyi értékekért, a Lakatosház megóvásáért az OPKE sem állt ki - ez már nem az értéktár része

Elvégre Ócsán az önkormányzati közfeladatok egy részét is a lakosságra hárítják a kedves vezetők így, vagy úgy.  Ezt látni és tapasztalni a mindennapokban és egyes díjazásokban. De ez jön le akkor is, amikor a kimondottan önkormányzati feladatba tartozó járdaépítést is a lakosságra taksálják.

Ócsán tehát az önfeláldozás nem divat.  Egyes vállalkozókat rendre megfejnek, míg más önkormányzathoz közeli cégek és személyek tehermentesítést, kedvezményeket kapnak.

A polgármester sem ajánlotta még fel járandóságának egyetlen petákját sem a köz javára úgymond a hiányzó járdaszakaszok pótlása érdekében. De nem tett be pénzt a saját autójának biztosítására sem, inkább a város pénzén vett egyet, saját használatra.

A családnak az időseknek adományozott virágok is nagy valószínűséggel a polgármesteri keretből valók, és nem olyan zsebbenyúlós mintha az ember a sajátját áldozná.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzEmCLLJ3nSi79IfhuMhihUaTevdh4tFg-bBE1k5FXqXgMUlLJbCY-wMGqHIzYLT2BOFjHaJiEd4bCGKPq5iGXiSvif2eqf0ScRmS52G50zeIvE7IVc0b96erC-KGhNluISDeVP9c6vbc/s1600/SSA40025.JPG
Műemlék református-ház Ócsán - erre sem áldoz senki  ( - a templomi díszkivilágítást is a lakosság állja)

Hazánkban azonban több helyütt inkább önfeláldozóan adakoznak és hozzátevőlegesen tesznek a városért és a közösségért az ott élő vezetők és tisségviselők, mintsem azt lefilézzék. Azokon a helyeken, ahol ez így van, mind előrébb vannak, és haladnak. Így szépülnek, s fejlődnek.

Ócsán ennek azonban még híján vagyunk.  A segítség  kevés embertől jön önként.  Ehhez és ennek kialakulásához, kultúrájához azonban a városvezetésnek kéne elsősorban jó példát mutatnia. 
Az elöljáróságuknak ebben és nem pedig másban kéne megmutatkoznia. 
Ehhez egy alkalmi csokor, és a nosztalgia  már édeskevés.

Híranyag/fotók: - Internet/Facebook
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése