2014. október 25., szombat

Rés a pajzson, avagy törésvonalak a Fideszben - a hatalom folyosóin nyomott a hangulat... ( - árnyjáték)

Törésvonalakat lát a Fideszben a BBC brit hírügynökség budapesti tudósítója, mert bár október 23. a szovjet uralom elleni forradalomról szól, a párton belül sok magas rangú politikus úgy gondolja, hogy Orbán Viktor a tekintélyelvű múltba kormányozza vissza az országot.

A beszámoló kiemeli: egyre nagyobb megosztottságot vált ki, hogy a miniszterelnök az idei három választási győzelem ellenére „illiberális demokráciát” akar teremteni. A hatalom folyosóin nyomott a hangulat, de a politikusok maguk az ellenzéki médiában csupán utalnak az elégedetlenségre, míg a kormánybarát sajtóban már nyíltabbak a támadások a vezér irányvonala ellen.

Az új, oroszpárti politika különösen fura egy olyan erő részéről, amely 1989-ben azzal vált híressé, hogy elsőként követelte a szovjet csapatok kivonását. De a nyugtalanság fokozódik a Fideszben a belpolitika miatt is: a hatalmi korrupció, sok párttisztségviselő, így Szíjjártó Péter léha életmódja, valamint a gazdaságpolitika miatt, utóbbi folyamatosan lenyomva tartja a forint árfolyamát. Azután erősödik a vetélkedés az oligarchák között, akik a háttérből pénzelik a pártot, a kommunistáktól átvett modell alapján.

Ugyancsak vita robbant ki a 168 Óra Online cikke szerint Lázár János túlhatalma miatt, mivel a frakcióvezető által irányított csoport nyughatatlan és veszélyes figurának tartja. Végül az amerikai beutazás tilalom osztotta meg a kormánypártot, majd az internetadó váltott ki dühöt. Sok más kommentátorral ellentétben Róna Péter látja a Fidesz-uralom végét. Szerinte a legtöbb magyar kormány bukását a Nemzeti Bank főnökeinek rossz politikája okozta, és ez alighanem most is így lesz – hangsúlyozza –, mivel az MNB mindenáron alacsonyan akarja tartani a forint jegyzését. 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/704/7042/70428/7042881_0d5f7406ab54136823103c3ded57fb6f_wm.jpg
„Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben. Magyarországon a kormányfő szerint a törvény amúgy azt is előírja, hogy ha valaki tudomást szerez korrupcióról, akkor az erre vonatkozó információt fel kell tárnia.”Orbán Viktor
 
Megnyugtatásul, Ócsán sem jobb a helyzet. A helyi "párteliten"  belül is megvan a sajátos viszolygás és ellenérzés. A református vonulat és a reformáción kívüliek saját belső ellenzékiségbe tömörülnek, míg mások a lehetséges szövetségest keresik sorok közt, az egység látszata és kimutatása ellenére. 

Most azonban nagyon az elején vagyunk még. A java csak most jön. Tapasztalatok szerint nem kell sokat várni a "meglepetésre".

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése