2014. október 3., péntek

Miként támogatják és hogyan mossák össze a közpénzeket a magánszféra egyes alakjaival - erősen közügy

http://www.utazzitthon.hu/images/program/i-ocsai-juh-fesztival-ocsa-1-l.jpgBukodi Károly polgármester testületi előterjesztésében olvasható:


"Radics József az Ócsa Öreghegyi Pince Egyesület elnöke és Rácz János – aki évtizedek óta foglalkozik juhtenyésztéssel – hagyományteremtő rendezvény megszervezésére tett ajánlatot, I. Ócsai Juhfesztivál elnevezéssel."

"Figyelemmel a hatályos jogi szabályozásra, melynek értelmében bejegyzett szervezettel lehet csak támogatási szerződést kötni meghatározott cél érdekében, javasolom, hogy a támogatási szerződést az Ócsautó Kft. (Ócsa, Somogyi B.u.8.) céggel kössük meg, a nélkül, hogy a támogatandó fesztivál céljai bármilyen módon is változnának. "

   Bukodi Károly előterjesztéséből máris több dolog kiderül.
  1. Az Öreghegyi Pincesor Egyesület elnöke ajánlatot tett egy fesztiválra, amit közösen szervezne meg Rácz Jánossal.
  2. Támogatást csak a bejegyzett szervezett kaphat, de azt nem a kérelmező és lebonyolító Öreghegyi Pincesor Egyesület számára kívánja adni a polgármester, hanem egy autó ügyintézéssel, javítással  foglalkozó foglalkozó (Ócsautó) Kft-nek
  3. Ez egy kicsavart pénzügyi tranzakció, mert ha az Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület nem bírja saját jogán megrendezni a fesztiválját akkor ne tegye úgy, hogy támogatást kér egy más tevékenységgel foglalkozó cég nevében és számára.
  4. Ha az Öreghegyi Pincesor Egyesület nem jogosult az önkormányzati támogatás (közpénz) igénybevételére, és elszámolására, akkor akkor Radics József és Bukodi Károly rendezze ezt meg az Ócsautó Kft nevében, vagy ha ez nem jó a feleknek, akkor ne adjon egy mást tevékenységet folytató cégnek pénzt. 
  5. Nem is érthető, hogy az igénylő Öreghegyi Pincesor Egyesület helyett miért és miként jön a képbe a az Ócsautó Kft?
  6. A polgármester által elővezetett "támogatási szerződéstervezet nem került a testület elé, annak szövegezése nem is mert és nem jóváhagyott. Ezzel gyakorlatilag megismétli azt a hibát, hogy ismét úgy állapodik meg egy személyben mással, hogy annak részleteiről, kitételeiről a testület nem tud. A polgármester által így kreált Támogatási szerződésbe bekerülő egyezség nem ismert, nem átlátható, így erősen kétes, mondhatni semmis lehet jogi szempontból. 
A pénzmosás elleni harc, a közpénzek átláthatóvá tétele érdekében folytatott rezsiharc megköveteli, hogy a város gazdálkodása tiszta és világos legyen. Ennek érdekében az olyan keresztirányú pénzmozgások, amit a polgármester a saját elgondolása által véghezvisz, szerintem megengedhetetlen.  Hiába adja áldását erre a lojális többség, azért ez még nem válik tisztességessé és elfogadhatóvá. 

Az önkormányzati nyilvántartás Radics József és a nevéhez köthető cégek után jelentős hátralékok és köztartozást mutat
Nézzük akkor a szereplő feleket.  Radics József ismert helyi személy, többször is felbukkan Bukodi Károly társaságában hol az öreghegyi pincesoron, hol pedig más rendezvényeken. Egymás felé mondhatni lojálisak és segítőkészek. Ezzel nincs más baj, csak a köztartozás. Mégis mindenki az atyjaként kezeli. Akár egy helyi "keresztapa" is lehet, ha a szintén zenész Gönci is lehet "apuka".  Mindez közismert és vállalt. A népi rajcsúrokon más ismert polgármesterjelöltek társaságában bográcsolva nem zavartatja magát tőle senki. Nem blamázs, hogy úgymond mások pénzéből mulatnak, vagy vircsaftoznak, miközben maga az adós a barát az aki a jelölti és a polgármesteri támogatást élvezi.  Fontos ember lehet, ha ehhez igazodnak a rivalizáló jelölttársak közül páran. Mi ez, ha nem egy olyan kegy gyakorlása, mint a kézcsók. 
Nem véletlen, hogy most ez az ember jelölteti magát a képviselő-testületbe.

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/1620583_815960521788198_1313299919739426979_n.jpg?oh=411bbcb85a15b990bf8097ac3f9d69fb&oe=54B6235F&__gda__=1425532950_9b9ff9d1e85c32e6a0bb581809517ffc
Az arcátlanság vagy pofátlanság csiboraszója a jelölt támogatása - egy adóssággal terhelt ( - valóban Önökért, a városért)
Hova is lesz Ócsa dicsősége, ha már nem a becsületesség, hanem a simlisség számít? Hol az a tisztességes párt, mely elhatárolódik az ilyen svihákoktól. Kiben van annyi tartás, hogy polgármester-jelöltként nem mutatkozik egy színen ilyen kétes és terhelt személlyel? Hol lakozik valójában a tisztesség, ha sem a Fidesz, sem a Jobbik, de még a független jelöltek sem korlátoltak ebben?  Igaz, ők még nem döntenek a közvagyonról, a kintlévőségekről és a behajtásról. Most még nem. De a választásokat követően ki tudja? Ezért sem mindegy, hogy ki kinek a barátja. Mert nem véletlen a mondás, miszerint madarat tolláról, ember barátjáról ismeretezik meg.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10492215_282040195326167_6963040632410889901_n.jpg?oh=4a6fc0916588b6afbf08dfc44c691bcc&oe=54BFEC9B&__gda__=1421959971_90e9cc072ffac2513695f5b25012e024
Ember és barátja, közös fellépése a választások hajrájában  -  "...inkább a mások befeketítését, lejáratását hívják segítségül, egyértelműen bizonyítják, hogy mennyire nem valók embertársaik képviseletére, segítségére"

Bukodi Károly azonban közpénzek sorsáról dönt és a felett rendelkezik, amikor a szervezők helyett egy új partnert von be a támogatási rendszerbe. Ez pedig nem más, mint az Ócsautó Kft.

A közpénzekbe vont Kft és a Radics József kapcsolatát tekintve megállapítható, hogy érintett személy ebben a vállalkozásban.  Az is ismert azonban, hogy a Somogyi Béla u. 8 szám alatt jegyzett címen több gazdasági szervezett is bejegyzésre került. 

Itt jegyzik az Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesületet, is, melynek elnöke Radics József

Kérdés, hogy akkor miért kell egy autókkal foglalkozó, nem is profilba illő vállalkozást támogatnia az önkormányzatnak közpénzből?

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/1604675_655421997830400_1891169798_n.jpg
Egy a csapat egyazon érdekek mentén - azonban egyikőjük jelentős köztartozással bír
A válasz a személyes kapcsolatban rejlik. Abban a többletben, amit a Radics József és Bukodi Károly ad ennek az ügyletnek. (Akár Spák József esetében.)

http://m.cdn.blog.hu/ma/machpeter/image/Itt%20t%C5%B1nik%20el%20a%20p%C3%A9nzed%20felirat.jpgRadics úrhoz köthető korábbi  vállalkozás a Nera Roletta Kft szintén a Somogyi B. u. 8 szám alatt van jegyezve, csakhogy az felszámolásra kerül.  

Ócsa Város Önkormányzata nem is olyan rég engedett el irányába 1.702.109 Ft iparűzési adót, 535.184 Ft gépjármű adót, és 693.177 Ft adópótlékot. Erről ugyanaz a testület döntött, aki most ennek a személyi hátterű ugyanoda bejelentett Ócsautó Kft-nek több mint százezer Ft támogatást adott.  

 Radics József (- foto: Badoo.com társkereső oldal)
Mindenkit kérek, ne anyázzon. 

Most Radics József, a Nera Rolletta után kapott 2.930.470 Ft jóváírás, vagy engedmény ellenére képes még támogatást kérni. A képviselő-testület Kardos Zoltán bizottsági támogatásával pedig képes ezt is elvenni a lakosságtól és odaítélni neki a képviselőtársainak többségi támogatásával. 

Hogy nem szakad le az ég és nem szántják fel a hivatalt ezek után a polgárok. 

Bukodi Károly és Horváth Tamás kéz, kezet mosva ezt is bevállalja. Radics József pedig 1500 Ft (jelentkezési) nevezési díjat és 950 Ft/kg birkahús árat kér a résztvevőktől a plakát szerint.  Mert főzni, nevezni csak azzal a birkával lehet, amit ők adnak.

Közben az sem okoz gondot, hogy Radics József a bebukott cég (Nera Roletta) egykori e-mail címét és telefonszámát adja meg és használja fel. (Lásd: fesztivál plakát.) Annak a cégnek a hivatalosan megadott elérhetőségét, aminek (felszámolása alatt) az Önkormányzat testülete behajthatatlannak minősítette az adótartózását!  

Azt már meg sem kérdezem, hogy az ekkor vagyonnal és ingatlanháttérrel rendelkező vállalkozótól miért nem lehet beszedni az adótartózást, vagy miért nem lehet beperelni, mint más kisebb pénzekben érintett ócsai lakost, de azt sem, hogy az a telefon még miként élhet ugyanabban a kézben, ami tönkretette azt üzletileg? 

Ócsa város képviselő-testületének egyes döntésein már elgondolkodni sem érdemes. Bukodi Károly és Horváth Tamás döntési mechanizmusát meg megmagyarázni sem próbálja az ember, mert csak rossz, vagy hibás következtetéseket sikerülne levonni.
A pénzmozgások hátteréről pedig lassan per nélkül beszélni sem lehet.

Mindenesetre különösen érdekes, az a szemlélet mely mentén egyeseket a veszteségek kitermelése után, az adóhátralékok ellenére továbbra is közpénzből kapnak támogat a városlakók terhére úgy, hogy másokat pedig tüntetőleg megbírságol, vagy éppen perrel fenyeget az önkormányzat hivatala.

Bukodi Károly igencsak tartozik (a Spák ügy után) egy újabb számonkéréssel. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése