2014. október 28., kedd

Újabb költségkimélő lehetőség az előrelépésre és a megújulásra - ha már a városért esküdtek ( - ez nem foci)


Ócsa város blogja az elmúlt évek során számos esetben próbált irányt mutatni és lehetőségeket feltárni mind a lakosság, mind pedig a városvezetés számára.

Ezen tevékenységünk során mindig kiemelt figyelmet szenteltünk a pályázatoknak és az arra történő figyelemfelkeltésnek. 

Ennek során többször szóltunk, sőt be is mutattuk ezeket, majd a nyertes pályázók támogatott projektjeiből is tálaltunk párat. (Kinek mire futja a közpénzekből.)

Ócsa Város Önkormányzatának figyelmébe is ajánlottuk akkoriban pályázati lehetőségeket (Tanyafejlesztési Program) Alsópakony kapcsán, de ez nem tartották fontosnak.  Az idő azonban ebben is minket igazol, amikor a beadott pályázat híján saját forrásból kell az ott tapasztalható hiányosságokat és gondokat megoldani.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpVN4IEoOMV9XhiqNj4YZL6ob-r6zMH57dazC-HUzES1Cg6MFM2tZDsH3_t9yYwV1oullL98qiGpZavYfXhUA0c2ko-JcR8D__wg10dWJsPv2TekJ1LTBIGWEyn_fvLVZgYAb0jjZUsjA/s1600/DSCF5117.JPG
A műemlékvédelmi területen álló népi parasztház nyomán ez maradt hátra - nem szeretnénk több hasonló veszteséget

Legutóbb az óvoda energetikai célzatú hőszigetelési pályázatára hívtuk fel a figyelmet. Ennek során nagy értékű beruházásra pályázhattak a magyar óvodák 2014. október 26-ig. A Trilak 10 intézményt újít így fel. Ennek keretében a nyerteseknek ingyen elvégzik a felmérést, a hőszigetelést és kiadják rá, illetve hozzá a tanúsítványt. A pályázók köre: önkormányzati fenntartású óvodák vagy nevükben felhatalmazott entitás. A pályázat 100 %-ban támogatott, önrész nélküli. Nekünk azonban ez nem jó, nem kell. A választott képviselőiket az egyházi- (és foci) kötődésű tagokat ez nem mozgatta meg, ahogy a tanár embert az óvoda- vagy a városvezetőt sem. (Senki nem szólt nekik? - rajtunk kívül.)
Nagy értékű beruházásra pályázhatnak a magyar óvodák 2014. október 26-ig. A Trilak 10 intézményt újít fel. - See more at: http://noplaza.hu/hirek/2014/10/01/dryvit-szigetelesre-palyazhatnak-az-ovodak/#sthash.tsavvJUV.dpuf

http://trilak.hu/oldal/other/uploads//dryvit_palyazat_3.jpgÓcsa vezetése nem tűzte napirendre ennek megtárgyalását, a jelentkezést, vagy a pályamunka elkészítését. Szarnak rá.

Úgy látszik az ingyenes előrelépés nem ad elég lehetőséget valakinek, vagy valamihez. Ezek szerint ez nem bolt, az óvoda ebből származó megtakarítása pedig nem cél. Mi más is indokolná azt a tétlen semmittevést ami ezt a lehetőséget csendben övezi? Hacsak az ovinak nincs szüksége erre, mert rendelkezik olyan korszerű hőszigeteléssel, aminél jobbra még ingyen sincs szükség. Vélhetőleg a Nefelejcs óvoda rendelkezik megfelelő és korszerűséget igazoló  energetikai tanúsítvánnyal.  

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/p480x480/998077_1405786322980845_1171841894_n.jpg
A kerítés festését  is "kalákában" végeztették forráshiány okán - az ingyenes hőszigetelésre azonban nem pályáztak
  
A blog azonban nem adja fel. Ismét felhívjuk a város figyelmét, erre a pályázatra: 

Sőt két újabbat is ajánlunk a városvezetők és a képviselők (a testület) részére.  Ez utóbbival lehetőség nyílik az olyan épületek megóvására és megújítására, mint a református tulajdonban álló Ady Endre utcai műemlékház. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzEmCLLJ3nSi79IfhuMhihUaTevdh4tFg-bBE1k5FXqXgMUlLJbCY-wMGqHIzYLT2BOFjHaJiEd4bCGKPq5iGXiSvif2eqf0ScRmS52G50zeIvE7IVc0b96erC-KGhNluISDeVP9c6vbc/s1600/SSA40025.JPG
A reformátusok évek óta romló műemlék épülete nem csak Ócsa, hanem az itteni egyházi képviselők szégyene - egyházi vagyonból is megmenthető lenne, de lehet pályázni is ( - a támaszgerendát a városi nép közvagyonából állították)



A Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma pályázatot hirdetett műemlék épületek és építmények állagmegóvásának, részleges, vagy teljes helyreállításának, felújításának, valamint műemlékek elválaszthatatlan részét képező képzőművészeti alkotások restaurálásának támogatása céljából. Pályázhatnak Magyarország közigazgatási területén belül a közhiteles műemléki nyilvántartásban szereplő ingatlanok tulajdonosai, vagyonkezelői, a központi költségvetési szervek kivételével.


A Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma pályázatot hirdetett veszélyeztetett helyzetű műemlék épületek veszélyelhárításának, állagmegóvásának, részleges helyreállításának támogatása céljából. Pályázhatnak Magyarország közigazgatási területén belül a közhiteles műemléki nyilvántartásban szereplő ingatlanok tulajdonosai, vagyonkezelői, a központi költségvetési szervek kivételével.

https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p320x320/10687106_1547954302086266_1105950158469257977_n.jpg?oh=433cf0bcc9e489451b3c487814990fce&oe=54EC0010Ez utóbbi két pályázat segíthet az ócsai református közösség állagmegóvó mulasztásának helyrehozatalában, ami egyet jelent a műemlék épület megmentésével.

Ezért tiszta szívvel és jó lélekkel ajánlom Hantos Péter helyi református lelkész és Puskás Imre egyházközösségi gondnok, presbiter és immáron már képviselők számára. 

Mindezzel szeretném kifejezni, hogy van lehetőség és van mód az állagmegóvásra és megújulásra. 

Ezt követően már csak reménykedni tudok az ócsai lakosok nevében, hogy most végre a logikus, valamint ésszerű megoldást választva indulnak ezeken a kiírásokon (kihívásokon) és megcselekszik azt, amit megkövetel ( a haza) az eskü.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése