2014. október 27., hétfő

Milyen a tökéletes polgármester-, s jelölt - szociográfia ( - az ideális vezető képlete)

Több mint 3 ezer településen választottak a helyhatósági választások során polgármestert az ebben részvevők, vagyis az érintettek. 

Hogy mi alapján, azt nem tudjuk, de azért egy kicsit ennek is utánajártunk, hogy az ezzel foglalkozó szakértők miként gondolják. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJkofsVo0vTCIQjdG2Zpt9PlYOxpGEjCfWryW-OUdcbIEBhPT1LjGDpL7HlC4rGTDdZx8V2ueuQpmjpuH59nIbB8jtTolgyTpHBmG32yzJeIUJ68uj6WEULS_puVuXIp-NLJHYhgH_3cs/s1600/DSCF7370.JPGAz alapfelvetésben rejlő kérdés az, hogy mit várnak a polgárok egy jó regionális politikusoktól? 

Erre  most szakemberek próbálnak választ adni.
A különféle területeken dolgozó szakértők arról lettek faggatva, hogy milyennek is kellene lennie az ideális polgármesterjelöltnek, illetve magának a polgármesternek?  A kérdésre egy szociológus, egy politológus és egy politikai marketinggel foglalkozó szakember válaszol.

A politológus úgy véli, a jelölteknek más-más hozzáállást kell tanúsítaniuk az alapján, hogy kisebb vagy nagyobb település élére szeretnének-e állni. Az ugyanis, hogy egy kisebb településen, vagy egy faluban a jobb- vagy a baloldali táborhoz csatlakoznak, nem elegendő a sikerhez.
Egy kisebb község polgármesterének jól kell ismernie annak belső problémáit. Itt csak olyan ember győzhet, aki tökéletesen ismeri a viszonyokat, illetve a családok vagy klánok esetleges vitáit is. Itt ugyanis minden a személyes ismeretségek alapján zajlik, a csekélységnek látszó ügyeket is meg kell oldani.  Pozitív pontokat egy kisebb községben az a jelölt szerezhet, aki pénzeszközöket, uniós támogatásokat tud biztosítani a fejlesztést szolgáló projektekhez.

Azonban más a helyzet a városokban, ahol lehetetlen a személyes kapcsolattartás mindegyik polgárral. Itt már a politikai hovatartozás játszik szerepet. Ez esetben azt tartja a legjobb jelöltnek, aki képes egyensúlyba hozni és összekötni az általa képviselt pártnak és a választóknak az érdekeit.

A marketinges szerint: - a politika szemszögéből a jelölt legnagyobb értékének az számít, hogy előzőleg már ténykedett-e ezen a poszton. Mindig az éppen tisztségben levő polgármesterek rendelkeznek a legnagyobb előnnyel – állítja az elemző. Szerinte politikai szempontból további előnyt jelent a „független“ jelző, ami vélhetően a helyhatósági választások során is egyre inkább bebizonyosodik. Az, hogy valaki egyetlen párthoz sem tartozik, esetenként azonban azt is jelentheti, hogy ismeretlen arcnak számít a választópolgárok szemében. Ilyen pozícióból pedig az illetőnek nehezebb lehet felküzdenie magát a polgármesteri posztra, mint az, az első pillantásra tűnhet.
  
Helyi szinten is lehet valaki ismeretlen, ám egy olyan személyes történettel kell rendelkeznie, amelyen keresztül képes bemutatkozni az embereknek.- egészítette ki mondandóját a politikai marketinggel foglalkozó szakember.
A szociológus szerinti szempontból a legfontosabb tényező a közvélemény érdeke, aminek felül kellene múlnia a vállalkozók és a fejlesztők érdekeit. A gyakorlatban azonban ez nem mindig van így. A szakember szerint ezen kívül a jelöltnek jó menedzsernek is kell lennie, aki a közösség érdekében képes szövetségeket kovácsolni, elvégezni a rá bízott munkát, felelősséget vállalni és nem utolsó sorban jellemes, tisztességes személyiség. 
Ideális polgármester valószínűleg nem is létezik. Inkább a jó és rossz jellemvonások arányáról van szó, mint a szakmai és menedzseri képességekről – tette még hozzá a szociológus.

Ha mindez, amit - a politológus, a marketinges és a szociológus - elvárna és meglátna egy jelöltben, s ha valóban létezne ilyen tökéletes, minden kritériumnak megfelelő egyén, akkor ma a fejlődés csúcsán állva élveznénk a helyi jólétben az életet és nem a várható adóemelésről, a korrupcióról, meg a demokrácia megcsúfolásáról értekezne a környezetünk.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése