2014. szeptember 29., hétfő

Közvilágítási pályázat a helyi önkormányzatoknak - Ócsa és Alsópakony térségében is legyen végre világosság

Keretösszeg: két milliárd forint – A támogatandó projektek mérete öt és ötszáz millió forint között lehet.
Bukodi ócsai önkormányzata a közpénzt nem kímélve járta be sajátos ciklusát. Ezen idő alatt számos dolog maradt el és pályázatok maradtak ki, melyek előrébb vihették volna a város alakulását. A közvagyon azonban nem gyarapodott, és közpénzéktárháza sem maradt érintetlen. Vagyis, a pénzcsapokból rendesen elfolyt a lé, miközben a vezetés ebben lubickolt, a város mit sem haladt előrébb.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10696198_1707226102836864_4910597281764373357_n.jpg?oh=c5472de9707dfd0f376a95ae1d3d38c2&oe=5484E717&__gda__=1422789416_5216c37e390ded2c4dcb0e878251c828
A fércmunka nyomai - pályázat helyett
Így, vagy úgy látszik ez van a legutolsó pillanatokig.  Hiába terjeszti a mester közösségi oldalán az igét, az utóbbi egy hónap csapodár munkái nem feledtetik az elmúlt, s kárba veszett éveket. Most Bukodi Károly hivatala belefogott az elmaradt Alsópakony régi majori bekötő útjának közvilágítás pótlásába. Abba, amit már korábban kértek az ott élők, és amiért aláírás-gyűjtéses beadvánnyal fordultak a testülethez. Ezt most úgy aposztrofálja a városvezető, hogy "nem állunk meg".

Teljesen érthetetlen és félrevezető ez a mondat, mert nem is ő elképzelése, ötlete, vagy megvalósítási terve alapján fogtak bele a több évtizedes hiány pótlásába, hanem egy tarthatatlanan helyzet okán, lakossági és pártbeli felhívásra, Sándor István kezdeményezésére!  Ha ez nincs, akkor Bukodi sem változtatott volna rajta. Ne feledjük, hogy Alsópakony kapcsán még a Tanyafejlesztési Program Pályázatból is kihátráltak. Most a közvilágítást sem megfontoltan, vagy előre tervezetten, hanem sokkalta inkább ad-hoc jelleggel, a választásokra gondolván valósítják meg, mélyen a közvagyonba nyúlva. Pedig erre is elehetett volna jobb és olcsóbb megoldást találni, ha nem kapkodva és a választási célok végett fogtak volna bele.

A helyi önkormányzatok közvilágítási feladatainak százszázalékos, vissza nem térítendő támogatására jelent meg a Széchenyi 2020 keretében a „Közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázati felhívás KEOP-2014-5.5.0/K kódszámmal. A kétmilliárd forintos keretösszegű lehetőségre a pályázatokat 2014. október 2. és 2014. október 7. között lehet majd benyújtani és az egyes projektek mérete 5, illetve 500 millió forint közötti lehet.

A pályázati konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb keretek:
A pályázat célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozása a közvilágítás villamos energiafelhasználásában. A konstrukció hozzájárul a helyi költségvetési szervek energiatakarékosság, és energiahatékonyság fokozására irányuló beruházásainak megvalósításához, vissza nem térítendő támogatás formájában.

A közvilágítási rendszer energiatakarékos átalakítása során biztosítani kell, hogy csak a termékszabványoknak megfelelő termékek kerüljenek felszerelésre és az átalakított közvilágítás, mint rendszer is megfeleljen a vonatkozó szabványi követelményeknek. Fontos, hogy kizárólag közvilágítás energiatakarékos átalakítását célzó beruházások támogathatók. A beérkezett pályázatokról könnyített elbírálású, szakaszos kiválasztási eljárás keretében döntenek.

Fontos, hogy jelen konstrukcióban a közvilágítási berendezések cseréje támogatható. Közülük is következőké:
a) fényforrások és lámpatestek a tartozékaikkal együtt;
b) a kizárólag a közvilágítás villamosenergia-ellátását szolgáló vezetékrendszer;
c) a közvilágítás ki- és bekapcsolását, továbbá szabályozását biztosító vezérlő rendszer.

Több célú vezérlési rendszer esetén azonban annak kizárólag a közvilágítás célját szolgáló része támogatható. Új közvilágítási tartószerkezetek építéséhez vagy a meglévő tartószerkezetek cseréjéhez a támogatás nem nyújtható.

részletes pályázati felhívás  itt olvasható.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése