2014. október 23., csütörtök

Elmélkedések és idézetek 1956 és a választások kapcsán ( - Krassó Györgyre és a ma élőkre emlékezünk)

KÉPZELT PÁRBESZÉD WITTNER MÁRIA ÉS KRASSÓ GYÖRGY KÖZÖTT 2014. OKTÓBER 23-án 
(- Lovas István írása)

http://40.media.tumblr.com/5d4620f03b4fc3c9c81195dba782dc7f/tumblr_nbtqph1Y1g1s5kgq3o6_1280.jpg

(Wittner Mária a valóságban ma Bicske város meghívott díszvendégeként beszél az 1956-os szabadságharcról a Művelődési Házban)

„Megfogadtam, ha élve kikerülök, akkor azokat az embereket, - Erdős, Vásárhelyi, Bauer, Pető, Décsi -, akik részesei és okozói voltak a letartóztatásomnak és megveretésemnek, bármilyen módon, de megölöm.”
/Kiss József: ÁVO-s voltam, ÁVO-sok vertek…ISBN 0 958818479. Fairfield, N.S.W. Ausztrália. 1996. 109. oldal./

„Itt egypárti diktatúra van.” /Naponta többször elhangzó balliberális véleményformálói és betelefonálói zsolozsma a Klubrádió nevű „világhírű” gettórádióban is.

* * *

Azt álmodtam, hogy feltámadt Krassó György, aki régi rabtársával, Wittner Máriával beszélget a Szabadság-téri új tényemlékmű, a német megszállás szoborkompozíciója előtt. (Fiatalabbaknak: Krassó György hat évet töltött az ’56-os forradalom után a börtönben úgy, hogy bátorságával még ott is kitűnt rabtársai közül. Wittner Máriát azért ítélték első fokon halálra, mert részt vett e szabadságharcban, amely ellen a mai Németország ünnepelt hőse, Horn Gyula, Magyarország későbbi, szabadon választott miniszterelnöke emelte fel géppisztolyát.)

http://33.media.tumblr.com/6431426e8c5cd12e34ebfe2d3547fbab/tumblr_ndw38xzhHM1sn8ziso1_1280.jpg
Krassó György a Corvin-közben tartott ‘56-os megemlékezésen 1989. október 22-én. ( - Fotó: MTI)
Krassó György János (1932. október 19. – 1991. február 12.), a szocializmus értelmiségének közismert ellenzéki, "bolondos", de radikális figurája, a rendszerváltozás Don Quijotéja. 

Az 1991-ben meghalt Krassó megkérdezi Wittner Máriát, hogy tart-e még az 1990-ben megkezdődött szabadság kora? „Igen”, feleli Wittner, aki két cikluson át a Fidesz országgyűlési képviselője is volt.

Krassó, rámutatva a német megszállást ábrázoló emlékműre, azt kérdezi: „Mik ezek a kövek, képek, óriástükör és feliratok a szobor körül?”
Wittner: A volt SZDSZ holdudvara tiltakozik a megszállás ábrázoló szobor ellen.
Krassó: A rendőrség nem takaríttatja el a hulladékot?
Wittner: Nem.
Krassó: Akkor most kiteszek egy molinót szembe, a szovjet felszabadítást hazudó emlékmű elé azzal a felirattal, hogy „Hétszázezer magyar deportálása felszabadítás? Le a hazugság obeliszkjével!” Vagy az amerikai nagykövetséget körülvevő guantánamói ketrec elé egy olyan feliratot, hogy „Ne hallgassátok le a világot!”
Wittner: Gyuri ne tedd, mert Pintérék itt álló rendőrei azonnal elvisznek. Eleget voltál már rendőrségen korábban is.
Krassó: Az előbb azt mondtad, hogy szabadság van. Pintér kommunista, hogy ennyire védi a szovjet és az amerikai hazugságot?
Wittner: Nem. Ő a Fidesz-kormány belügyminisztere.
Krassó: Nem értem. És ezt az emberek tűrik, hogy csak főkomcsiul – mint Kádár alatt - és SZDSZ-ül lehetett pofázni? Mi van itt, diktatúra?
Wittner: Gyuri, ez bonyolult. Üljünk be kávézni itt a sarkon, a La Plazába és ott elmagyarázok neked mindent. Persze bizalmasan.
Krassó: Jó. Egyébként mi van Bauerrel? Megölte Kiss?
Wittner: Nem, mert Magyarország jogállam. Semmi baja nem lett. Haláláig Eörsi Mátyás ügyvédi irodájának társa volt. Fia egy Demokratikus Koalíció nevű neoliberális pártban politizál. És őt is a mai politikai berendezkedés az egypártrendszerű diktatúrára emlékezteti.
Krassó: Tegnap a tévén láttam, hogy Bánó rákérdezett Osztolykánnál egy majdnem lincselési ügy kapcsán arra, hogy a cigánylélek ilyen-e. A médiahatóság megbünteti majd az ATV-t?
Wittner: Nem fogja.
Krassó: És ha egy jobboldali tévé Magyarország külföldi áztatásakor Heller Ágnestől hasonlóan kérdezne – mutatis mutandis?
Wittner: Akkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság komoly pénzbüntetést szabna ki.
Krassó: Mi van itt, Mari, egypárti diktatúra?
Wittner: Gyuri, menjünk már kávézni! Tiszta Rip Van Winkle lettél: mint neki is, egy kicsit még tájékozódnod kell ahhoz, hogy megértsd, mi történik ma egy olyan hosszú alvás után, mint a tied!
Krassó: Mari, azért már két hete felébredtem. El is repültem külföldre, ahol éppen Fischer Iván Vörös tehén című operáját adták elő arról, hogy a magyarok – így, a magyarok - milyen antiszemiták. Fischer és zenekara a szabad piacról fedezi a működését?
Wittner: Nem, Gyuri, több száz milliót kap ő és zenekara a kormánytól.
Krassó: Én azt hittem, az ilyen operák vagy Kertész Ákos „moslékzabáló magyarjai”, a Klubrádió műsoraiban a magyarok óránként többszöri faji alázása önmagukban és bármely más néphez viszonyítva olyan rasszista, egy egész népet megbélyegző szövegek, ami miatt nemhogy dotálnák fajgyalázókat, ingyen adnak frekvenciákat, de letartóztatnak embereket. Onnan gondoltam ezt, hogy most, a napokban egy amerikait, akiről még nem is tudták, mit fog mondani egy Budapestre tervezett, de betiltott konferencián letartóztattak és kitoloncoltak. Most akkor itt egypárti diktatúra van vagy nincs?
Wittner: Gyurikám, most már tényleg menjünk kávézni!
Krassó: Mondd, Mari, visszatekintve, megérte, hogy ennyit szenvedtünk? Egyik diktatúrából a másikba kerültünk?
Wittner: Ismerlek. Tudom, hogy te sem a haszonelvűség elve alapján döntesz most sem. Ha mindezt akkor már tudtuk volna, ugyanazt tennénk. Éljen a szabadság!
Krassó: Azért, hogy az tényleg éljen, a kávézás után kiteszem a molinókat. Ha ’56-ban nem féltem, most végleg nem fogok!

Deus ex machina, égi hangként: Gyuri, ne tedd! Még előzetesbe tesznek.


 https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/7588_578915602236029_2805559558441474372_n.jpg?oh=143ee81b3dcef7abf59912341acc0691&oe=54AF5DF3

 Bicskei Nándor
 
Rosszul aludtam, teherautó kegyetlen zümmögését véltem hallani. Ez az érzés 58 éve bennem van, bennem van a rettegés, a félelem attól, hogy vissza jönnek.

Ezt az érzést csak azok érezhetik, akik részesei voltunk a kegyetlen kádári gyilkosok bosszúhadjáratának. Semmi sem kellett szinte ahhoz, hogy valakit Kádár pufajkásai elfogjanak, megkínozzanak, majd felakasszanak. Aki gyerekeket, tizenéveseket is képes akasztani, az miféle elfajzott teremtménye a??? Nem az ördög teremtménye, és előretolt bal keze!
 
Mikor a dübörgő teherautó az adonyi rendőrségre szállított, /ma gyógyszertár/ azt hittem, hogy azért mert élelmet szállítottunk barátaimmal a kórházba, nem járhat büntetés, tévedtem, már az első nap beindult a pofozó gép, a brutális ávosok minden elképzelhető kegyetlenséget elkövettek a forradalmárok ellen. Minden nap délután kettőkor kezdődött a kihallgatás, mi egyszerűen úgy hívtuk, a mozi. Azért mozi, mert a kihallgató teremben egy hosszú padon ültek azok a rendőrök, ávósok akik éppen nem voltak ügyeletes verőlegények, csak nézők akik kuncogva élvezettel nézték ahogy bennünket a társaik vernek, rúgnak.
 
Egy példa a kegyetlenségükről: A szembeni teremből egy összevert véres olyan hatvan év körüli embert húztak ki lábánál fogva, azután ránk csapták az ajtót. Többet nem láttunk, ám elég volt ahhoz, hogy ne reménykedjünk. Hírek szerint csendőrtiszt volt. Hogy él, vagy meghalt, nem tudom, de ez őket nem nagyon érdekelte. Az adonyi verőlegények akciója kb egy hétig tartott, utána láncra verve átkísértek az adonyi börtönbe. Itt már nem vertek, és némi ételt is kaptunk. Pár nap múlva, jött a dübörgő teherautó, megint láncra verve feltaszigáltak a teherautóra, ez éjjel volt, és korom sötét.... 

http://www.patriotaeuropa.hu/wp-content/uploads/2012/10/k%C3%A9p-73-.jpg


http://cdn1.mon.hu/2014/07/2014_valasztas_600.jpgNapjainkban - Alig több, mint egy hete történt (idézetek):

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/10/Download-2.jpg„A mai választás újabb bizonyíték arra, hogy szükség van kívülről érkező kemény nyomásra, hogy valami változzon.”

„…tévedtél, amikor vasárnap nem mentél el szavazni. Ha azt gondolod, hogy ma Magyarországon diktatúra van, akkor úgy gondolom, minden demokratának az a feladata, hogy azokat támogassa, akik a diktatúrával szemben állnak.”

„…az a hit a diktatúra legszilárdabb támasza, hogy nem lehet változtatni a helyzeten. Nem lehet változtatni, mert nincsen kiút, és hogy nincsen kiút, azt a jelenlegi demokratikus pártok naponta bizonyítják.”

http://mork.galamuscsoport.hu/Scopes/galamuscsoport/var//improxy/OrigPicture/2672_1.jpg
„Magyarországon most különösen példaszerűen megmutatkozik a bal-jobb-földrajz fogalmainak gyengesége.” 

 „Nem tudtunk élni az ingyen szabadsággal! Nem a szabad lelkek önálló és cselekvőképes világát választottuk, hanem a kádári kort idéző gondoskodó állam hamis és hazug vízióját.” 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2012/10/Internet-Cenzura.jpg"Nem kaptunk felhatalmazást a választóktól arra, hogy Ócsa közéletébe bármilyen módon is beleszóljunk. Az ócsaiak a nyugodt munkára és kontroll nélküli testületre szavaztak. A kívülről bekiabálás eddig sem hozott eredményt, attól semmi nem változott."
  
Ezen az emlékektől terhelt és érzelmileg felfokozott napon érdemes elgondolkodni a ma  ismertetett véleményeken és vélekedéseken.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése