2014. szeptember 21., vasárnap

170 nagyvárosból 30-ban nyerhet Orbán ellenzéke - újabb választási latolgatás ( - Fidesz, vagy ki lehet más)

A Heti Válasz elemzést készített az áprilisi országgyűlési és a májusi EP választás eredményei alapján
http://www.demotivalo.net/pic/1346876731.6341-Vgval-f.jpg?1016 
 A tízezres lélekszámnál nagyobb települések alig hatodában indul győzelmi eséllyel a baloldal a 2014. október 12-i önkormányzati választáson – derül ki a Heti Válasz elemzéséből. 
A lap a tízezres lélekszámnál nagyobb városok (köztük Budapest, illetve külön a 23 kerület) szavazási adatait vette alapul, hiszen e 170 település eredményeiből lehet leginkább következtetni arra, hogy eltűnőben van-e a baloldal, vagy éppen ellenkezőleg.

Az őszi önkormányzati választáson drámai vereséget szenved az ellenzék, ez pedig a „megsemmisülésükhöz fog vezetni” – vetítette előre két hete egy pódiumbeszélgetésen Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója a várható összeomlást azzal magyarázta, hogy a szociálliberálisok szerinte mindenben kiszolgálták a nyugati politikusokat, s az országot kifosztott állapotban hagyták.

http://www.marosvasarhelyiradio.ro/upload/news/images/news_image_40804_17505.jpgA Tóbiás József vezette MSZP elszürkülése, illetve az Együtt-alapító Bajnai Gordon közéletből való kimenekülése után újra összbaloldali vezérként feltűnő Gyurcsány Ferenc viszont a minap azt jósolta: „Sok lesz még a narancssárga szín a térképen, de kevesebb, mint 2010-ben, és ez a folyamat nem állítható meg, mert a szabadságunkat nem adjuk fel senki kedvéért sem”.

A Heti Válasz a számok nyelvén igyekszik leírni a valóságot. A lap kutatása során a tízezres lélekszámnál nagyobb városok (ideértve a főpolgármestert választó Budapestet, illetve külön a 23 kerületet is) szavazási adatait vette alapul, hiszen e 170 település eredményeiből lehet leginkább következtetni arra, hogy eltűnőben van-e a baloldal, vagy ellenkezőleg: október 12-én újabb „szigeteket” foglalhat vissza a kormányerőktől.

A 2010-es polgármester-választás, valamint az idei országgyűlési és európai parlamenti voksolások számait egymás mellé téve a 170-ből harminc olyan helyet találni, ahol legalább szemernyi esélye maradt a baloldalnak, hogy megtartsa/megszerezze a városvezetést. Ezek közül öt településen nemigen tud veszíteni a magát demokratikus ellenzéknek nevező pártcsalád, 18-ban közel egyenlő reményekkel fut neki a két tömb az önkormányzati erőpróbának, hétben pedig vesztésre áll a regnáló szocialista polgármester.

 http://www.demotivalo.net/pic/1310482490-M_ocXs.jpg?1016

A teljes lista és a részletes elemzés a Heti Válasz szeptember 18-i számában olvasható.

Forrás: Heti Válasz
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése