2014. szeptember 28., vasárnap

Két 80 éves, akit mind nagyon imádtunk - a kor szexszimbólumai ( - Loren és BB)

80 éves a dúsidomú szexistennő

https://meszarosmarton.files.wordpress.com/2014/09/p-sophia_loren_10.jpgNyolcvan éves Sophia Loren, aki egyike az egyik első európai színésznőknek, akik Oscar-díjat kaptak. Több, mint hatvan éve kezdte a pályát, napjainkban viszont már szinte teljesen visszavonult a színjátszástól.

Sofia Villani Scicolone egy nehéz sorsú család gyermekeként született Rómában, 1934. szeptember 20-án. Édesapja elhagyta várandós feleségét, azonban a kislány születése után rövid időre visszatért a családhoz. A fiatal lányra egy szépségversenyen figyelt fel az akkor negyvenéves Carlo Ponti producer, aki javasolta neki, hogy vegye fel a hangzatos Sophia Loren művésznevet. Egy ideig a későbbi színésznő Cary Grant amerikai színésszel járt, aztán hozzáment Pontihoz. Pályája elején kisebb szerepeket kapott, például rabszolgalány volt a Quo Vadis című 1951-es sikerfilmben, de külsejére rögvest felfigyeltek és számtalan olasz magazin fotózta címlapra. A színészi áttörést Verdi remekművének, az Aida című operának a filmfeldolgozása hozta el számára 1953-ben, habár Renata Tebaldi énekhangja szólt a filmben, Sophia Loren mindenkit elbűvölt. Az ötvenes évek végére már olyan nagy sztár volt, hogy Olaszországon kívül is hódított, világszerte ismerték a nevét, és a kor szexistennőjének számított, akárcsak nagy riválisa, Gina Lollobrigida.

1960-ban Vittorio De Sica rendező az Alberto Moravia regényéből készült az Egy asszony meg a lánya című filmjében nyújtott alakítása olyan sikeres volt, hogy színészi teljesítményéért két évvel később a legjobb női alakítás kategóriájában Oscar-díjat kapott. Sophia Loren nem jelent meg a díjkiosztón, így más vette át helyette a legrangosabb díjat. Az 1960-as évektől már számtalan külföldi produkció sztárja volt, együtt játszott olyan nagyságokkal, mint Marcello Mastroianni, Marlon Brando, Frank Sinatra, vagy korábbi udvarlója, Cary Grant. Egyben drámai színésznő és komika, aki minden szerepkörben helyt állt. Alakítása emlékezetes az El Cid (1961), a Tegnap, ma, holnap (1963), a Házasság olasz módra (1964), A pap felesége (1971), illetve a La Mancha lovagja (1972) című filmekben is. Idősebb korában a Divatdiktátorok (1994) című filmmel ért el elismeréseket, de játszott olyan híres alkotásokban is, mint a Még zöldebb a szomszéd nője, vagy Rob Marshall a Kilenc című musicaljében.

Sophia Loren ünnepelt színésznőből vált méltóságteljes dívává, a fokozatosan háttérbe szorított filmezés mellett pedig más elfoglaltságok kötötték le figyelmét. A temperamentumos olasz asszony szakácskönyveket jegyzett, UNICEF jószolgálati nagykövetként tevékenykedett és számtalan szemüveget dobtak a piacra a nevével fémjelezve. Túl a hetvenen még a Pirelli-naptár számára pózolt, nyolcvanévesen pedig egy utolsó filmszerep kedvéért visszatért a vászonra, a fia, Eduardo Ponti rendezte La voce umana című félórás alkotásban játszott. Másik gyermeke, ifjabb Carlo Ponti karmester, felesége pedig a magyar Mészáros Andrea hegedűművész. Sophia Loren életéről az elmúlt évtizedek során számtalan szerző írt könyvet, 80. születésnapjára pedig egykori nagy filmje emlékére, Tegnap, ma, holnap címmel írt memoárt a színésznő, amely egyszerre több nyelven jelent meg. A második világháború utáni új nőideál megtestesítője pedig humorát még mindig megőrizte: amikor arról kérdezték, páratlan alakját és dús kebleit minek köszönheti, azt felelte a sok spagettinek. Amikor egy hatalmas ünnepséggel köszöntötték Mexikóvárosban, akárcsak élete során mindig, most is minden szem rá szegeződött, persze ez kijár egy születésnapos korszakos szépségnek.

 

Az isteni BB (is) 80 éves

https://meszarosmarton.files.wordpress.com/2014/09/levin007-brigitte_bardot52.jpgMélyen magunkban kétkedve fogadjuk a híreket, amelyek mégis igaznak tűnnek: Brigitte Bardot, a valaha élt egyik leggyönyörűbb nő 80. születésnapját ünnepli holnap, 2014. szeptember 28-án. Valószínűleg ezerből két ember ismerné fel a megváltozott külsejű ex-szeximbólumot, aki az utóbbi évtizedekben szinte minden idejét az állatvédelemnek szentelte.

Brigitte Bardot akkor “született meg”, amikor az Elle magazin címlapján pózoló balerinának készülő szép kislány felvételét Marc Allegret francia rendező megpillantotta egy újságos bódé standján. A művész asszisztensét, a későbbi kultikus rendezőt, Roger Vadimot küldte el a lányhoz, akit Vadim végül szerepeltetni mégsem tudott, de halálosan beleszeretett. Brigitte tizennyolcadik születésnapja után két hónappal összeházasodott Vadimmal és öt évig éltek házasságban, de válásuk után is barátok maradtak és számtalan filmben dolgoztak együtt. Első jelentős szerepét is férjének köszönheti: Rogem Vadim alkotásában, az 1956-os És Isten megteremté a nőt című filmben főszerepet játszott, a film zajos sikere pedig azonnal a csillagokig repítette. Telt idomai, karcsú testalkata és szőke fürtjei azonnal élvonalbeli sztárrá tették, határozottsága és a szemében ülő játékos dac pedig megvadította a férfiakat.

https://meszarosmarton.files.wordpress.com/2014/09/brigitte-bardot-la-legende.jpgA Vadimmal kötött házassága felbontása után számtalan szerelmi kapcsolatba bonyolódott a színésznő, filmjei pedig a legnézettebb alkotások voltak Franciaországban és Európa több országában, nem mellesleg néhány híres meztelen jelenetének köszönhetően. Igazság, Babette háborúba megy, Magánélet, A megvetés, Viva Maria, Hímnem-nőnem – emlékezetes filmek, plakátlány szerepek, amelyek valódi drámai alakításokat nem hordoztak magukban. Brigitte Bardot stílusteremtő nő volt, az 1950-es és 60′-as évek szexszimbólumaként a divatot is megreformálta: állítólag a bikini és a farmernadrág népszerűvé tétele is hozzá köthető, éppúgy mint híres tussal festett élénk fekete szemhéja és a páratlanul aláomló természetes szőke fürtjei. Az “isteni BB” okos nő volt, ugyanis megkímélte magát és rajongóit attól, hogy egykori fiatal énje paródiája legyen idős korában: 40. születésnapja előtt elhatározta, hogy megmásíthatatlanul visszavonul a filmipartól. Fogadalmát azóta is tartja, ideje jelentős részét az állatvédelemnek szenteli, 1986-ban állatjogok védelmével foglalkozó Brigitte Bardot Alapítványt hozott létre, de aktív támogatója a Nemzeti Front (FN) szélsőjobboldali pártnak is. Jelenlegi, negyedik férje például a párt politikusa, Bernard d’Ormale, aki hét évvel fiatalabb a színésznőnél.

Bardot az utóbbi időben még csak árnyéka sem önmagának: hatvanöt éves kora körül látványos öregedésen ment keresztül, hetvenkét évesen pedig már két mankóval jelent meg egészségügyi bántalmak miatt. Haja ősz, teste nem emlékeztet egykori sudár termetére, viszont vehemenciája változatlan: nem volt hajlandó elfogadni a francia Becsületrendet, és már öt különböző alkalommal vonták felelősségre faji gyűlöletre történő felbujtás miatt, ugyanis nem csak az állatkínzókat, hanem a bevándorlókat és az iszlám franciaországi terjedését is élesen kritizálja.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése