2015. december 5., szombat

MIKULÁS VAGY TÉLAPÓ ( - mese, vagy legenda)

A gordiuszi csomó - avagy hogyan hozd helyre a zűrzavart

Létezik egy zseniális "mese" arról, hogyan is alakult, hogy a Télapó és a Mikulás is puttonyos lett. Mert a gyerek kérdez, mi meg igen sokszor hoppon maradunk a válasszal - értelmes magyarázat híján.

Az "eredeti" Mikulás és a rénszarvas - vannak, akik  "Télapónak" öltöznek ( - félrevezetően a Mikulást formálják

A történet:
A Mikulás egyszer, nagyon régen, amikor készülődött a gyerekekhez, úgy december elején, telepakolta a puttonyát. Épp füttyentett volna a rénszarvasoknak, amikor a zsákot megemelve megroppant a dereka. Azonnal ágynak esett, nem is tudott mozdulni, épp azon aggódott, hogyan is fognak az ajándékok eljutni a gyerekekhez. Akkor járt arra Télapó, aki, mint tudjuk a hosszú szakálláról híres, hisz ha megrázza, rögtön elkezd esni a hó. Látta, hogy nagyon beteg a Mikulás. "Segíthetnék valamit neked? - kérdezte. És akkor a Mikulás megkérte őt, szállítsa el a kicsiknek a meglepetéseket. Sajnos a következő években is még az ágyat nyomta Mikulás, így sok-sok éven át a Télapónak kellett december 6-án az ajándékozást megoldania.

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtl1/t31.0-8/12304023_1951526318406840_2563121988149409797_o.jpg
Tegnap Ócsán a "Télapó" járt
Ám amikor Mikulás meggyógyult, már nem szívesen adta volna vissza a nemes feladat teljesítését Télapó. "Megszerettek a gyerekek, már én szeretném minden évben elvinni az ajándékaikat."

De a Mikulás tiltakozott: "Még rám is emlékeznek, engem is kedvelnek a gyerekek! Tudod mit, Télapó? Kérdezzük meg őket, kit várnak december 6-án!"  


Úgy is tettek. A gyerekek egy része Mikulást szólította, a többiek Télapót. Így történt, hogy megállapodtak: bizonyos családoknak egyikük, míg a többieknek a másikuk viszi el az ajándékot.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése