2014. október 10., péntek

A választásra és a változásra várva - az elmúlt évek nyomán ( - propaganda a sikertelenség mellé)


Állítólag az elmúlt négy év alatt városunk mit sem lépett előrébb. Bár ez így teljesen nem igaz, mert sok változás történt.

Az elmúlt négy év eseményeit számba véve igyekszik a város most távozó polgármestere átnézni és számításba venni az irányítása alatt történteket.  Szerinte még az is elképzelhető, hogy Ócsa jobban teljesített, mint azt gondolta volna. Ha az ismert perek és panaszok számát tekintjük akkor lehet, hogy van ebben némi igazság. Ha azonban a helyi propagandát olvassuk, akkor sok az ellenvetés.

http://malacarc.hu/kepek/2012/10/4/1349372444_birkak.jpgA ciklusának lejártát élő polgármester már nem csupán Ócsa Város Önkormányzatának újságjában ad, s tesz közzé képzelt riportokat, hanem saját közösségi oldalán is megosztja önös véleményét, sajátos látásmódját.

Ezen közéleti tevékenysége során az önkormányzatban betöltött szerepét nem említve ad közzé apró cseprő történéseket többnyire az utóbbi egy év távlatából. A helyi közújságban kifejtett propaganda mellett ezt a közösségi hálón egyénileg terjeszti. Az itt közreadott képes anyagokhoz rövid leírásokat ad a saját maga által sikeresnek ítélt történésekről.

Ennek keretében előhúzza az ismert bölcsődeépítést, amit a kormány az alsópakonyi devizaadós lakótelep ócsai befogadására biztosított amolyan kompenzációként. Aztán szintén itt vehető számba a lepukkant helyi szennyvíztisztító feljavítása, valamint az alsópakonyi buszforduló kialakítása és a kerékpárút kiépítése a városrész, valamint a vasútállomás között. Ehhez jött volna járulékos (kiegészítő) beruházásként az Üllői úti vasúti átjárón való átvezetés, némi kiszélesítéssel és átvezetéses korszerűsítéssel. Ez utóbbiak azonban mind elmaradtak. A buszforduló nem épült ki, kerékpárútból egyetlen centi nincs, és a vasúti átjárót sem tette biztonságosabbá senki. Erre nem futotta az elmúlt négy esztendő városvezetésének. Most nem is szerepel az elszámolását látványosan végző és demonstratív bemutató polgármester anyagában mindez. Az önkormányzat újságjában sem olvashatni ezek felől. A siker így elmaradt. A városunk pedig lemaradt, és nem lépett tovább. A Fidesz megyei és városi szervezete ezért sem hozta elő ezeket a dolgokat a kampánya során. Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindenki lapul, mint az a bizonyos végtermék a gazban.

Azért is írtuk meg ezeket, mert kell egy csatorna, ahol erről értesülhet a választópolgár.

És ha már a csatorna szóba jött, akkor nem mehetünk el ez mellett úgy, hogy ne tennék említést arról az évekre visszanyúló bosszúságról, amit a közterületek vízelvezetési gondjai a város csatornázatlansága okoz. A régi vízelvezető árkok néhol még megvannak, ahol éppen nem lett telehordva mindenféle kerti- és egyéb komposztmaradvánnyal, avagy nem omlott be. Másutt a garázsbejárók, az útszélesítés, vagy ki tudja mi tette tönkre, vagy fedte be az egészet.

http://m.cdn.blog.hu/sc/scheiringgabor/image/2014_valasztas.png 

Ócsán jelenleg és az elmúlt évek során nagy gondot jelentett a csapadékvíz elvezetése. Ezt az önkormányzatunk az elmúlt (négy éves) ciklusa során nem vette sűrűn napirendre és nem kezelte megfelelően. Ezért egyre komolyabbak a gondok. A felszíni vízelvezetés bizony nagyon problémás. Mégsem lett megfelelőn és hathatósan kezelve. Látható mód a városban időnként olyan átfolyások keletkeznek, ami nem csak az ingatlanok tulajdonosainak okoznak kárt, vagy bosszúságot, hanem a közlekedésre is károsan hat. Nem egy esetben a katasztrófavédelmet is aktivizáltatja a város ilyenkor. Nem egy esetben a Tűzoltóságot kellett segítségül hívni a víz elszivattyúzásához, mert az elvezetés számos ponton megoldatlan. Nagy kár, hogy erről sem beszél senki a polgármesteri oldalon, vagy azzal szemben.A most induló képviselő- és polgármesterjelöltek közül is csak páran vállalják fel ezt a problémát. Erre érdemes a választóknak odafigyelnie. Ilyenkor amúgy hajlamosak a jelöltek olyan blődségekre, amit aztán nem képesek beváltani. Ennek látjuk nem egy példáját. A vízelvezetés, a közlekedés megújítása, megállók kiépítetlensége mind beavatkozást igényel. Jelenleg alig van összefüggő járdahálózata a városnak. Frekventál helyeken nincs megfelelő kiépítettség. Ez nem csak rendezetlenségre, hanem összefüggéstelenségre is utal a városképben és a megjelenésben. Ócsának valahogy nincs meg a sajátos hangulat. Ennek hiányában nem fest vonzó képet magáról a város.

Pedig a választások idején ez mind nagyon aktuális felvetés lenne. Sajnos a mostani városvezetés sikerpropagandájába a hibák nem férnek be, az aspiráns jelentkezők pedig nem tűzték ki célul ezek megvitatását, vagy tervbe vett megbeszélését. A kritika és a jobbulás látszata is elmarad ezzel tétlenséggel.
Az egész választási kampány egy langyos ülőfürdőhöz hasonlít, ahol együtt áztatja magát a nyugdíjba készülő, a munkára jelentkező, és a fiatal, meg a simlis, aki mind egy helyben toporog, de senki nem mer előrébb lépni, vagy megmozdulni a másik orra előtt, mert attól fél rászólnak, hogy ne kavarja fel a langymeleg vizet és vele az alantas üledéket.

Nem is lát a kívülálló városlakó mást mint ami a Dagály zárt-medencés bűzös vize körül kicsapódik a párában. A kénes gőz leple alatt a szürkeségbe vesző alakok egy kört alkotva mozdulatlanul ülnek a eláztatott babérjaikon, nehogy valaki elfoglalja a megüresedett helyüket a langymeleg semmittevés közepette.

Valahol itt, ebben a választási légkörben rejtőzik Ócsa gyógymedencéje is, ahol mindez az izzadságszagú kipárolgás spontán megvezeti az ide érkezőt. Ahogy Moldova vonat füstje megcsapja az embert, úgy Ócsa láposa is maradandó élményt barázdál az ideérkezőbe.

Talán ennek köszönhető, hogy vagy harmincan állnak sort az önkormányzatiság gőzében a pénztár előtt, hogy aztán közülük kiválaszthassák azt a pár embert, akik a várva-várt bejutás után beülhetnek majd a gyógyba.

http://www.vitaminsziget.com/upload/altalanos/gozfurdo_vitaminsziget_com.jpgVasárnap erről dönt a választó itt és másutt. Ekkor dől el, hogy ki maradhat, és ki nem. Hogy aztán kinek kell felállnia, és kiléphet előre csereként. Hacsak, nem az egész medencét leeresztik és új vizet öntve belé, némileg megtisztulva, friss pezsgéssel telve ismét beindul egy olyan folyamat, amely az eddigi reumás görcsöt feloldja és egészségesebb közéletet, kellemesebb légkört eredményez a városban élők sokaságának.

Ócsa valójában erre vár, és ezért választ.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése