2014. október 11., szombat

Voks - Hol tilos kampányolni vasárnap (- közélet és politika avagy miként gyakorold a demokráciát)

Kampánycsend már nincs, mehet az önreklám a közterületeken is. Kivéve, ahol nem.

Szabad kampányolni a közterületeken a vasárnapi önkormányzati választáson a szavazás ideje alatt is, kivéve a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeket. A választási törvényben meghatározott területi korlátozás azonban nem vonatkozik a 150 méteren belüli magánterületekre.

http://arsboni.hu/wp-content/uploads/2014/03/kampanycsendnagy.jpgA választópolgároknak vasárnap a tiltott kampányzóna területén - így a szavazóhelyiségekben - is joguk van nyíltan felvállalni a pártszimpátiájukat. Megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható.

Nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértő, ha az ilyen felmatricázott jármű várakozik a tiltott területen, esetleg az áthaladása "folyamatos vagy rendszeres". Értelemszerűen ez nem vonatkozik a menetrend szerinti tömegközlekedési járművekre.

http://m.cdn.blog.hu/ne/negymadar/postimage/130220_1361336043.jpg

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, hozzájuk köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

(MTI/HP)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése