2015. december 20., vasárnap

Megvan a Fidesz kétharmada, a Jobbik a felét vesztette - pártok támogatottsága és vezetése ( - tiszta politika)

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, a kormánypárt visszanyerné kétharmados többségét - mondta az M1-nek pénteken a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a legfrissebb kutatási eredményeiket ismertetve.

Bár az elmúlt hónapok lassú változásai után befagyni látszik a pártok támogatottsága. A Fidesz több hónapnyi növekedés után ebben a hónapban stagnálásba váltott, és nem nőtt tovább. 

Mindemellett a Jobbik szavazók számának, csökkenése is megállt, és a párt támogatottsága továbbra is mélyponton van – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

http://www.civishir.hu/civiskepek/cikk/2015/11/29/83321/83321_orig_valaszt-2015-11-29-090037.jpg

Mint írják, a Fidesz támogatóinak aránya a novemberi mérésükhöz képest változatlan, továbbra is 25 százalék. A párt az elmúlt négy hónapban folyamatosan, havi egy-egy százalékpontot növekedett a nyári mélypontról és a korábban elvesztett szavazóinak kb. 35-40 százalékát szerezte vissza – ez a növekedés torpant most meg. Ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz szavazóinak 69 százaléka menne el voksolni.

A Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre 12 százalékra csökkent a tábora.  

http://www.miabonyunk.hu/images/kimond.png
Szeptemberhez képest októberben a jobboldali ellenzéki párt öt százalékot, majd novemberben további egy százalékot vesztett a szimpatizánsai közül, így a Nézőpont Intézet szerint megbukott a Jobbik néppártosodása. A Jobbik a migrációs válságon sokat veszett. A Fidesz pedig nyert, és főleg Vona Gáboréktól halászhatott el támogatókat.  

A baloldal vezetőjének Gyurcsány Ferencet tartják.

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt hónapban egy százalékpontot csökkenve, 10 százalék. A pártot az elmúlt három hónapban 11 százalékon mérte a Publicus Intézet, a mostani változás hibahatáron belüli. Az MSZP szavazói továbbra is a legaktívabbak, 78 százalékunk elmenne szavazni.

http://img6.hvg.hu/image.aspx?id=0a31da44-c540-4361-b150-cdb0c2c8a723&view=5e481e01-c459-46ac-b3f3-0ebc309f15c8A pártverseny szempontjából a Fidesz-KDNP az év nyertese, a kormánypártok az év elei mélypont után év végére 8 százalékpontot tudtak erősödni, ezzel az év végére visszaállt a bevándorlási válság előtt, a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér - olvasható a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített felmérésben, amelynek összefoglalóját az intézet szerdán juttatta el az MTI-hez.

A Nézőpont szerint a felére zsugorodott a Jobbik tábora.
 
A Jobbik szavazóinak aránya a múlt hónapban csökkent a választások utáni mélypontjára ezzel körülbelül 300.000 szavazót vesztve a választások utáni csúcspontjáról – emlékeztet a Publicus. A Jobbik támogatóinak aránya a decemberi felmérés szerint változatlan maradt, 12 százalék, szavazóik mindössze 60 százaléka jelenne meg az urnáknál, ha most vasárnap kellene voksolni.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése