2014. szeptember 8., hétfő

Korrupt rendőrök Dabasról - Vesztegetés a gyanú velük szemben ( - Ócsán is megfordulhattak)

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság  alá rendelt Dabas Rendőrkapitányság állományában szolgálatot teljesítő rendőrök Ócsán is előfordulnak. Így számunkra sem közömbös az alábbi hír, miszerint a dabasi autópálya-rendőrök bizonyos összegekért cserébe szemet hunytak egyes bűnözői tevékenységek elkövetésénél.

Vesztegetés miatt nyomoz a Pest Megyei Főügyészség dabasi rendőrök ellen. A gyanú szerint külföldi bűnözők fizették le őket, akik az M5-ös autópálya inárcsi pihenőjében csalták tőrbe a jámbor autósokat. A rendőrök ehhez asszisztáltak amolyan fizetéskiegészítésként.

http://img.index.hu/cikkepek/0306/belfold/dia2.jpg

 Üzemanyag-lopásokat, gépkocsi-feltöréseket és trükkös lopásokat követtek el a sértettek figyelmét „itt a piros hol a piros” szerencsejátéknak álcázott csalással elterelve azok a Kelet-európai bűnözők, akiknek ténykedése felett bizonyos összegekért szemet hunytak az egy hete meggyanúsított dabasi autópálya-rendőrök – osztotta meg a Pest Megyei főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla a hvg.hu-val a nyomozás új fejleményeit.

Havonta euróban fizettek a dabasi autópálya alosztály egyenruhásainak, ráadásul az alosztályvezető tudtával és beleegyezésével azok a külföldi bűnözők, akik az M5-ös egyik parkolójában vertek tanyát és károsítottak meg embereket különböző módszerekkel. Minderre a Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen folyó büntetőeljárás során derült fény – közölte a megyei főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla.

Ismert, nyolc Pest megyei autópálya-rendőr a gyanúsítottja az ügyészség eljárásnak. Az ügy tavaly novemberben pattant ki, amikor az M5-ös autópálya Kecskemét felé vezető szakaszán, az inárcsi pihenőhelyen lévő benzinkútnál a rendőrök egy tilosban parkoló autó vezetőjével szemben intézkedtek, és pénzt kértek tőle azért, hogy a bírságtól és a feljelentéstől eltekintsenek. Az autós azonban iratait hátrahagyva a Kecskeméti Rendőrkapitányságra sietett és feljelentést tett.

Illetékesség miatt az ügy a Pestvidéki Nyomozó Ügyészséghez került, amelynek munkatársai több rendőrt őrizetbe vettek hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt és házkutatást is tartottak a dabasi autópályásoknál. Kiderült, a rendőrök egyik pénzszerzési módszere az volt, hogy a szolgálati autók kilométeróráját visszapörgették, hogy ne tűnjön fel, hogy használják azokat, s autósokat büntetnek meg zsebre. Hogy ne bukjanak le, állítólag saját pénzükön tankolták meg a gépkocsikat, és ha kellett a javítást is így oldották meg. Aztán akadt olyan rendőr, aki mégis tudomást szerzett társai tilosban járásáról, de nem jelentette a felettesének, és akadt olyan is, aki hamis helyszíni bírság nyomtatványokat töltött ki.

Augusztus végén újabb négy, zsebre bírságoló és azt maguknak lepapírozó rendőrt gyanúsítottak meg a dabasi autópálya-rendőrség munkatársai közül. Emiatt vesztegetéssel, bűnszervezetben való részvétellel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják őket. Tanúvallomások alapján az eljárás során fény derült arra is, hogy a rendőrök kenőpénz fejében hagyták, hogy külföldi bűnözők, embereket károsítsanak meg.

 http://hirportal.sikerado.hu/images/kep/201110/rendor_veres3.jpg

Zsebre dolgoztak és pénzt szedtek a bűnözőktől is.

Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint a kelet-európaiakból álló társaság az M5-ös autópálya 35-ös kilométerszelvényében lévő panzió parkolójában két évvel ezelőtt jelent meg és „2012-2013 folyamán szervezett módon és sorozatosan követett el vagyon elleni bűncselekményeket a parkolóban megálló, illetve a panzióban megszálló zömmel külföldi átutazók sérelmére”. Így a járművekből ellopták az üzemanyagot, feltörték az autókat és trükkös lopásokat követtek el, úgy, hogy az emberek figyelmét főként „itt a piros hol a piros” szerencsejátéknak álcázott csalással terelték el.

„E csoport jelenlétéről, módszereiről és bűncselekményeikről a Dabasi Autópálya Alosztály akkori vezetője és három beosztottja is tudomással bírt” – közölte a szóvivő. Mindezt megakadályozhatták volna, de semmit nem tettek ellene, aminek oka az volt, hogy bűnözők „az alosztályvezető tudtával és beleegyezésével havonta euróban fizettek az említett rendőröknek” – állapította meg az ügyészség. 

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség folytatólagosan elkövetett hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűntettekkel gyanúsította meg a második körben elfogott négy egyenruhást, akik augusztus 29-e óta előzetes letartóztatásban vannak.

http://mno.hu/data/cikk/1/13/91/71/cikk_1139171/rendUrUrs2.png
Amikor a Rendőrőrsöt avatták fel, - Ócsán még ennyien voltak
 
A dabasi rendőrök most jól odavágtak a mundér becsületének az amúgy is megtépázott állomány számára. A Népszava tegnapi beszámolója szerint a múlthéten Budapesten is lebukott két korrupt rendőr. Talán éppen ezért nem jut mostanság városunkba elég szolgálatos. Mint ismert, korábban Tatárszentgyörgy körzeti megbízottja volt kénytelen távozni a szolgálatból a tisztessége oda vesztével. Őt a nyáron ítélték el első körben.  Az esetekről szintén beszámolt a Dabasrégió hírportálon.
 
Ócsán legutóbb a polgárőrök sorai közt véltek felfedezni fegyelmezetlen, oda nem illő viselkedést tanúsító személyeket.  Velük szemben azonban még nem derült ki, hogy történt-e intézkedés.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése