2015. december 28., hétfő

Kisiklott projektek, elcsúszott jégpálya - adventre igérték, január közepe lesz belőle és nem repül senki ( - pénz)

Nemigen tudunk olyan jól sikerült, s önálló projektről, amit Ócsa város maga hajtott végre.
Az év végére (pontosabban az adventi napokra) ígért korcsolyázás is a jövőbe vész.

http://dalgetybay.org.uk/uploads/images/Ocsa_bond_of_friendship.gifA városi önkormányzatunk honlapján sem találni sok anyagot ami a saját magunk sikeréről szólna.

A legtöbb helyi beruházás állami kezdeményezésű, Eu-s támogatásban részesülő kiemelt érdekű célfórásókból jött létre ahogy a kormányzati politika a helyi aktuálpolitikára hatott.
Az EU-s pályázatokra felvett hitel kamat- és tőketörlesztése jelentős terhet ró az Önkormányzatra.

Saját kezdeményezésben és vállalásban évek óta rosszul áll a város.

A 2012 óta zajló szakaszos járdaépítések a lakosság bevonásával az önkéntesek saját munkájával készül, amivel a város pénzt spórol, de valójában nem halad. Ez így egy olyan sziszifuszi vállalkozás, ami nem sok eredményt hoz. Olyan, mint a hegyre görgetés, valóságos produktum nélkül. Ezzel a mostani lendülettel a további ciklusokon keresztül sem lesz képes a város járdahálózata megújulni. Ezzel a mostani pályázós szövegű eljárással valójában csak a valós problémák lefedésére és a nesze semmi, dolgozz rajta elkönyvelése a cél. A városvezetés így ismeri el a járdaépítés szükségességét és az ebből fakadó feladatvállalását, csak éppenséggel az ezzel járó közfeladat ellátását, a munka dandárját  passzolta le magáról. A járdafelújításra jelentkezők ebben partnerek. Az eljárás legnagyobb hibája azonban pont ez, vagyis, hogy nem ott épül ki a hálózat, ahol arra a legnagyobb szükség lenne. Az olyan kisvárosi helyeken, ahol nincs hadra fogható lakó, vagy ahonnan a lakóingatlan is hiányzik ott éppenséggel járda sem épülhet ki ebben a szisztémában. Ezeken a hiányzó területeken elsősorban nem kieső részeket, hanem belvárosi helyeket kell érteni. Olyan szakaszokat ahol busz is jár, és megálló is van, de oda nem vezet kiépített gyalogút. A város főútjaként funkcionáló Bajcsy Zsilinszky utca Széchenyi  és Árpád utca közötti szakasza is ebben a hiányosságban szenved. Mindez jól illusztrálja a városvezetés sehova nem vezető járdaépítési elképzelését.

De ugyancsak nem épült a kerékpárosok részére a városon belül elválasztósáv. Sem pedig elkülönített út.  A városrészek összeköttetése céljából sem valósult meg a korábban fennhangon hirdetett elképzelés. Ócsán más településekhez képest nem épültek ki kerékpárutak. Így van ez, pedig mostanság fejezték be a vasútállomás mentén a kerékpártárolós parkolót. Mégsem vezet ehhez a számukra kijelölt útszakasz. Éppenséggel az odavezető kerékpárút hiányzik. Az Alsópakonyt Ócsa vasútállomással való összekötő is félbemaradt és nem jutott túl az autópályán. Az ígért célt és tartalmat nem valósította meg. Ez a vállalás is úgy áll, ahogy a templomtól-templomig járdaszakasz, befejezetlenül a cél előtt.

Saját beruházásban az elmúlt évek során csupán a MÁV alúljáró feljavítására került pénz. Aztán hitelből a Dózsa-telepi óvoda tetőszerkezetére került sor, valamint az alsópakonyi víztorony feljavítására áldozott nagyobb összeget az önkormányzat. Ez utóbbi annak ellenére tette, hogy korábban pont ettől a függőségtől akarták megszabadítani a várost.
Az alsópakonyi saját kút rendbetételére már nem futotta.  Hiába ígérte és hitegette az embereket a városvezetés az alsópakonyi kút rendbetételével, meg a hálózati víz odaviteléről, az egészből nem lett semmi. A egykori Alsópakonyon a helyzet változatlan. A beígért közművesítés elmaradt, a csatornázatlanság a mostani városvezetéssel fennmaradt.


http://w0.fast-meteo.com/stnlocationmaps/Dalgety-Bay-weather-station-1.10.gifAz eltékozolt idei költségvetésből sok mindenre nem futja. A vezető tisztségviselők havi juttatásai rendesen megterhelik a kisvárosi büdzsét. A polgármester új autója is közel 6 millióba fájt a lakosságnak. Az új testvérvárosi kapcsolat kialakítási kísérlete is jelentős összegeket emésztett fel.  A skóciai Dalgety Bay azonban lemondta a viszonzást és nem fogadta Ócsa küldötteit. Ezzel, és az idejekorán, vagy a rosszul szervezettség folytán bevásárolt repjegyek árával 1.111.000 Ft-t buktunk a költségvetésünkből. Az utazni szándékozott 8 fő előrefizetett utazási költségét Ócsa kilencezres lakossága állta.
 Így érthető, ha a polgármester nem képes egy épkézláb, jól prosperáló várost vagy legalább egy erre utaló látképet megalkotni. 

http://www.ocsa.hu/userfiles/image/korcsolyapalya%202016.jpgAz itt élők szimpátiájához és megnyerése valami látványosságot kívánt létrehozni az év végére a kedves vezető. Azonban ez sem jött össze. Addig mókoltak az utolsó pillanatos ötletükkel, hogy a kiválasztott cég nem vállalta a megadott időpontra a telepítést. A korcsolyapályák ebben az időszakban már elkeltek, illetve máshova kellettek.  

Ócsának maradt a lefutottak győzelme. Az adventi időszak utáni dolgos hétköznapok. Az ócsaiak műjégpályája csak a karácsonyi időszak után, a téli szünidőt követően jön el, mert ezt sem sikerül saját hatáskörben időben és normálisan elrendezni.
Eredetileg a képviselők a 2015. december 04.–2016. január 10. közötti időszakban történő korcsolyapályára adott felhatalmazást. Nem pedig a január közepén történő kezdésre. 

A pályára szánt kétmilliós ráfordítás a késedelmes teljesítés ellenére vélhetőleg nem lesz kevesebb.  Elvégre a TS Gastro után sem kért bánatpénzt az önkormányzat. Sőt az új kiirtást is az adófizetők pénzéből fedezik.

Presztízsveszteség persze nem érheti a városvezetést, hiszen annyi mindent - mások szerint mindent - megtesznek a városért.  

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xft1/t31.0-8/11222029_399173413612844_1338062085235042888_o.jpg

Csak a Nyugati fény gondolja úgy, hogy az  "Az arcátlan tolvajtempóba" fognak belebukni.

Mert ahogy írják,  a Fidesz vezette hatalom lényege:
1.)  Minél több közpénzt ellopni, ameddig kormányon vannak.
2.)  Mindenáron megtartani a hatalmat, ameddig csak lehet, hogy mindezt megtehessék.

Azért öli egymást a fél ország, hogy pár száz fideszes geci úgy dőzsöljön a verítékkel megkeresett adóbefizetésünkből, mintha olajnagyhatalom lennénk.

 
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése