2014. szeptember 23., kedd

Támasszuk fel Ócsát - akkor beszélgessünk az elmúlt évekről ( - válasszunk jobb sorsot magunknak)

Mint 2010. október 4.-én fekete vasárnapot ülve jött a hír, miszerint Ócsa elesett a választások során.

 Akkor már előre jelezve azt, hogy a Bukodi Károly személyében színre lépő új polgármester irányításával alakuló városban semmi jóra ne számítsunk.

https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/1926294_1703935379832603_3679849205345645893_o.jpg
Ócsai Fidesz: "Beszélgessünk az elmúlt évekről és az előttünk álló feladatokról, célokról, lehetőségekről!"

És valóban így alakult. Bukodi Károly polgármesterként pár hónapig semmit nem tudott kezdeni hirtelen jött hatalmával. Egyértelmű többséget nem szerezvén, képtelen volt alpolgármestert állítani maga mellé. Teltek a hetek, jöttek a hónapok, miközben a várossal az itt élő emberekkel gyakorlatilag senki nem foglalkozott. Az önkormányzati munka a háttéralkukra silányult. Dönti Károly korábbi tapasztalatai alapján és támogatások szerint is alkalmas, jó egyensúlyt képviselő alpolgármestere lehetett volna a városnak. Bukodiék azonban nem akarták.  Az ambiciózus ellentét és a személyes ellenállás túltett a városi érdekeken. Így egyre más jelöltekben gondolkodva került képbe Török László, akit szintén csak a párton kívüli "ellenzékiek" szavaztak volna meg a posztra. Végül az egyezkedések és a becserkészések következményeként sikerült meggyőzni az olyan magukat függetlennek jelölő képviselők szavazatát, mint Gallai Zoltán, vagy Bukodi Jánosné.  

Kit képvisel - magán kívül
Így vált alpolgármesterré Horváth Tamás párttag. A létrejött kettős-fogat támogatói közé sorolva Gallai Zoltánt már biztosítva volt a szavazatai többség. Bukodi Jánosné pedig lett az a köztes, aki semmi ellenkezést nem vállalva inkább sodródott, mintsem mást mondjon, vagy tegyen, mint a vonalon vezérelt elvárás. 

Ezért nem volt Ócsán központi megemlékez eddig soha Trianon kapcsán, csupán az idén, a választások évében, de ez is úgy, hogy a Kulturális Bizottság elnök asszonya programjában az idén sem szerepelt.

http://static2.origos.hu/i/1208/20120815-ocsa-lakopark-epitese-devizahitelesek-horvath.jpg
Mit nekem...
Horváth Tamást a lakosság nagyobb számban veti el, mintsem támogatná. Valahogy senki nem kívánta őt az alpolgármesteri székbe. Ócsa sokkal kiegyensúlyozottabb vezetésre vágyott volna. Mintha mindenki azt képzelte volna, hogy automatikusan Dönti Károlyt választják meg a másodtiszti feladatra. Bukoditól azonban ez nem volt elvárható, mert mindvégig lenézte az idősebb, de nálánál sokkalta emberközpontúbb személyt. Ez a mentalistás eleve  annyira meghatározta Bukodi Károly viselkedését és előhozta a Horváth Tamáshoz, mint pedagógiai atyjához kötődést. Ez a meghatározó hozzákapcsolás annyira megváltoztatta közmegítélését, hogy már a kezdetek során jelentős veszteséget könyvelhetett be magának. Ami pedig ez után jött, tovább csökkentette eddig is kétes népszerűségét.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGCJ2dDBGfgzxWrDzuvTrIzPXhn2mf5_RJY0rjySa8jJaxcVtESmzK-Wdick6EiT8t3Mcl_J6jDspqqPVMF7DJtNrZ6r64zV1c_b0VL045wgiQjMKr_BWvBBYdGGUNvMAe6TGdy2jVuv8/s1600/Bukodi+K%25C3%25A1roly.JPG
Rossz választás
A Bukodi-Horváth kettős első lépesei közt a korábban elherdált laptopok pótlását tűzte célul, ami máris 3,5 millióval rakta beljebb a költségvetést. Aztán a hiány pótlására rögtön kommunális adóval terhelte a lakosságot, amitől évi 21 milliót vártak. Ez négy év távlatában több mint nyolcvanmilliós terhet jelentett az itt élők számára.
 
Aztán ennek a többletbevételnek is nyoma veszett a költségvetésben, hiszen a város arculatán, fejlődésén ez semmit nem tükrözött vissza.  A egyre növekvő kiadások mindent felemésztettek. 

A polgármester és az alpolgármester igyekezett mindent járandóságot kivenni a kasszából. A maximális illetményt, a juttatások és a Cafeteria után még az ötezer forintos nyelvpótlékra is igényt formáltak. Horváth pedig több vasat tartva a tűzbe, maradt a tanári pályán, a megyei közgyűlésben, és foglalt el még több tisztséget, s lett tanácsadója annak a vízműtársulatnak, mely amúgy is rengeteg pénzébe és bosszúságába került a városlakónak. Gondoljunk csak bele a kormány adta rezsicsökkentés során nekünk azzal drágítottak vissza a vizet, hogy elvették a locsolási kedvezményt. Horváth ezért mit sem szólt. Igaz, az ezt megelőző díjelmést még maga javasolta és megszavazta. Valójában nála soha nem tudni, hogy kit vagy kinek az érdekeit szolgálja. Ezért számunkra kár benne lennie mindenben.  Ócsa népe nem sokat nyer vele. Jobban tenné, - s a város is jobban járna, - ha maradna a kaptafánál. Úgy tűnik neki azonban a pénz, a bevétel számít elsősorban. Mi kevésbé. Ő sem volt rest ezért pert kezdeményezni a városlakóval szemben. Ebben legalább egyeznek a polgármesterrel.

... laptop ami csak látható
Horváth a figyelmet nem csak a laptopokkal, hanem a viselkedésével, arroganciájával és pökhendi modorával kivívva tetézte. Amikor ezt különböző fórumokon hozzászólásokban felvetették akkor nem volt rest bírósághoz fordulni, de ott nem ő kapott igazat. Így az akkoriban megfogalmazottakat még a bíróság előtt sem sikerült cáfolni. Számos dolog ötletgazdája, és még több ügy mögöttes ténykedője. Legnagyobb "produktuma" az ócsai lakópark projekt néven elhíresült alsópakonyi új-telep "kiforgatása" megbízotti részvétele által. Mint kiderült, ott is a közreműködésével jött létre a jelenlegi helyzet, melyben nem az autonóm és önellátó- önálló falu képe, hanem a köldökzsinóros kapcsolódás elképzelése valósult meg. Ez egy újabb visszalépés volt az eredeti ötlethez képest. A létező tervek átértelmezése lévén máig nem jutott elfogadható minőségi vezetékes ivóvízhez és csatornázottsághoz Alsópakony régi a volt gazdasági majorhoz tartozó része. Részben neki és a polgármesternek köszönhető mindezen túl, hogy az oda is érvényesíthető Tanyafejlesztési Program Pályázaton egyetlen egyszer sem indult a település, így ennek a kieső városrésznek a fejlesztése az elmúlt évek során is elmaradt.

Az idén is csupán Sándor Istvánnak köszönhetően történt pár hangulatjavító intézkedés a térségben. Így kapnak pár oszlopnyi közvilágítást, és Udvardi Zsuzsanna közreműködésével módosított buszjáratot.A zsúfoltság, a buszvárók fedetlensége továbbra sem változik, és a munkába jutás sem lesz gyorsabb, mert marad a kerülő út, nem valósul meg a buszforduló, valamint továbbra sem lesz Volán végállomás a külső részen, ahogy autópályás kapcsolatot sem kap a nép a bejáráshoz. Ez pedig a továbbvitelhez kevés.

Az alapvető problémákat ahogy az elmúlt négy év során, úgy az utolsó időszakban sem orvosolták az önkormányzati vezetők. 

http://img.pestmegye.com/2011/08/feg_050_418_20110519213724_483.jpg
Szűcs Lajos, Felcsuti Zsolt, Bukodi Károly - az új vállalkozó oldalán
A korábbi választásokat követően nem sokkal az egyik legnagyobb ócsai foglalkoztató, a FÉG került bajba, amit az önkormányzat újdonsült vezetése nem volt képes kezelni.  Bukodi Károly, Horváth Tamás vezető tisztségviselők mellett Szabó György jegyző sem tudott megfelelő alternatívát felállítani és a létesítményt megmenteni a helyi munkavállalók számára. Pedig a blog elgondolása szerint egy birtokvédelmi eljárás keretében kizárható lett volna a hatalomátvétel és megmaradhatott volna az ócsai foglalkoztatás. Ebben Ámon Csaba a FÉG vezetőségi tagja is látott volna rációt. Elvégre nem sokon múlt a bukás, vagy a túlélés. Sajnos Szűcs Lajos is a rossz politikát felvállalva állt ki a dolgozókkal szemben a Fidesz szimpatizáns Felcsúti Zsolt nevéhez köthető MPF Holding oldalán. Ócsán ezzel a lépéssel számos dolgozó rekedt a kapun kívülre és vált munkanélkülivé.  Sokan a jogos járandóságukat sem kapták meg. Ócsa is csak vesztett.

http://allas.pestmegye.com/news_images/1554/feg_056_692_20110519213740_176.jpg
Sok valótlanság hangzott itt el - a dolgozók érdekeit figyelmen kívül hagyták ( - rossz kiállás)

Ezzel a hozzáállással a Bukodi-Horváth képezte városvezetés az egyik legnagyobb hibáját követte el. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBUq__R-ot37CH68VM82kcVlJUA94pApUGms_B_ahiJsiypQppoaCIzdKI5LJBVEMiphyphenhyphen7AlS9wSFmsbQf6pAcZligCP1N0jQ5UUWn07556xwWPas4HGFuRUHNu3P1Irozey4x6tlG87I/s320/SSA41420.JPG
Itt még mindent ígértek, aminek aztán a fele sem lett igaz
Ezt az alsópakonyi beruházáshoz adott gyengeség és behódoltság követi másodikként, míg harmadsorban a gazdálkodási hibák és a város eladósítása róható fel a számlájukra. Negyedik szinten a felszíni vizelveztés problémaája, az árkok hiánya, majd a lakosok megfejése, a város ezzel szembeni fejletlensége, és kilátástalansága áll, azzal a külalakkal és megjelenéssel, amit most városképileg megjelenít és felmutat Ócsa. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy itt az elmúlt évek során láthatólag semmi nem változott. Pusztán a volt TSZ-iroda lepusztult épülete került méregdrágán a város nyakába, mint valami fizetett nyűg. Az Ady Endre utca 4. szám alatt található műemlék épület a ciklus során tovább omladozik, és lassan olyan állapotba kerül, hogy a menthetetlenné válik. Ennek felelősségét azonban sem Hantos Péter, sem pedig a Bukodi-Horváth vezetés nem akarja magára vállalni. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzEmCLLJ3nSi79IfhuMhihUaTevdh4tFg-bBE1k5FXqXgMUlLJbCY-wMGqHIzYLT2BOFjHaJiEd4bCGKPq5iGXiSvif2eqf0ScRmS52G50zeIvE7IVc0b96erC-KGhNluISDeVP9c6vbc/s1600/SSA40025.JPG
Hantos Péter és Ócsa városvezetésének közös felelőssége a romjaiban hagyott reformátusház- ki emel szót érte

A nemrég milliókért de rosszul felújított Ágas-ház ismét beavatkozást és pénzt igényel. A Lakatosházat és a szomszédságában álló másik régi parasztházat pedig már elbontották. Így az öreg falú (Ó-falu) egykori tájbelisége tovább romlott és pusztul. Egyre kevesebb a korhű épület és lassan már csak két három ház marad a régi falut megjelenítő környezetből. Ez legalább akkor a felelősség és veszteség, ami miatt megérné elkapni a regnáló városvezetés frakkját. Mert míg más óvja értékeit, addig Ócsa csak veszti azokat.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpVN4IEoOMV9XhiqNj4YZL6ob-r6zMH57dazC-HUzES1Cg6MFM2tZDsH3_t9yYwV1oullL98qiGpZavYfXhUA0c2ko-JcR8D__wg10dWJsPv2TekJ1LTBIGWEyn_fvLVZgYAb0jjZUsjA/s1600/DSCF5117.JPG
Ennyi maradt a műemléki környezetben eltüntetett népi parasztházból - a Lakatosház hűlt helye

Eközben pedig a pénz, a támogatás másra folyik. Milliós kintlévőségeket hagyva hátra, és köztartozással bíró "népszerű" alakokat támogatva osztják a közpénzt a városházán. 

http://www.drbata.com/pic/bata_nyar.jpg
Bukodi Károly: "A Batáról annyit tudok mondani, hogy miután komoly eljárás alá vették a megfelelő szervek, szintén törlesztett a tartozásaiból"

Az önkormányzati lapot kisajátították, amolyan házi propagandafüzetté silányították. Képviselői véleményeknek helyt nem adtak, oda csak a vezetők által jóváhagyottak publikálhattak. Ezzel a kisajátítássál a polgárság pénzéből készült lapból egy sajátos szócsövet formáltak. A városi fórumokat ellehetetlenítették, a szólási lehetőségeket bezárták, az ilyen webes helyeket kikezdték. Mindezzel a demokráciát csorbítva törtek egyeduralomra és szereztem bizonyos elnyomást vagy hatalomgyakorlást a városban. Ezzel odáig menve, hogy már az itt lakók érdekeit is semmibe véve "szállták meg" a közintézményeket kinevezéssel, szerződésekkel és mi egyébbel. 

Az ezért a szót emelőkkel szemben szankciókat alkalmaznak, egyes esetekben pedig a polgármester a bírósághoz  utalja az ügyeket. Így került szembe a lakossággal és indított ellenük pereket a korábban egyeseknek elengedett útdíj-hátralékosok (kiválasztott) ügyében, vagy a hivatali visszaélések tárgyában.

Sajnos Ócsát az itt élő Szűcs Lajos sem segítette oly mértékben, mi elvárható lett volna egy megyei elnöktől, egy országgyűlési képviselőtől és egy itt élő kormánypárti személytől. Ez nem a város, hanem a mögöttes egyén és a választott városvezetés szégyene. Remélhetőleg ezt sem felejtik el a választók, amikor a jövőjükről fognak dönteni október derekán. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLjBjMJzJ8uDUD1nLMBYf_cI2_HTCr1FMaHoVOyagX9_mML7D7ncwrw1_B5E0pzatrnEmmKD3ft6D7w5p1_iaMKPUkh3C9LwbFImlmYTL9XGxyPnFMzRllxSFTBZPEx2legQAL3HeVbC0/s1600/1306.jpg
A kisded sportegylet fontosabb célt jelent
A polgármestert is csak a saját hobbija és boldogulása kötötte le. Így lett híres Ócsa város tulajdonát képező, de a Bukodi vezette egyesület által kisajátított focipályába-ölt milliók láthatatlansága, az elhíresült valentini üdvözülések sora, és a városkép kontrasztja a vasútállomás és környékének pusztulatával és a fölbe-vájt buszmegálló jelképével szimbolizáltan. Mindez nem más, mint a Bukodi-Horváth négy éves tündöklésének Ócsája.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10320617_1614013938824748_7189546365777540472_n.jpg
A polgármester úr már vághatja a centit
Összességében az elmúlt évek városvezetése és irányítás rossz kezekbe került. Ez nem csupán Ócsa közéletére, hanem az itt élők hangulatára, és mindennapjaira is kihatással volt. Ócsa egy jobb sorsra érdemes, szebb és világosabb, (de virágosabb) jövőképet maga előtt tartó várossá kell, hogy fejlődjön. Ez a fejlődés azonban sokkalta nagyobb és szélesebb körű kell hogy legyen, mint a most másutt tapasztalhatók, mert enélkül soha nem leszünk képesek behozni a lemaradást és utolérni az előttünk járókat. A városi félzárkóztatásunkhoz több kell az egyszerű ébredésnél. Ehhez aktív, cselekvőképes önkormányzatra, értelmes alkotó emberekre, tartozás- és korrupciómentes közéletre, képviselőkre és polgármesterre van szükség. Ócsát ne a pártpolitika, ne a személyes kötődések, hanem a honszeretet az emberek iránti elkötelezettség és a tenni akarás vezérelje. 

Erre van szükség itt és most a városban.  Ezért kérünk mindenkit a megfontolt választásra, a jó és okos döntésre. Ehhez és ezért kell szavazni és egy másik vezetést választani. Egy olyat, amiben már nem lesz jelen a múlt hibás elme és alakzata, ahol sokkalta inkább a megújulás és a felvirágoztatás korszaka érződik.  

Egy szebb és egy jobb jövő képében kell ezt megtenni az Ócsát szerető és változást akaró népnek, a szavazó állampolgárnak. 
Ócsát ne a jelen pusztulása, hanem az értékek megmentése és a jövő fejlődése uralja, s jelenezze. Ezért kell most valami más. Ehhez kell alanyokat választani. Ez a törekvés uralkodjon bennünk a lélek által és tudatosan.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése