2014. október 22., szerda

Csak a Fidesz - nyertünk, de hogyan tovább ( - újabb ránk ható adóterhelés)

A helyközi választások után sorra alakulnak újjá a helyi önkormányzatok. A Fidesz megerősítette hatalmát.
 
Azonban vannak bizonyos felvetések és ellenérzések ennek kapcsán. A lehengerlő választás egysikúvá és öntörvényűvvé teszi a hatalmat. Ez pedig láthatóan nem tetszik nem csak külhonban, hanem belföldön sem mindenkinek.
 
http://31.media.tumblr.com/4e411595b1d1374d95af3673d34f2827/tumblr_n3i3l1y8Gs1qfx620o1_400.gifMég a Fidesz imádok körében is kiveri a biztosítékot az internetadó.
 
Szinte sokként érte közvetlenül a választásokat követően a „tábort”, a szinte azonnali adóbevezetés „ötlete”. Nem is az a legnagyobb baj ezzel a modern korban szinte mindenkit érintő adóformával, hogy bevezetésre kerül, hanem az, hogy miként és milyen mértékben.
 
A miként azért érdekes, mert korábban a Fidesz volt az, aki maga is ellenezte az adóztatás eme formáját. Akkor úgy tűnt kiállt a lakosság mellé és tiltakozott az internet-adó ellen.
 
http://img.444.hu/fidesz_internet.jpg
 
Most azonban a „szükség” azonban felülírja a korábbi álláspontot és szükségét érzik ennek az adónemnek a bevezetését.
 

http://m.cdn.blog.hu/na/napigeek/image/12_04/netado.jpgA baj csupán annyi, hogy ezzel maguk is a szocialisták nagyasszonyának azon szintjére léptek, ahol a szócsövön azt hangoztatják, hogy nem lesz gázáremelés, aztán mégiscsak megtörténik. Most már a Fidesz sem különb ebben, mert míg hatalmon kívül maga is ellenezte ezt a stílus és adóformát, addig a hatalmában megerősítve már bátran felvállalja. A mostani kormánypárti kommunikációk során a Fidesz vezetése rendre azt üzeni, hogy a lakossági adóterheket nem növeli. Ezzel az internetes adatforgalmi adóval azonban a köznapi embert, a hírközlést és a kommunikációt használó internetfelhasználót sújtja Az ugyanis elkerülhetetlen, hogy „smart”-ok világában, ahol okos-telefonon lógnak a hálón, ahol a tévék is az internetet használják már, hogy ez ne hatna ki jelentős anyagi teherként a lakosságra. Ma már nem csak a pénztárgépek, a vállaltai- és üzleti forgalom, a kommunikáció nagy része bonyolódik internetes közegben, hanem a hétköznapi élet számos apró és jelentős részlete. Kevés olyan ember van ma hazánkban, aki nem lenne ennek ebben érintett. Ma már az oktatás része az internethasználat. Az iskolák, az otthonok és a munkahelyek számítástechnikai eszközei zabálják és dobálják a kilobyte-okat egymásnak. Interneten jön a menetrend, az időjárás, itt nézünk rá a gyerek oldalára, és tekintünk be a közösség életébe. Az internet megváltoztatta és felgyorsította az életünket. Kitárta a világot és megnyitotta a tudás tárházát. Itt játszik a gyerek itt néz filmet a fiatal, és itt él, nyüzsög és forgalmaz a nagyvilág Gombamód szaporodtak ehhez a lehetőségek és a képességek. Egyre több és jobb eszközök érhetők el ehhez. Hamar beszivárgott a mindennapjainkba. Rászoktunk, függők lettünk.
 
http://mandiner.hu/attachment/0101/100213_nt.jpg
 
Most ezt az adatforgalmat óhajtja megsarcolni és a választókat szinte megskalpolni a kormányunk.
 
Ez, a határozott elképzelések mentén eldőlni látszik.
 
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--s0pUVFcH--/uvcqi0u57tx9hffhh1bd.png
 
Már „csak” az a kérdés, hogy milyen mértékben. Ez nagyon nem mindegy. Ugyanis az egyértelmű, hogy ennek terhét egyik cég, vállalat, vagy üzemeltető, és semelyik szolgáltató, nem kívánja magára nézve átvállalni. Mindegyikük „telítve van” a mai (és hazai) piaci körülményekkel. A multik, a bankok, az energiaszolgáltatók, a kéményseprők, mind azt mondják, hogy a végén járnak a jólétnek. Ők biztos nem viselik el ennek terheit. A telefonszolgáltatások, az internetszolgáltatók sem szándékoznak majd benyelni ezt a terhet. Nem marad más, mint annak „szétszórása”, vagyis a végfelhasználóra terhelése. Ez pedig az egyéni felhasználókat fogja sújtani. Az pedig ügyebár mi lennénk.
 
http://technet.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2014/10/21/netado-technet-01.jpg
 
Ekkor jön képbe az adó mértéke. A jelen pillanatban ismert számok brutális összegeket dobnak fel. Ha ez valóban így alakul és megvalósul, akkor nagyon jelentősen meg fognak változni a felhasználói szokások. A gyerek le lesz tiltva a netről. A felnőtt korlátozni fogja telefonforgalmát. Az olyan funkciók, amik netet használnak az ingyenesség okán, most visszaszorulnak. A fejlődés ezen iránya megreked, az adatforgalom más utat keresve vagy lelassul és bizonyos részeken visszaél egy korábbi fejletlenebb szintre, akár papír alapúra, vagy más egyéb csatornákra. Csakhogy a kiszabott kilobytek adóforintjai megmaradjanak és ne terheljék az egyént, a családot, vagy a vállalkozást. Filmet sem biztos, hogy a netről fogunk nézni. Az is lehet, hogy majd a haver pendrive váltja fel ezt. Korábban a cégek is forgalmaztak így adatot. Az is lehet, hogy most ismét visszatérnek ehhez és majd futárok hozzák viszik ezeket a társaságok közt, mert még ez is olcsóbb lehet, mint a világhálón át történő megadóztatott adatforgalom.
 
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHiotAmtyYpoKqeC-ht42NZMNdCa1_AdMsL0cZfkew8eFZ1Z732QAz önkormányzati választások után közvetlenül egy ilyen súlyú dologba így belekezdeni elgondolkodtatja az embert, hogy valóban jó úton járunk-e. Igaz, hogy jól állnak közös dolgaink? Rendben van-e körülöttünk a gazdaság, vagy talán más pártállásúak sírén hangjait is meg kellett volna hallanunk az egyértelmű elkötelezettségünk előtt?
 
Emlékezzünk négy évvel ezelőtt Ócsán a Fidesz adta polgármester és alpolgármester a testület felállása után az első intézkedései közt a lakosságot sarcolta meg akkor, amikor a kommunális adót kivetette. Akkor a Bukodi-Horváth alkotta tandem azzal sem törődött, hogy ezt az előírásoknak megfelelően, és szabályosan tegye. A cél náluk is szentesítette az eszközt. Az ezt hátráltató SzMSz-t később átírták, és máris nem volt gond. A lakosság azóta is nyögi ezt az adóterhet, de a város gazdálkodása, semmivel nem javult. Ócsa vezetése csak többet és többet költött. A város mégsem fejlődött láthatóan. Nem épült ki a járdahálózat, nem rendeződött a közutak állapota, sem a vasúti átjáró, sem a kerékpárút nem épült ki. A város közterületei sem lettek szebbek. Mégis sikerült a százmilliós hiányt generálni. A pénz a saját rossz működésükre, önmaguk jólétének finanszírozására ment el. Volt aki havi hatvanezres béremelést kapott, volt aki milliókat fogott egy-egy vételen, vagy eladáson. Csak a város és a városlakó veszített folyton.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRzmQ13NCi_eRXYgrNGRzHLTTMcLSJ1h6QG8ZiU1mdNqqDNKUOvug
 
Itt akár a kommunális adó és a városvezetés által, az országban pedig most a bevezetésre kerülő internetadó kapcsán.
 
A két vezetés annyira a Fidesz alkotta gondolkodásban húzódik, meg, hogy le sem tudják tagadni magukat. Lassan Ócsa népe is várhatja, hogy mit találnak ki számára a most megválasztott „szeretett” vezetői. Elvégre ötletelésben és pénzszerzésben Bukodi Károly és Horváth Tamás is csak a Fidesz adta lehetőségekkel él.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése