2014. szeptember 20., szombat

Nincs kompenzáció és nem kap többet a győztes - az önkormányzati választásról ( - kompenzáció helyett matek)

Az önkormányzati választáson nincs győzteskompenzáció, azaz a mandátumot szerző képviselőnek vagy polgármesternek a mandátum megszerzéséhez már nem szükséges számú szavazata nem “csúszik fel” jelölőszervezete kompenzációs listájára.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdS76e-XBT6xonIwVXYbTYXOyOnle9yAAzhoZZDLFTN3TeiuOgeLqu-OFLskt6CNNT-re-lEq6TNFbh41rsZnp7UBatUW7hNFi5c7Oo50j_eDPCisu6mmfAFKCcYb9QuOsrkP1FlakW2k/s320/%25C3%2593csa+v%25C3%25A1rosh%25C3%25A1za.jpg
Ócsa önkormányzatának székhelye
Az önkormányzati választások alkalmával nem él a kompenzáció.

Mint talán kevésbé ismert, az országgyűlési választáson az egyéni választókerületben az a jelölt szerzett mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta. Itt élt az a szabály, amely szerint nemcsak az a szavazat minősült töredékszavazatnak, amit olyan jelöltre adtak le, aki végül nem szerzett mandátumot egyéni választókerületben, hanem a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez.

A töredékszavazatok az országos listán hasznosultak.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban nincs “győzteskompenzáció”: a jelölt akárhány szavazattal is nyeri meg a mandátumát, a mandátum megszerzéséhez már nem szükséges szavazatai nem “csúsznak fel” jelölőszervezete kompenzációs listájára.
http://nepszava.hu/picture/8986/normal/35/00035928.jpeg
Egyéni és jelölő listára lehet voksolni

A tízezernél kevesebb lakosú településeken (mint Ócsa) egyéni listán választják meg a jelölteket, itt eleve nem is létezik kompenzációs lista, ahová a töredékszavazatok kerülhetnének. 
(A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – választják meg az önkormányzati képviselőket.)

Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. 

A kompenzációs listák a választókerületben összesített töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot, és ebben az esetben töredékszavazatnak csak az minősül, amit az egyéni választókerületekben a jelölőszervezet jelöltjére adtak le és nem szereztek vele mandátumot. 
Ennek részben az is az oka, hogy az önkormányzati választáson a jelöltek túlnyomó többsége függetlenként indul, így nem is lenne “hová” kerülnie a töredékszavazatnak, hiszen a függetlenek nem állíthatnak kompenzációs listát.

http://img.belfoldihirek.com/2014/08/valasztasok_2014_helyi.jpg

Ócsán három pártszervezet (Fidesz, Jobbik, MSZP) indít polgármesterjelöltet. Többen ezért a tisztségért függetlenként mérettetik meg magukat.   
Ebből két párt képviselőjelölteket is felsorakoztat, míg a többség inkább függetlenként próbálkozik. 

Ócsán ráadásul a mostani polgármester képviselőként nem indul, ami azt jelenti, ha polgármesterjelöltként nem kapja meg a megfelelőszámú támogatást, akkor kiesik az önkormányzati tisztségviselők sorából. Így egy másik polgármesterjelölt kerül előtérbe, akinek a képviselői helyét egy újabb, a bekerüléshez szükséges sorrendben legtöbb szavazatot begyűjtött jelölt léphet. 

Egyes elemzések alapján, és nagy valószínűséggel a Fidesz és a Jobbik sem lesz képes az összes jelöltjét bejuttatni a képviseletbe.  Ehhez kapcsolható elképzelések szerint a Fidesz három jelöltet veszít, míg a Jobbik is körülbelül ennyire számíthat.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOeGtw-1tiFwBlKWVH94xeP9oEkn-9J95q5J8AF92pdkJznMmq
A Lakatosház hűlt-helyét tiporva szónokol
Ez esetben csak két független juthatna be. Azonban ismerve a régi tagságot és az újrajelentkezőket, ez elképzelhetetlen. Többen vélnek olyanokat, akiknek biztos helyet adnának a testületben. Ez esetben azonban a pártoknak kell többet "leadniuk". Vagyis nem biztos, hogy a Jobbik és a Fidesz képes lesz a maga jelöltjeiből 3-4 főt bejuttatni. Ha igen, az meglepetés lenne ami a régiek ("öregek") veszteségével járna. Ők pedig többnyire a függetlenek sorai közt találhatók.

Ha azonban Bukodi Károlyt polgármesterré választja a többség, akkor a városban a Fidesz adta irányítási lehetőség a most ismert "független" segédek támogatottságával fennmaradhat. Ekkor szinte semminemű változás nem várható a várospolitikát és a fejlődést érintően. Gyakorlatilag "minden marad a régiben"

http://static.nol.hu/media/picture/51/40/81/000814051-6757-625.jpg
MSZP demonstráció Alsópakonytól Ócsáig
Bukodi Károly kiesésével azonban egy olyan "szabad helyzet" jöhet létre, melyet egyik fél sem fog tudni uralni. Ugyanis sem a Fidesz, sem a Jobbik jelöltjei nem képeznek többséget. Az MSZP ebben nem rúg labdába, még akkor sem, ha a párt induló jelöltje bejut a testületbe.

A függetlenként jelentkező indulók közt számos olyan ismert személyt találni, akik jelenleg a Fideszt, vagy az ott regisztrált személyt magát segítik, és van olyan is aki több kulacsból táplálkozik. Ők legalább annyira sorsdöntők lehetnek, mint a pártos alapon indulók. Valójában ezek a bejutó többkulcsosok lesznek a meghatározók abban, hogy az aktuális helyzetet kihasználva majd kihez csapódnak a testületen belül. Teljesen függetlenül attól, hogy listán jelentkező pártos polgármestere, vagy egyénileg induló "szabadúszó" polgármestere lesz a városnak.

Visszaemlékezve a négy évvel ezelőtti helyzetre, akkor is egy-egy képviselő átigazolásával sikerült felülkerekedni a "függetlenségen". Ezzel pedig egy bizonyos csoport és pártalakulat nyert. A város ekkor veszett el. 2010. október 4.-én Ócsa elesett.

Most valahogy nem szeretnénk ezt újra.

*
A blog szerint van egy olyan irányvonal, amely nem köthető jelölőszervezetekhez. Ez egy bizonyos párton kívüli empátia amit igazából  két aspiráns közül csak egy képviselhet és tölthet be Ócsán. Ez esetben viszont ismét a bejutott képviselőkön áll, vagy bukik, a város irányvonala és alakulása.  Avagy bukása.  Ha ugyanis a Bukodi nélküli Horváth szféra veszi kezébe az itt élők sorsát, akkor nem hogy javulás, hanem  elképzelhetetlenül rosszabb dolgok is megtörténhetnek.

Négy éve mikor a Bukodi-Horváth tandem vette át saját kézbe a város sorsát, már akkor jeleztük, hogy Ócsa elbukott. Most a választások előtt járva és az elmúlt négy év távlatában gondolkodva, láthatóan igazunk volt. A 2010 őszétől 2014 őszéig eltelt időben a városvezetés koncepciótlansága, hozzá nem értése, önzése, és fölényessége okán Ócsa, valamint annak lakossága sokat vesztett. Nem csak az elmaradt beruházásokban, a meg nem valósított ígéretekben, hanem úgy összességében, az elherdált időben az elhagyott pályázatokban, a közpénzekben a látható stagnálásban, a fejletlenségben. És ekkor nem szóltunk még az alsópakonyi hazugságokról, a beígért, de nem teljesített  fejlesztésekről, előrejutásról, a munkahelyteremtésről és mi-egyébről.  Az egyik legnagyobb veszteségünk elszenvedéséről az egykori FÉG átengedéséről, munkahelyvesztéséről, továbbá az infrastruktúránk változatlanságáról.

Ócsa semmivel nem lett vonzóbb, fejlettebb és csinosabb, mint korábban. Megjelenésében, külalakjában, közlekedésében semmit nem lépett előre. Maradtunk azok, akik, miközben más vidékek és települések fejlődtek. Ócsán kialakult egy új helyi réteg, mely adóhátralékok elengedésével és közpénzes támogatásokkal jutott feladatokhoz, munkához és pénzhez, miközben a városlakókat rendre lehanyagolták, és adóval sújtották.  Ez a lumpen irányítás rányomta bélyegét a városra és a közéletre. Ma ezért némák az emberek és ezért keresik a barátok, a helyi keresztapák kegyeit, hogy megélhessenek, vagy csupán élhessenek, esetleg túlélhessenek. Túlélhessenek egy furcsa kort és egy velejáró korszakot.

Ócsának a választások során meg kell újulnia. Fel kell ébredni és a városnak fel kell frissülnie. Látható közéletbeli váltásra van szükség. Ehhez pedig pozícióváltás szükségeltetik. Október 12.-én erre kell megfelelően választ adni. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése