2015. december 22., kedd

Esélyegyenlőség: ne mindig a Holokausztról értekezzünk - tanuljunk a Mein Kampfból ( - német törekvések)

Német tanárok tantervbe vennék a Mein Kampftot, hogy a diákok megismerjék azokat a tanokat, amit Hitler papírra vetett.  

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51jEaN%2BuG2L._SX258_BO1,204,203,200_.jpg
Aktuálisabb, mint valaha - Bestseller
Hetven évvel Adolf Hitler halála után, a szerzői jogok lejártával, idén ismét kiadták Németországban a Mein Kampf-ot. A müncheni Kortárst Történelmi Intézet kritikai megjegyzésekkel ellátott formában jelentette meg a könyvet. 

A Spiegel szerint tanárok és baloldali politikusok most azon dolgoznak, hogy a könyv új kiadása része legyen a német iskolai tantervnek. A 16 év feletti diákoknak tanítanák Hitler írásait.

A német tanárok szakszervezete és a szociáldemokrata SPD (a kormányzó nagykoalíció tagja) fontosnak gondolja, hogy a diákok megértsék a rasszista ideológiák gyökereit és a modern antiszemitizmust Németországban. 

Ernst Dieter Rossmann képviselő a Handelsblatt német lapnak azzal érvelt, hogy ma, amikor a szélsőjobboldali populizmus újra terjed, fontos lenne, hogy a diákok megértsék a propaganda és a dehumanizálás működését, mert ha értik azt, kevésbé lesznek kiszolgáltatva az efféle ideológiáknak. 

http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--143PW2ZA--/c_limit,w_760/6mFshGw5bAGO144hIs.jpeg
Antináci tüntetés Németországban. (MTI/EPA/Jan Woitas)
A németek jegyzetekkel ellátott kivonatokból tanítanák a gyerekeknek Hitler főművét, hogy megértsék, miért sötét a náci ideológia.

http://www.od43.com/MK_1940_Engl_1.jpg
A máig népszerű alkotás
Josef Kraus, a tanárok szakszervezetének vezetője szerint a szövegek amúgy is elérhetők az interneten, és ha valami tiltva van, az csak még inkább kiváncsiságot kelt a gyerekekben. Kraus szerint jobb lenne, ha a gyerekek hozzáértő történelem- és a politikatanárok segítségével ismernék meg a Mein Kampfot, mint ha a náci szövegek magyarázatok és értelmezések nélkül keringenek a diákok között." 

Vannak ellenzői is a tervezetnek: a Spiegel megszólaltatta például Charlotte Knoblochot, a müncheni zsidó közösség vezetőjét, aki nem támogatja az ötletet. Szerinte, mivel a diákok nagyon keveset tudnak és tanulnak a zsidóságról és kultúrájáról a holokauszton kívül, kimondottan felelőtlen lépés lenne a Meink Kampf olvastatása. A diákok így Hitler könyvén keresztül szereznék meg első információikat a zsidóságról.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése