2014. október 14., kedd

Egy a zászló, egy a tábor - a kör bezárult ( - marad a kommunális adó, lesz új focipálya és reformáció)

Érdekes eredményeket hozott Ócsán az önkormányzati választás. A Fidesz színei annyira meghatározók voltak, hogy az sem számított, hogy kik kerülnek be a képviselő-testületbe.

Így akár teljesen alkalmatlan, vagy semmitmondó személyek is képviselhetik a város, csupán azért, mert egy színt vallanak. Így döntött a nép. Legalábbis az a fele, aki vette a fáradtságot és elballagott demokráciagyakorlatra. Ócsa 7 ezer feletti választópolgára közül azonban csak 2,5 ezer vette ehhez a fáradságot.  Ez csupán 34 %-ot jelent. Ők viszont egyértelműn igyekeztek kifejezni szándékukat.

Ezzel Ócsa lakosságának távol maradó része kifejezte éretlenségét, és bárgyú közömbösségét a demokratikus lehetőségek és a véleménynyilvánítás lehetőségének szükségtelensége iránt. Ezeket az embereket szokták többségében birkáknak nevezni. Ezek végett ragadnak meg az élősködök és kap lehetőséget a politika a visszaélésre. A butának, a hülyének és a közömbösnek nem számít, hogy porban él vagy miként hal. A köztes idő sem ér számára egy válasznyit.  Rájuk lehet telepedni és politikailag számítani, ha van elég egységes akarat velük szemben. Most a Fidesz egy a zászló, egy a tábor hívószava ezt meghozta.

Ócsán kiszavazták az ellenzéket az önkormányzatiságból. Itt mostantól annyira egypólusú és ellenvélemény nélküli lesz a politika, hogy a legszélsőségesebb diktátor is megnyalná érte a tíz ujját. Másutt ezért vért izzadnak, vagy éppenséggel áldoznak, mint ahogy az ország tette '56-ban. Most pedig "fülkeforradalom" által irtották ki az ellenzéket.  Lassan itt az ideje, hogy a párt megalakítsa a saját népfrontját, mint ahogy Kádárék a Hazafias népfrontot, hogy legyen egy saját "ellenzéke" is a pártnak.

Többségiben Ők nyertek - valóban jó választás?  ( - csak a Fidesz)

Ócsán eddig sem volt, ezután mégúgy sem lesz ellenvélemény. A város történései, vagy éppen nem történései a kutyát sem érdekli.  Kb 4500 szavazójoggal élő birka hallgatása nyomán hosszú évekig nyögheti a város a demokratikus zsarnokság adta kényszert.   

A kör bezárult. Most valóban egy a tábor. Ellenérv és ellenzék nélkül.  Ócsa valójában nem ezt érdemled. Mégis ezt kapod, mert a többség közömbössége a távolmaradásban nyilvánult meg. 

EREDMÉNYEK

Polgármester: Bukodi Károly 

 1  Bukodi Károly Zoltán FIDESZ-KDNP  1 263  49.32 %
 2  Uitz Erika Független jelölt  334  13.04 %
 3  Dönti Károly Független jelölt  306  11.95 %
 4  Török László Független jelölt  166  6.48 %
Sándor István MSZP  107  4.18 %
Magyar Péter JOBBIK  385  15.03 %

Megválasztott képviselők:
1. Buza Ernő
2. Dr. Gallai Zoltán
3. Hantos Péter
4. Kánai Gergely
5. Kardos Zoltán
6. Murinainé Murár Emília
7. Puskás Imre
8. Uitz Erika

Ebben a választási történetben azonban van egy jó és egy rossz hírem is.

- A jó hír, hogy Horváth Tamás nem került be a testületbe, és hogy Buza Ernő, Kánai Gergely, Kardos Zoltán, Murár Emília és Puskás Imre is megelőzte párton belül.

- A rossz hír, hogy Bukodi Károly mégsem szabadul meg tőle és kénytelen lesz kényszeredetten elfogadnia azt, amit a szavazótábor is csak erős kritikával szűrten vállalt, amikor hátrahagyva nem juttatta mandátumhoz a volt alpolgármestert. És hogy miért kapja vissza a nyakába az ismétlésre hívatott polgármester a kevésbé elfogadott Horváthot, annak az az oka, hogy Uitz Erika a kidobta a rászavazók bizalmát és voksait azzal, hogy állítólag máris lemondott a képviselőségről és visszaadta a megszerzett mandátumot.

Ezzel Horváth Tamás kerül ismét pozícióba és hatalomra. A nép nem ezt érdemli, a polgármester azonban igen. A kettő azonban nem ugyanaz.
A polgármesternek és képviselőnek jelöltetett induló így köszöni meg a bizalmat:
 

Kedves Ismerőseim, Barátaim! Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatását, a rengeteg szavazatot. Nagyon jól esett a támogatásotok!

Ezúton szeretnék a győztes polgármesternek Bukodi Károlynak és a testületbe választott valamennyi képviselőnek nagyon jó egészséget, sok sikert, jó munkát kívánni.
 
Csak a szépet mutatom kampányanyag - becsapás

Persze mindenkinek jogában áll hiteltelenné válni, szavazatokkal dobálózni és visszalépni személyes következmények nélkül, de hogy ezután is az marad aki volt, az nehezen elképzelhető.  A következményeket sokan nem fogják megköszönni.  Sminkre, retusra nincs szükség. A tényszerű valóság megmutatja arcát. Így visszalehet térni a hétköznapi életbe. Ehhez nem kell elképzelés és arculat. Ez maga az élet. Az emlék, a csalódás mint valami becsapás mélyen bennünk marad. 

Nem véletlen az, hogy aki más sátrában bográcsozik az nem csak ott kotyvaszt, hanem onnan is táplálkozik. Ez pedig jól megalapozza és behatárolja azt a kétkedést, amit már korábban szóvá tettünk.

És a hétköznap szürke valósága - lehullott a választási maszk
Uitz Erika a hírek szerint visszalép. Ezzel nem a politikai szélhámosság érzete a baj, - mert ez másoknál ismert, és elfogadott, - hanem az, hogy vele kapcsolatban erre szinte senki nem számított. Mindvégig tisztességes jelöltnek tartották az emberek. Most pedig "csak úgy" átengedi a helyét és kidobja a választói bizalmát.
 
Minek indul akkor képviselőnek az ilyen?  Adhatták volna a reá leadott voksokat olyannak, aki megfelelő ellensúlyt nyújthatott volna a testületben, képviselhette volna a most kizárt embereket, vagy lehetett volna azok lelkiismerete. Legalább egy olyan személy bekerülhetett volna, aki megszólal, ha a választott többséggel elszalad a ló. Most ezt a lehetőséget is kiölte Ócsa társadalmából a visszalépésével a jelölt.  Ez pedig nem tisztességes az emberekre és a városra tekintve. Mit gondolnak majd ezek után? Minek tartják majd az eljövendőkben, ahogy mindez beteljesül? A függetlenség illúzióját is szétrombolja Erika, ha ezt teszi. Olyan képet tör össze a távozásával, ami nagyon fájó érzést okoz. Nem is csalódás, hanem a cserbenhagyás, a becsapás a bizalomvesztés a fő vonulata ennek. Aki ilyet lép az átveri a választóit és kicseszik a várossal. Ezt a helyzetet a megválasztott visszalépése hozza létre.

Ha Erika távozik, akkor az Ő helyébe nem egy "másik" független lép, hanem egy nála sokkalta népszerűtlenebb egyén, akire az választók többségében nem szavaztak. Ezért sem került be a saját jogán.

Ez a kicseszés. Itt nem az a lényeg, hogy ennek kapcsán kiszúrunk a Bukodival, hanem sokkalta inkább az a 790 magára szavazó csalódottsága számít, akit most helybenhagyunk. Az Ő személyükben és tömegükben  - 790 ócsai polgárról lévén szó -  többre lettek volna érdemesek.

Ami pedig a kapott hír szerint Uitz Erikát és az általa okozott bizalomvesztést illeti, annyira alantas és visszaélésszerű mindez, hogy méltatlanná váljon arra, hogy az emberek szemébe nézzen. Szégyenletes dolognak tartom azoknak a becsapását, akik hittek és bíztak az indulóban. A bizalomért cserébe egyenként is megtisztelték azzal, hogy a fülkében leadott szavazataikkal a képviselők közé válasszák.  Uitz Erika amenyiben nem lesz képviselő, akkor ezzel a bizalommal él vissza.

Ez esetben nem "csupán" 790 főt ver át, csap be és néz semmibe, hanem egy várost szolgáltat ki. Ez a következetlen és szégyenletes ebben a történésben.

Ócsa megérdemelt volna egy tisztességes és jó ellenzéket. 
A választók nem látták ennek szükségét, vagy ők sem így gondolták.

*
http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/v.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése