2014. október 26., vasárnap

Még nem lenne késő visszatekerni az órát - bár a választások fizetsége most jön ( - "bármi megtörténhet")

Az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást.

http://enmg.hu/images/2014/10/3Suat_Eman.jpgHacsak nem használunk internetet és nem gondolunk a még bevezetésre kerülő adóterhekre, amik amúgy nem jelentenek megszorítást.

Akár már az idei évtől települési adókat vezethetnek be az önkormányzatok, a finanszírozási gondjaik megoldása érdekében. 


Ismerve Bukodi Károly és Horváth Tamás előző ciklusban nyújtott teljesítményét, valamint a kommunális adó bevezetésének nem éppen korrekt körülményeit, semmi jót nem várhatunk magunkra nézve az elkövetkező - számunkra - öt szűkös esztendőkben. 

Ugyanis az új időszámítás szerint bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be, ezen túlmenően a módosítások az adóelkerülés megakadályozását, a jogalkalmazás egyszerűsítését és a jogértelmezés segítését célozzák a kormány által kedden az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat szerint.

Nos Ócsa város vezetése az adóelkerülések visszaszorítása és megakadályozása vonatkozásában nem sokat tett, ha arra gondolunk, hogy a tartozással terhelt személyt közpénzzel is támogatta különböző rendezvények eltávolításában, ami után semmiféle elszámolást, különadót, vagy bevételt nem kért számon. 

Az sem volt ritka jelenség, hogy a város vezetői és ismert közéleti szereplők pártpolitikusok a jelentős adóhátralékkal rendelkező ismert személyek társaságában és baráti összejöveteleken találkozgattak, vagy éppen együtt mulatozgattak.  Ismert ez a jelenség a polgármester-jelöltek, a képviselők körében is.

https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/10704421_282040371992816_6605461675869476833_o.jpg
Bukodi Károly és József Radics társaságában itt: Ócsa - Facebook 
( -"Lehet, hogy ott volt Dietmar Clodo, de nem tudtam, hogy ő az."  - Pintér Sándor)

Mégis, felháborodnak, ha korrupciót, keresztapaságot, vagy mocskos összefonódást, a hétköznapi  emberek, a normálisan adózók   megkárosítását említjük. 

Hiába vélik többen is úgy, hogy ezeknek az ismert egyéneknek semmi keresni valójuk a közéletben, a rendezvényszervezésben-lebonyolításban vagy a városvezetésben, ha az a bázis, aki elment szavazni őket választotta.

Az órát lehet tekergetni, az időt azonban nem lehet valóságosan visszaállítani. Ez a jelenlegi óra tologatás csak egy virtuális cselekedet, aminek képletes haszna és mivolta legalább annyira nem igazolt, mint az amerikaik által is említett korrupció. 

Így a mi kedves vezetőinknek sem marad más választása, a heveri bagázs etetése és az udvar fenntartása mellett, mint a nép  megsarcolása helyi adók formájában.

http://static.panoramio.com/photos/large/55447993.jpg
Az adófizetők zsebére - nem kiváltság és nem luxus (- Panoramio)
Ócsa legalább 130 milliós hiánnyal küzd. Sok esetben közel állunk a csődbiztos kinevezéséhez, - legalábbis - amikor a 90 napos fizetési határidőt alig képes tartani a város. A városi pénzügyi beszámolókban már lassan az is sikerként olvasható ki, hogy az intézmények működőképesek.  A város urai mégsem adják lejjebb.  Az egyház beágyazott képviselői sem kívánnak ebből a jólétből kimaradni. A reformátusok pedig jól beszavazták embereiket a testületebe. Az ócsai Premontrei kolostorban (templomban) már biztos, hogy lesz világosság. 

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10696198_1707226102836864_4910597281764373357_n.jpg?oh=0955cb424edbf51d5384fc6996252568&oe=54AC7417&__gda__=1425381416_8dd28044044c57a6f11a853acc615083
"Nem állunk meg: Alsópakony bekötő út - 
közvilágítás kiépítése" (Bukodi 2014. szeptember 24.)
Alsópakonyban a feltöltős órák esetében ez már közel sem biztos. Az ő világításukhoz ugyanis nem járul hozzá a testület.

Sőt a választásokig még a "kinti" közvilágításra teljes kiépítésére sem futotta a figyelemből, vagy éppen pénztelenségből.

Még az is elképzelhető, hogy az ottani bérlakások műveletlen földjei után is pénzt kérnek majd. 

Jogszabály szerint adómegállapítás és kivetés után lehetősége nyílik a városnak a műveletlen területek magadóztatására.

http://tenytar.hu/sites/default/files/images/adossagnyomas_banner.pngTörvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a gyommentesítés, kaszálás nem minősül mezőgazdasági művelésnek. Jelenleg mentes a telekadó alól a belterületi, 1 hektár alatti, művelés alól kivett terület, ha azt ténylegesen, igazoltan művelik. Az ágazati jogszabályok alapján, azonban a terület gyommentesítése is mezőgazdasági művelésnek minősül, így a spekulációs céllal megszerzett (sokszor építésre alkalmas) telkek esetén az adót ki lehet játszani azáltal, ha a tulajdonos vagy bárki más a földterületen a gyommentesítést elvégzi. Ezt a kiskaput megszünteti a javaslat.

További változás, hogy a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó árbevétel- és elábé (eladott áruk beszerzési értéke) értékeket csak a kapcsolt vállalkozási viszony fennállásának időtartamára jutó – napi időarányosítással megállapított – összegben kell majd figyelembe venni, míg most korlátozás nélkül.

Szóval nem tudni mit hoz még a jövő. Ócsa azonban eddig sem volt mentes a hülye ötleteléstől, és a rossz döntések meghozatalától. Ismerve a testület összeállítását, és az adóelkerülőkkel fennálló kapcsolatát, valamint az ebből származó hozzáállását, (mentalitását) "bármi megtörténhet". 

http://hu.budapestbeacon.com/wp-content/uploads/2014/07/ov.tusvanyos1.jpg
Orbán Viktor Tusványoson: „Bármi megtörténhet, még az is, hogy eljön a mi időnk!”

Ezután csak remélni lehet, hogy mindez nem okoz majd többletfogyasztást, mert az időt valójában nem lehet visszaállítani.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése