2015. december 6., vasárnap

Magamutogatás helyett jobb gyermekellátást - csaknem ezer település jelentkezett támogatásra ( - Ócsa az nem)

A Mikulás a gyerekekről szól. A polgármester, amikor a helyi Mikulással fényképezkedett, akkor a gyerekek szüleinek üzent.
 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGVv8sawWc_WYiZ51MSVy_IIBjLTqN9s1_umQKrDf4ULnvDIbsW5pYKOm2BSjgruvPDlPH-IsTCoTyzhS-gXxecFRHwP4bqSeVOdrrtahS-95Mosn7919nlAH6xrNGy2X6U3yDEwH8pAc/s640/1.jpg

Ez képi üzenet a szeret, az odafigyelés, a boldogság, és vidám gyerekkor üzenete akart lenni.

Ezzel együtt és ilyenkor azonban felmerül a kérdés, hogy mit üzen a polgármester az év többi napján a viselkedésével, cselekedeteivel és a döntéseivel?

És ha már a gyerekekről van szó, akkor mi is lenne jobb példa az érdekükben, mint a gyermekétkeztetés. Főleg most, hogy ez a Kormány egyik kiemelt törekvéseinek egyike. Ezért a Menzareform, közétkeztetés megújulása, és a gyerekétkeztetés ingyenessé tételének törekvése.

Lássuk be, a Kormány törekvései célzatosak, a megvalósítás azonban aggályokkal és buktatókkal teli.

Nehézkes az út Ócsán is, amikor a jelent leképező polgármesterünk alatt másodjára akarj(t)ák kiárusítani az önkormányzati közétkeztetés intézményesített rendszerét.

Nem tudni, mennyire ismert, de az előző ciklusban amikor szintén a Bukodi-Horvát duó vezette város Képviselő-testülete elé terjesztették a helyi étkeztetési ellátás kiszervezését, akkor  az "ellenzékinek" kikiáltott képviselők (Dönti Károly, Inczeffi Szabolcs, Török László) felháborodása és kezdeményezése mentén elvetették ezt az előterjesztést.

Aztán jöttek a választások, és a népakarat kisöpörte az "ellenzéket" a testületből. Ezzel egységesé válhatott a városvezetés és a kisemberek problémája, a gyerekek étkeztetési ellátása már az egységes pártkoalíció kezébe került.  

Ócsán ezzel minden "akadékoskodás" megszűnt, egységessé vált a városvezetés, a javaslatok többsége a képviselők szinte egyöntetű támogatásával valósul meg. Az ellenvéleményezés gyakorlatilag megszűnt. Minden az egy párti akarat szerint történik. Egy tőről fakadóan egy tálból cseresznyézhetnek most a város döntéshozó testületében, és azon túl a kiválasztottak.

http://m.cdn.blog.hu/pr/progressziv/image/holdudvar.jpgMi sem igazolja ezt jobban, mint az a tény, hogy a korábbi elutasítás után a vezetőduó ismét előhúzta az étkeztetési ellátás rég leszavazott pakliját, és meghirdette a városi közétkeztetés átadását.  Érdekes momentum, hogy éppen az a cég futott be, akit Szűcs úr az arcával, megjelenésével és ki tudja még mivel propagált. Az a társaság, ez, akiket évekkel korábban a blogunk is prognosztizált.. Hiába lenne tagadás, ez jött ki a pakliból, ez jött be. És az idén újfent, csak már a testület egységes hozzájárulásával. Ezután a TS Gastrot hirdették ki a közbeszerzés helyi győzteseként. Köztük Gallai doktor, Kardos képviselő és az összes újdonsült képviselő támogatásával többségében elfogadták az önkormányzati étkeztetés versenyszektorba (gazdasági vállalkozásba történő bérbe) adását.

Csakhogy, most ismét légy került a levesbe, és az egész több éves folyamat mehetett a fenébe. A nyertes TS Gastro ugyanis a tárt ajtók ellenére nem választhatta a kisvárosi betelepülést, a konyhába történő besétálást, mert a NÉBIH előtt másutt megbukott a társaság egy-két hiányossággal, ami hatalmas port keltett. Ezzel a viharos háttérrel pedig elég kínos lehetett már vállalni a céget a döntéshozóknak. Erről a  blogunk beszámolt. A helyi intézményesített étkeztetésben érintett szülők kiemelt figyelmébe került az önkormányzati átadás. A megjelenteket követően túl sokan értesültek az esetről. Az ezt követő ellenérzést, a nem tetszést, a járulékos felháborodást természetesen az önkormányzatunk sem hagyhatta figyelmen kívül. 

https://www.profession.hu/images/alogo/3/4/34736_1424770850.jpg
Ezért egyfajta furcsaság, vagy fondorlat folytán a TS Gastro katapultált a megnyert helyi ellátás teljesítési kötelezettségéből. Az önkormányzatunk, meg felsóhajtva könnyebbült meg ennek a terhétől. Nem véletlen, hogy nem kötelezték a szolgáltatás megkezdésére a társaságot. És az sem véletlen, hogy nem kértek ezért bánatpénz, kártérítést. Baráti társaságok, haverok, vagy együtt zsugázás alkalmával ez nem szokás.  Mindez persze felvetheti a közösség érdeksérelmét, de hát nálunk ez a legkevesebb. A helyi népek közössége, a városlakók összessége mostanában úgy tűnik az utolsók. 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeWYwXuxvZcjoarOwfYw0Mpze1DniH0wazT5vLWJD3BBZqfyIZfwÓcsán ennek számos jele van.  A helyi közétkeztetés körüli események csak egy a jelzett stációk sorában. (A város önkormányzatának az idén is volt lehetősége arra, hogy szociális nyári gyermekétkeztetésre pályázatot nyújtson be. Nem tették meg.)

A városi önkormányzatnak ugyanis nem kerülne többe az ellátás kézben-tartása, mint a meghívott vállalkozónak. Aztán, amennyiben a vállalkozó ezt képes költséghatékonyan és gazdaságon fenntartani, akkor az önkormányzat cége is képes lehet erre. A városvezetésnek azonban nem ez a törekvése. Ők inkább újabb céget keresnek, mintsem a feladat saját körben történő ellátását vállalnák. 

Pedig a Kormány igyekszik céltámogatásokkal elősegíteni az önkormányzatok közétkeztetési tevékenységét. A terhek bizonyos átvállalására azonban pályázni kel. Ugyanúgy, ahogy annyi minden másra.  

http://212.52.177.159/wp-content/uploads/2015/02/banner-diak-gyermeketkeztetes.jpg

Ócsa azonban hadilábon áll a pályázatokkal.  Ahogy annyi minden mást kihagyott, úgy ezt is.  Bukodiék ismét (úgy tűnik, csak a focipályákra ugranak) nem pályáztak a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására.  Pedig a Kormány egymilliárd forint állami támogatást osztott szét az erre igénnyel jelentkező önkormányzatok számára. Bukodiék Ócsája azonban ismét nem kért ebből a keretből. A városvezetés újfent úgy viselkedett, mintha az önkormányzatunk és ezáltal a város dúskálna az anyagiakban. Holott érezhetően nem így van.

A városi önkormányzatnak nincs pénze a szünidei étkeztetés biztosítására, de mégsem pályázik. Állítólag nincs pénze a konyhák, üzemeltetésére az étkezők folyamatos ellátására. Ezért inkább lemondanak róla, és odaadják egy szolgáltatónak, mintsem a kezükben tartva az ellátást maguk biztosítsák. A kormányunk meg erre ad pénzt és támogatást. 

https://internetfigyelo.files.wordpress.com/2012/04/kormc3a1ny-hc3adrlevc3a9l.jpg

A 2015. évi költségvetési törvény (3. melléklet II.9.) "A gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztések támogatása" jogcím alapján hirdette meg  a jelentkezést. Így az önkormányzatoknak lehetőségük adódott az általuk fenntartott, gyermekétkeztetést biztosító konyhák, étkezők létesítésére, fejlesztésére, felújítására. 

Tehát Ócsának is, ami után nem lenne szükség idegen kézbe adni a létesítményi ellátást. Erre azonban nem nyújtott be igényt a képviselő-testület. 

Pedig a felhívásra összességében 953 település jelentkezett, amely egyszerre mutatja a pályázat hiánypótló jellegét és azt, hogy a Kormány szándékaival összhangban az önkormányzatok is nagyon fontosnak tartják a korszerű gyermekétkeztetés feltételeinek megteremtését.

Kivéve Ócsát, hiszen itt senki nem látta szükségességét az effajta támogatásnak, vagy az előrelépésnek.

Az első körben a rendelkezésre álló keretösszeg 55 település támogatását tette lehetővé.Tekintettel a jelentős számú igényre, a közelmúltban döntés született a rendelkezésre álló forrás további 1 milliárd forinttal történő megemeléséről, amelynek köszönhetően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újabb körben dönthetett a korábban tartaléklistára került pályázatokról. Ennek eredményeképpen további 59 településen újulhatnak meg az óvodásokat ellátó konyhák, étkezők.

http://hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2015/12/D_ATI20140509044-1024x575.jpg

Gyermekétkeztetés – csaknem ezer település jelentkezett ...

Így az idén már több, mint 113 önkormányzat kapott támogatást a gyermekétkeztetést fejlesztő pályázatból - mondta Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára pénteken este az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott, hogy az önkormányzatok az eddig rendelkezésre álló egymilliárdon felül újabb egymilliárd forintra pályázhatnak a gyermekétkeztetés fejlesztésére. A támogatást a konyhák, étkezők felújítása mellett egészségesebb alapanyagok beszerzésére is fordíthatják. 

Berczik Ábel kiemelte: a nagy érdeklődére tekintettel a 2016-os költségvetési törvény további egymilliárd forintot tartalmaz erre a célra. Kitért arra is, hogy várhatóan egy többéves program keretében lehet majd az összes jogos igényt kielégíteni. Úgy vélte: nem kizárt, hogy 2016-ban is sikerül újabb forrásokat mozgósítani erre a célra.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a települések átlagosan 2 és 30 millió forint közötti támogatást kaptak, ami nagy segítséget jelentett számukra.

Berczik Ábel hangsúlyozta, hogy kizárólag olyan felújításokat támogatnak, amelyek minden környezetvédelmi szabványnak megfelelnek, energetikai korszerűsítéseket is tartalmaznak, illetve az élelmiszerbiztonsági követelményeket is teljesítik. 

A pályázatokon előnyt élveznek azok a pályázók, akik helyben termelt és készített élelmiszereket használnak fel - tette még hozzá.

Ócsa vezetés ebből (szintén) nem kért.  Úgy látszik, a polgármesterünk inkább a cirkuszi látványosságokat, önmaga fényezését, a páros fotókat helyezi előtérbe a tevőleges cselekvés, illetve a pályázati források kiaknázása és megnyerése helyett.  

Ócsán ezzel a fiaskóval jár fényképészhez a Mikulás.

*

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép cikk és inspiráló is. Ezt most megosztom a Facebook . Remélem, hogy többet lát a munkájából

    VálaszTörlés