2015. december 29., kedd

Egy elfeledhető esemény: Közmeghallgatás és érdektelenség Ócsán - hallgatóság nélküli városvezetés ( - közélet)

A közmeghallgatásról valójában majd csak  a januári Ócsai Kisbíróban olvashatnak tudósítást, a blog azonban szeretne ezt megelőzően is szót ejteni erről a jellegtelen eseményről.

http://www.ocsa.hu/userfiles/image/kozm2015_4.jpg
Összességében ennyien voltak - a képen látható két civilen túl az aktuálpolitikában érintett pár fő volt jelen ( - kép Mészáros Gábor 2015)

A hivatalos beszámoló szerint: szűk körben zajlott december 2-án az Egressy Gábor Szabadidőközpontban a közmeghallgatás. 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtf1/t31.0-8/12238409_416206761909509_3196695259888718587_o.jpg
Jarábik Klára ügyvezető-igazgató és asszony
Könnyű dolga volt a polgármesterének, mert ahogy arra számítani lehetett nem volt jelentős érdeklődés a hablatyolásra. Az viszont meglepő lehetett, hogy összességében még a négy főt sem érte el a civil részvétel. Egyes beszámolók szerint a képen láthatókon túl még ott volt a helyi rendőrőrs képviselője, a polgárvezető bajtárssal, aztán az OPKE elnök asszonya egymagában. Ő kritikusan meg is jegyezte, hogy egyetlen közintézmény vezetője nem érezte fontosnak a részvételt, vagyis az önkormányzat csapatának erősítését. De állítólag Jarábik Klára, és Kertészné Molnár Anna sem volt jelen. A képviselők köreiben szintén volt hiányzás. A tiszteletes képviselő a hívőket választotta. Buza Ernő meg más okból nem terhelte magát ezzel az eseménnyel feleslegesen. A városi közhasznúaktól nonprofit társulatoktól sem volt senki, és a helyi konyhai dolgozók képviselete is elmaradt. A tágabb körzetből a városi vigadalomban, az ottani tortaszelésben fontoskodó Pánczél Károly, és Szűcs Lajos most nem tartotta érdemesnek a megjelenést. A polgármestert a fiatal jegyzőre és a csonka testületére hagyták. Más pártok képviselői közül egyedül a Jobbik ócsai szervezete képviseltette magát.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdoPoVueWv1Aq8MhPmpScpYrXSGgJ6OF14RxWHdEq6ucxUZFQdtvN5pK0dZYQseSB0BO6It9FziLxDBMT_lv_80kmu0kDVw1aUG3FGS7sGjAb1vPt_IK9bgGYx3ahL-AnyZFGxMbLkNsM/s320/DSCF9402.JPG
Alig változott valami - itt még volt egy titkár és egy főépítész is
Egyes vélemények szerint a fideszes tengelyben ritka, a vezetést frissen elnyerő egypárti többségű önkormányzatnál az ilyen, a véleményalkotást biztosító, a demokráciát erősítő, a gyakorlati megvalósulást igazoló közmeghallgatás ilyen mérvű bojkottálása.  A Fidesznek és az ellenzéknek, a pártoknak is sokkal komolyabban kellene venniük az ilyen eseményeket. Sőt példát kéne mutatniuk a közélet utáni érdeklődésüknek, az abban való részvételükkel - már ha nem csak szavakban gondolják ezen demokratikus elveket. Mert ahogy itt nem mutatták meg magukat, úgy ezt a jogot láthatóan nem is kívánják gyakorolni a városban.

Valójában az egész rendezvény egy nagyfokú érdektelenségről adott bizonyosságot. A közmeghallgatást a lakosság észrevehetően elszabotálta.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZPbR2v5_oin5p_9M_gAHX5u-BxaoKCzmqv6cUQr1mc7YV7bMPQwyyenxfnznGemvlcXQGPHcyZEiz9_rEyC_fjNYJfngZ9RH4GuCIp_j7OeG70j7z9qd-dapL8-kz1TItKE3hR95OgjA/s1600/DSCF9401.JPG
Ez a felvétel akár az idén is készülhetett volna az ülésről
Hogy miért tettek így, miért hozták ilyen kellemetlen helyzetbe a saját maguk választotta polgármestert a mögöttes koalíció szövetségét, a pártjukat a saját szavazóik, nem tudni. Talán kérdezzék meg tőlük.

A lakosság távolmaradásának oka részint a ritka rossz időpont és a meghirdetés, s részint az, hogy a Közmeghallgatás intézményét az elmúlt években sikerült kutyakomédiává silányítania az ötéves polgármestereknek. Viszonzásul meg a kutya sem volt kíváncsi erre a színjátékra. 

A nem belterületen élőknek azonban esélyük sem volt a rendezvény látogatására, mivel a településrészek közti közlekedés olyan rossz, hogy a belvárosba gyaloglás, vagy kerékpározás felér egy öngyilkossági kísérlettel, a buszközlekedés meg ehhez nem adott. 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/t31.0-8/12314625_419096638287188_8478660527878388489_o.jpg
Hantos Péter lelkész és Pánczél Károly ogy. képviselők a Fideszből
A Közmeghallgatás időpontja a város honlapján és az Ócsai Kisbíró egyetlen (novemberi) számában jelent meg, de ott is a 2. oldalon alul, egy apró kis keretben jött le a hirdetményt. Az önkormányzatnak Facebook oldala nem működik, de a polgármester személyes megosztásában (dec.1-én), kitette. A lakosság által valóban látogatott Facebook oldalakra tárgyköri felvetésekkel már nem sikerült posztolnia a rendezvényt. Az erre fizetett kommunikációs szakember-munkatársnak sem jött ötletként a többcélú hirdetés. Természetesen a közmeghallgatást pár hivatalos hirdetmény plakáttal is meg lehetett volna tolni,  -  ha akarnák.

Nem akarták.

Nem mellesleg a Közmeghallgatást november végén jobb lenne tartani, mert a december eleji időpont nem kedvező az effajta szerda esti mulatságnak. Közismert igaz, hogy a polgármester ütemezése a a hét közepét szánja ezekre a testületi dolgokra, de más napokon talán mégis jobban ráérnének az emberek. Ezek a szerdák amúgy is mindig olyan kiüresedettek, illetve néptelenek.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/t31.0-8/11402239_372878066242379_4275571702673934267_o.jpg
Testvérvárosok Találkozója - Kné Molnár Anna tolmácsolásában
A lakossági távolmaradás másik oka, hogy mostanra, hála a lakosságot lekezelő polgármestereinknek a Közmeghallgatás intézményét sikerült teljesen kiüresíteni. A lényegi kérdésekre az ülésen rendre nem születik válasz, de van, hogy fel sem merül a jelenlevőkben azok feltevése. A  kínos kérdések ügyes trükközéssel a szeánszon is elmaradtak.  A vasúti parkoló építési törmelékének önkormányzati elhelyezése, a bevásárolt Tsz-Iroda sorsa, a református-ház állapota, az elcsúszott adventi korcsolyázás, vagy a kimaradt testvérvárosi repülőút (Dalgety Bay, Skócia) ára elő sem került. A fontos közügyek tárgyában kérdezők, a fiatalabbak, a középkorúak és az idősebbek mára mind távol maradtak. A Jobbik helyi elnöke is beérte pár aprósággal. Az egyetlen civil kérdező a MÁV aluljáró és átjáró ügyében sem kapott érdemi választ arra, hogy miért nem jut pénz ezekre a dolgokra. Például normális kialakítású peronra, rendezett állomásra, vagy biztonságos vasúti átjáróra. A polgármester szerint erre nincs pénze a városnak, ezért azt kérte, hogy a lakosság határozza meg, honnan vegyen erre.

Előtérben az őrség, háttérben az egykori irodaépület
Mivel nem tudtam elmenni, így magam sem tudok mit mondani. Talán ha a jó befektetésnek tekintett Tsz-Iroda épületét ugyanannyiért eladnák, amennyiért évekkel korábban megvásárolták, akkor lenne pénz a vasúti átjáró korszerűsítésére. Ha a polgármester le tudna mondani a 6 milliós szolgálati autóról, akkor futná ebből az összegből úgy 6 kilométer járdára a ma még hiányzó frekventált szakaszokon. Amennyiben a reformátusok is összekapnák magukat, és nem csak az összlakosság által fizetett díszkivilágításban pompáznának, akkor az Ady Endre utca műemlékház sem rogyna össze. Mert szép dolog az Isten tisztelet és a tiszteletes körbeülése, de ha az ember nem tesz a helyért, a földért, ahol halandóságát tölti, akkor azon az imádság sem fog segíteni.

Református romház - düledező műemlék
A városban a lakosság és a vezetés közti valós
párbeszédben a hívők is inkább az istentiszteletet választották. Ezzel pedig maguk is kifejezték a közügyektől való távolságukat. A távol-tartásukat.

A polgármester meg lassan elgondolkodhatna az eddigi várospolitikáján.

A közmeghallgatás szabályait Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény és annak felhatalmazása alapján meghozott a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet tartalmazza.  

Közmeghallgatás tartásával kapcsolatban a törvény az alábbi előírásokat tartalmazza:
– évente legalább egyszer tartani kell,
– annak időpontját előre meg kell hirdetni,
– megtartására a képviselő- testületi ülés tartására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni és
– a feltett kérdéseknek és javaslatoknak helyi közüggyel kell összefüggniük.

A meghirdetés kötelezettségét a törvény írja elő, amelynek módját (például: a meghirdetés határidejét, a hirdetmény helyben szokásos módját, eszközét, a hirdetmény tartalmi követelményét) a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet tartalmazza. A hirdetményben vagy meghívóban meg kell nevezni a település helyi önkormányzatát, annak képviselő- testületét, a közmeghallgatás tényét, időpontját, helyszínét, és ha van, akkor a témáját is. A közmeghallgatás tényére utalás garanciális szabály, ugyanis ennek megjelölése nélkül az ülés rendes testületi ülésnek tekintendő. Amennyiben a munkatervben a közmeghallgatás időpontja is ütemezve van, akkor azt arra az időpontra kell kitűzni.

  
Az idén megjelentek meghallgathatták a 2015-ös év szemléletét a  polgármester beszámolójában. Szó volt a sikeresen befejeződött KEOP pályázatos beruházásokról. Ismét elhangzott, hogy miként újult meg a Nefelejcs Óvoda, a Bolyai Gimnázium, az Egressy Gábor Szabadidőközpont és a Halászy Károly általános iskola.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpCvULaO08CABWppfhIQvtTt8He-Xvne8-iH7DGPdFk3OSNV9lA kisvárosi polgármester ismertette a jövő évi kilátásokat, a várható terveket, és azt is elmondta, hogy sajnálatos módon a 2016-os év ilyen mértékű beruházásokat már nem hozhat. Az év jellemző projektje lesz a Zöld Ócsáért program, melynek megpályáztatott logóját a legutóbbi testületi ülés megszavazta.

Az egybegyűltek alacsony létszáma miatt a kérdések száma is csekély volt. A felmerülő kérdések témái leginkább a vasúti átjárók felújításáról, az épülő parkolóról szóltak.

A közmeghallgatásról részletes tudósítást olvashatnak a januári Ócsai Kisbíróban.

 Ócsa város honlapja és jelenlevők beszámolója nyomán
- lejegyezte: Barnabi, fotók: Internet -
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése