2014. október 12., vasárnap

Összegzés, vagy végelszámolás - Ócsa ma rendezheti adósságát és eltörölheti kommunális adót ( - más válasz)

Ahogy országszerte, úgy ma Ócsa városában is megindult a választás. Kinyitnak a kijelölt szavazóhelyiségek és lakosság lassan megindul véleményt nyilvánítani az elmúlt négy évről, amivel egyben megalapozza az elkövetkező öt esztendő alakulását is.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2013/12/v%C3%A1laszt%C3%A1s-2014.jpg


Igen öt évről és egy öt éves tervről beszélhetünk, mert a választási rendszer átszabásával immáron öt évre választunk magunknak képviseltet.  Ez a helyi képviselő és polgármester-választás. Az így megalakuló testület fogja képviselni Ócsa és az itt élő lakosságot személyesen és dolgaiban egyaránt.
Ezért sem mindegy, hogy kit választunk.

Ócsa város blogjának felmérése szerint a helyi lakosok egyértelműen szeretnének beleszólni a sorsuk alakulásába és többségében el kívánnak menni választani. Ez a felmérésünkből is egyértelműen megállapítható.

A másik dolog, amit a közvélemény-kutatásunkból kiderül, hogy inkább független jelöltre bíznák a sorsukat.  Ennek azonban némileg ellentmond a felmérés azon része, ahol a polgármesterjelöltek személyét határozták meg az olvasok, itt ugyanis egy pártos induló lett a befutó.  
Magyar Péter a Jobbik jelöltje 40 %-nyi szavazatot gyűjtött be, míg második Dönti Károly lett 33 %-al, akit Bukodi Károly követ 16 %-al, majd Uitz Erika 10 %-ot hozott, míg Sándor István és Török László egyetlen pontnyi szavazatot sem kapott.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZPbR2v5_oin5p_9M_gAHX5u-BxaoKCzmqv6cUQr1mc7YV7bMPQwyyenxfnznGemvlcXQGPHcyZEiz9_rEyC_fjNYJfngZ9RH4GuCIp_j7OeG70j7z9qd-dapL8-kz1TItKE3hR95OgjA/s1600/DSCF9401.JPG
Kiüresedeve
A blog olvasótáborát feltételezendő, és lakossági körökben, valamint közösségi oldalakon megfogalmazott vélemények szerint ez az internetes napló jobboldali érzelmű és bizonyos értelemben Magyar Péter kapcsolható, vagy számára kedvező befolyással bíró csatorna. Ezt arra vélik sokan, hogy a négy évvel korábbi választások előtti induláson a blog volt az, aki kiállt és népszerűsítette az akkor "elsőéves" polgármester-jelölti indulót. Akkoriban a blog közvélemény-kutatása során nyert is az akkor még független Péter, de ez csak azt bizonyította, hogy a hozzákapcsolható kör számára a blog szimpatikus. Ez a szimpátia azonban legalább annyira kínos lett mint a Jobbik számára a szélsőségekhez kapcsolás. Pedig a blog soha nem volt szélsőséges. Persze a saját bevallása szerint a Jobbik sem. Mások persze rendre mást gondolnak, vagy másként vélekednek. Akárhogy is, a blog és Magyar Péter szinte együtt indult és majd egy húron pendülve haladtak saját útjaikon. Ezért is hozták össze, vagy éppen támadták be ezzel Magyar Petit. Péter pedig nem győzte hangsúlyozni, hogy egyre távolabb került a blog szellemiségétől és nincs baráti kapcsolatban itt senkivel.  A számára kínos dolgokat mind Hegedűs Györgytől, Bukodi Károlyon át Radics Józsefig igyekezett cáfolni. 
Hegedüs Gyuri nem egy ilyen kritikus bejegyzése olvasható volt a közösségi oldalon. A jó kapcsolat és az ezért való aggodalom mai is igazolt a véleménycserékben még akkor is, ha a Gyuri a polgárőség szarát az ezért szót emelőkkel akarat felzabáltatni. Ezt a bejegyzést aztán végül törölték a Facebookról, de az ebbéli vélekedés a szélsőség meghatározását jobban kifejezi az így vélekedő emberek felé, mint a blog szókimondását.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLjBjMJzJ8uDUD1nLMBYf_cI2_HTCr1FMaHoVOyagX9_mML7D7ncwrw1_B5E0pzatrnEmmKD3ft6D7w5p1_iaMKPUkh3C9LwbFImlmYTL9XGxyPnFMzRllxSFTBZPEx2legQAL3HeVbC0/s1600/1306.jpg
Ócsa Se
Bukodi Károly polgármesterként és a városi sportegyesület vezetőjeként nagy befolyással bír a focicsapat tagjaira. Így az itt játszó Magyar Péter mellett, vagy felett sem ment el szó nélkül. Ez a most riválisként induló pártjelölt személyében is azt látni, hogy ez a ráhatás amolyan kölcsönhatásként akár egyezségként fellelhető. Nincs konfliktus, sem kritika, sem ellenvélemény. Minden úgy jó, ahogy van. Barátság és nyugalom jellemzi a kapcsolatot. Ez sokkalta jobban illik kettejükre, mintsem a blog és a személyek viszonyában. 
Radics József személyével kapcsolatosan is körülbelül ez a helyzet. Ebben a kapcsolatban is az a baráti viszony a látszik, ami jellemzően nem hozza fel, nem említi a képviselőjelölt visszás dolgait, úgy mint a várossal szemben fenálló tartozásait, az ennek ellenére a közvagyonból biztosított támogatásokat és semmi konfliktushelyzetet nem vállalnak egymással szemben.
A három jelölt palástolva és kritika nélkül elfogadja egymást. Mondhatni egy húron pendülnek. Az összekapcsolódást pedig a foci a bográcsozás és az ezt átölelő barátság jellemzi. A személyekhez köthető pártszervezetek ebben semmi kifogást nem lelnek. 

Mindezt persze fontos leírni a szavazást megelőzően, mert érdemes tudni, hogy kire és mire teszi az ember a voksát. Aztán azért is fontos, hogy megértse a választó a blog mechanizmusát akkor, amikor a közvélemény-kutatás kapott eredményére tekint. 

http://static.nol.hu/media/picture/61/53/67/000675361-3047-330.jpg
Sorsdöntés
 A blog szimpatizánsai többségében jobboldaliak, és kevésbé fideszesek. Horváth Tamás, Bukodi Károly közismerten nem kedveli a népi fórumokat. Annak idején nem véletlenül szüntették be ezeket. Akkoriban persze a most előretörők is másként gondolták. Így lett népszerű az azóta megszűnt Madencia fóruma, és az Ócsa portál. Azóta mindegyikük leállt mert nem voltak képesek az ezzel járó konfliktushelyzetek felvállalására vagy kezelésére. Egyedül a blogunk tudott fennmaradni és függetlenként megmaradni. Ez a függetlenség azonban sokszor fájó igazságok kimondásával jár. Ez persze mindenki nehezen viseli. 
A Bukodit kedvelők ezért majdhogynem elutasítják ezt a blogot. Erre többek között Buza Ernő megnyilatkozása ad igazolást. A jobboldal pedig az utóbbi időkben igyekszik távol tartását bizonygatni a baráti felvetések, az esetleges sérelmek, vagy ellenérdekeltség elkerülése okán.
A baloldal számára csupán egy jó hírforrás arra, hogy itt ők is helyet kapnak egyes számukra kedvező, vagy népszerűsítést eredményező bejegyzés okán. 
A függetlenek számára pedig sokszor értékes és jó háttér a blog.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIejj_QSaA2RdQaywVwYgDpI7VTYn0uYw8YDWT7ykIprpOk5mES3-wWRZMlxZTXzaAfy1RzOtvBL7kAHVxkrGcGVFjSuSmnuQ5zG6wuGCRuq75CUNqzyyj0ddcTo5afb5CgEZkjW6hST8/s1600/DSCF5111.JPG
Ellenzékben
Az elmúlt négy évben itt számos hír látott napvilágot, és kapott publicitást amiről másutt nem lehet olvasni. Sok ügy robban itt ki és vált bizonyossá.  Induláskor a laptopok lenyúlása, a kommunális adó jogsértő bevezetése, a Lakatosház elbontása, a az ágasfa eltűnése, aztán pár éve még a Valentin-napi kicsapongás okozott gondot, aztán itt volt a FÉG elvesztése, az iskola átjátszásának kísérlete, az tornaterem körüli botrányos sora a birtokháborítása és a Spák-féle üggyel,  majd most a törölt adósságok esete, amik Gönci "apuka" és Radics úram tartozásainak törlését hozta felszínre és a közpénzes támogatások odaítélését hozta előtérbe.

http://31.media.tumblr.com/4e411595b1d1374d95af3673d34f2827/tumblr_n3i3l1y8Gs1qfx620o1_400.gifMost itt tartunk a választások hajnalán, amikor a baráti szövetségek egymást takargatva fognak össze a lakosság elleniben, hogy bekerülhessenek a város döntéshozó testületébe.

Közvélemény-kutatási eredményeink függvényében sem mondhatni, hogy biztos a választás kimenetele.
A Fidesz előretörésével a kommunális-adó bevezetésével és a látható problémák ismeretében nem valószínű, hogy túlnyeri magát a párt Ócsán.  

http://www.nepszava.hu/image/?id=361273&ext=jpg&th=inline_main
Fidesz
Bukodi Károly - Horváth Tamás és csipet-csapata az elmúlt ciklus során nem tudott olyan előremozdulást. vagy sorsfordulást bemutatni, ami kedvezően hatott volna Ócsa népére.

A blog vélekedése  szerint Bukodi és Horváth sokat vesztett a népszerűségéből az ismert és tett cselekedetei, intézkedései vagy éppen kóklersége okán.  Ez a páros csak a saját és közvetlen kapcsolatának anyagi biztonságát erősítette a város lakosságának, fejlődésének kárára. Kis szerencsével Bukodi Károly nem lesz polgármester és így távozik a közéletből, míg Horváth Tamás sem biztos, hogy ismét képviselőséghez jut. Ez nagy megkönnyebbülést jelentene a város emberének, a két megüresedett helyet meg frissült személyekkel lehetne váltani. A Fidesz azonban semmi esetre sem szorul ki a helyi közéletből. Biztos bejutói lesznek.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQl8fvzQuqsBjjSq214En6tosqO22_08uMkJMvC5ZKzmhpX7N8A
Jobbik
A most jobbikos Magyar Péter népszerűségének és feljövetelének nagy úttörője volt az itteni nyilvánosság, hiszen sehol másutt nem kapott annyi (alapot) anyagot, megosztást az olvasó, mint innen.  Ez ki is olvasható a kutatásokból. Sajnálatos azonban az utóbbi irány, ami inkább a hallgatást és a belesimulást  hozta, mintsem az ígéretes változást. Így a jobbulás reménye is egyre inkább elszállni látszik. Ez érződik és tükröződik az elmúlt események sorozatában, és jelenik meg a mában.  Ennek ellenére a Jobbik biztos előrelépést jelent és komoly riválisa lehet a Fidesznek, de hogy átveszi-e a városvezetést, az erősen kétséges. Nagy valószínűséggel Magyar Péter képviselővé válik az elkövetkezendő évek során. Ez számára is jó terep és tapasztalatszerzés lehet.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/1904014_226564524201963_1046370158_n.jpg?oh=38274ef8900c464b98caac593820c313&oe=54C96DAA&__gda__=1425433209_77b5c3f3a1b1d2dfa4d6f896d8ed4ec2
MSZP
Az MSzP jelöltje nagyon jó helybéli problémafelvetéseket és megjelenítéseket hozott, de akkora az elutasítottsága a társadalmi rétegződésben, hogy nagy áttörésre senki nem számít vele kapcsolatosan.  Mindenesetre jó, hogy van egy kapcsolható személye és helyi arca a baloldalnak. Sándor István az utóbbi időben sokat járt pártfórumokra, megbeszélésekre és jelentős fejlődésen ment át. Számára azonban még nagy utat kell bejárni ahhoz, hogy komoly közéleti politikussá váljon. A város élére nagy valószínűséggel nem, de képviselőnek még bekerülhet a testületbe. Ez a város javára szolgálna, mert megtörhetné egy pólusú irányítás és megfelelő érdekvédelem reményével szolgálna. A felmérésünk csak arra volt elég, hogy lássuk, a baloldal rejtőzködését.

Ezzel a pártjelöltek kimerültek és maradnak a függetlenek.  
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/10549188_714500668620625_4927529162588358102_o.jpg
Függetlenként

Uitz Erika függetlensége új szint jelenthetne a palettán, de kapcsolatai és jó viszonyai lévén ugyanazon bázison alapul, ahol a tartozással bírók együtt kondéroznak. Ez pedig nem lehet a választópolgár és a választó érdeke.
Elvégre csupán azért beszedni és fizettetni kommunális adót, hogy aztán azt másoknak adó és egyéb tartozásként elengedhessék, olyan abszurdum amire normális körülmények között senki nem ad(hat)szavazatot.Márpedig Erika a közpénzes tartozással bírókkal áll egy platformon, amikor baráti együttlétet és közös szereplésként vállvetve segédkezik ad az ilyenek oldalán. Uitz Erika nem erőltette meg magát a programismertetőjével és a szélesebbre tárásával sem a választót. Ki tudja, hogy ez mire lesz elég. Ha képviselővé válik, vagy netán Bukodinét váltja a testületben az is elég előrelépés a városi népnek.  Talán ehhez elég a felmérésünkben kimutatott 10 %. Ha viszont arra gondolunk, hogy ez nem egy reprezentatív számadat, akkor - ahogy Orbán Viktor mondta, - "bármi megtörténhet".

http://mandiner.hu/valasztas/arckep/893261.jpg
Szabadon
Török László most szintén független polgármesterjelöltje a városnak. Korábban az LMP színeiben jelentkezett országgyűlési képviselőségre. Ez a jelen esetben nem tükröződik vissza. Pedig nem ártott volna egy új szín Ócsa közéletében. Sajnos az ismeretet programja nagy áttörést nem hozott, csak a szokásos és korábbról ismert anyag leporolása. Internetes oldalakon sem adott többet magából és elképzeléseiből. Félő, hogy ez már kevés lesz. Pedig rendszeresen és tisztességgel vette ki részét az elmúlt évek önkormányzati munkájából. Ebbéli tevékenysége ha nem is látványos, de mindenképpen hasznos volt Ócsa számára. Azonban a polgármesteri székig  nem fog eljutni. Elképzelhető azonban, hogy egy jó alpolgármester válik belőle egy megfelelő személy társításával. Mindez persze elsősorban a választókon, majd a felálló testületen múlik.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxaohHoarDthY8vhM_0dnFVVwIB722hw9Q09ZjjSMDFKpN5ib6dErqEtD9DXoRI3krWz7lDSwO_yo5w3Qlt4Y4H2hHrszwkV5XccCAL90Z8K9-oiDgicmjPHXqfptV2cqgO2jWFREkUtM/s400/%C3%A1tad%C3%A1s.jpg
Sikeresen
Dönti Károly az a polgármesterjelölt, aki szintén nem folytat erős kampányt. Ő talán a korábbi sikereiben a latens népszerűségében és a higgadtan gondolkodók független táborában bízva fogott bele a választásokba. Dönti Károly az aki úgy érzi, neki még dolga van a városban és tenni, valamint elszámolni valója van a városlakókkal.  Kampányfüzetéből kiderül az emberért kíván tenni. Az egészségügyi ellátások keretein belül szeretne több szakrendelést behozni a városba, javítani kívánja a közlekedést, fejleszteni az úthálózatot és jobbá tenni a városszélen élők életét. Összességében a legjobb választások egyike személyének. Tapasztalt, rutinos és cselekvőképes, a városért tenni akaró személy, aki évek óta tagja annak az önkormányzatnak amely korábban várossá fejlesztette Ócsát.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsxDd1zTZbwUyBOm7KUpyQ0xZnEzcBtjM6jtLHl2l9RkZz8LFghmcz-KSZtqKI7iO0V7xKPLnALc4uV1VMrJfbBZMzoiV5pkM1qXpEXmlsmDrpqVcGbDprSKd3StqFYwFjQpx57yHAANI/s400/DSCF5333.JPG
Független képviselők (- jelöltek)
Összegzésül a mai választások elé még csak annyit; - Ma két fontos dologról is dönt a város a polgármester és képviselőtestületi választások során.

- Ebből az egyik fontos szempont, hogy akarjuk-e a kommunális adót és a hozzá kapcsolható korrupt kétes személyeket a város élére.  
(Köztudott, hogy két polgármesterjelölt tűzte célul Ócsán a kommunális-adó kivezetését. Ezek a jelöltek:  Magyar Péter és Dönti Károly. Tehát részben ezt dönti el a nép amikor szavaz.)
- A másik fontos szempont, hogy kit választunk meg, vagyis hogy olyan személy kerül a város élére, aki a támogatja a köztartozást felhalmozó adóssággal terhelt személyek bejutását és térnyerését, vagy sem, illetve, hogy kikből álljön össze Ócsa képviselő-testülete.

A józanul gondolkodók összefonódás- és korrupciómentes Ócsát szeretnének. Estére az is kiderül, hogy Ők lesznek-e többségben, vagy ismét csak a haveri kötődés határozza meg majd mások jövőjét.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése