2014. szeptember 1., hétfő

Dabas Rádió - a fel nem tett kérdések műsora - Boros Tibor és Tihanyi Attila meséje ( - riportműsor)

Ócsán az önkormányzat és a polgárság támogatásával több évre visszamenőlegesen működött egy kisvárosi polgárőrség.

Ócsa elvégre 9 éve lépett a várossá fejlődés útjára, még akkor is, ha ez a folyamat az utóbbi négy évben betokosodott és megrekedt, majd egy-másfél éve pedig visszalépett egy régebbi szintre.

Az Ócsa Városi Polgárőrség alakulásával sincs ez másként. Amióta az önkormányzati vezetés "megreformálta" a polgári őrséget és Boros Tibort patronálva vezetőváltást eszközölt ki, egyben stílusváltást is végrehajtott a korábbi egységben.

A polgárőrség tagsága megváltozott, átalakult. A korábbi minőségi munkára képes gárda belső magja felhígult és az új vezetésnek köszönhetően egy sajátos csoportosulás produktumává fajult.

Téveszme az áldozatvállalás felhánytorgatása, mert az általunk biztosított támogatást sem vágjuk a másik képébe, ha jól használja fel, vagy helyesen eljárva költi el - a szabadidő feláldozás nem kötelező, de nem is címkézendő

Szellő - szolgálatba öltöztetve
Boros Tibor a létszám feltámasztásával próbált statisztika létszámot alkotni, aminek következményeként növekvő támogatásra nyújthatna be igényt. A polgárőri szolgálat, azonban önkéntes, és a finanszírozás többnyire a fenntartásra illetve a költségekre menne. A többlet, azonban némi haszonnal is kecsegtet, hiszen nem csupán az alapfeladatokra, az üzemanyagra, hanem azon túlmutatóan is jutna, ha ebből még több érkezne. 

Tibor nem véletlenül számolt be büszkén a mikrofon előtt arról, hogy már közel 110 tagot számlál a "csapat", miközben az utcán, s közéletben megjeleníthető létszám a negyedét sem teszi ki ennek.

Ráadásul sok olyan hever is bekerült a szolgálatba, akik amolyan kölcsönös alapon biztosítanak egymásnak lehetőséget.  A hobbi-jellegű lovaglást, amiért keményen fizetni kell felváltotta a szolgálati kiruccanás. Ennek kapcsán hozták össze a kellemest a hasznossal és jött létre a lovas tagozat, mint valami büszkesége az alakulatnak. 

A valóság azonban az, hogy a Tibi lánya és az Attila családja alkotja az így felálló "egység" javát, ami valójában egy olyan belső baráti együttműködés, amit közszolgálati tevékenységként kívánnak eladni. Ezt kihasználva került sor a személyek hivatalos felkészítésére, és beöltöztetésére. Így jutott apanázs a lovak ruházatára is, ami ügybár jól jön a hétköznapokban. Így legalább minden kilovaglás, egy szolgálat is egyben.  

A Csapat: - balról jobbra: Gacsal István, Tihanyi Attila, Fruzsina Boros, Kamilla Tihanyiné, Gergő Nagy, Bya Inoka, Melinda Valóczki, valamint Szellő, Bella, Kincső és Fickó.

Fele-fele alapon családi(as) alakulat - közösségi támogatással, szívességi alapon

 Boros Tibor egyre csak az állomány feltöltésén "fáradozik" állítólag 108 tagot taksál, mondván, nagy a külterületi rész. Ide kellenek a lovasok. A baj, csak a városban elhullajtottakkal van. Mert azokat másutt a városból kirakták. Ezt a saját polgárőreink mondták a riportban. Így a kiebrudalt lovakat a  polgárőrök kapták meg. Erre is jó volt a tagozat létrehozatala, hogy befogadhatóvá váljon a paci.

Közben Boros Tibor folyamatosan a Facebookon lovagol és cenzúrázza a kritikus felvetéseket, miközben maga is olyan modortalan, hogy visszaidézett sorait törlésre teszi. Ebből a szemszögből nézve jól megértik magukat a lovagközt Tihanyi Attilával és az ettől független Hegedüs Gyurival, akivel egy-hangon zengve állították, hogy a saját szennyüket a másik egye fel. 

http://thn4.iwiw.net/0401/club/00/19/01/32/4/club_1901324_1285031733945_profileAmúgy, ahogy mondják, kint vannak a terepen, akkor felveszik a mellényt. Képen láthatók közül 6 a vizsgázott polgárőr, de jelenleg nem kívánnak ide több tagok csatlakoztatni. Elég a vékonydongájú lányokból is. Attila felesége ugyanúgy polgárőr, mint a férje, és így nem gond a szolgálattal járó elfoglaltság.

Boros Tibor szerint a hétvégi bulik zavarják a lakosságot. Sokan  hangosak.  Itt azonban az lovas általi ostorpattogtatást nem említette, mikor nem egyszer már rászóltak Tihanyi úrra, hogy ne ingerelje ezzel a kutyákat, meg kiugranak a karámból és félő, hogy a lovakra rontva leszedik onnan. Ezt a Tibor is abszolválta már, de nem szólt róla. Remélhetőleg ettől az elkövetkezendőkben tartózkodni fognak a polgárőrség tagjai. További gond hogy sok a falopás. Elmondása szerint az ócsai polgárőrség mindenben benne van, amit a rendőrség végez. Ezt nem tudni hogyan értette, de reméljük nem valamiféle túlkapást tárt fel ezzel, mert ugyebár a polgárőr nem jogosult rendőri tevékenység ellátásra és olyan iratbetekintésre, mint a rendőr. A polgárőr nem több, mint egy civil személy, aki közfeladatot lát. Fellépésük inkább az egységben és a szervezettségben van,. mintsem hatalmi, vagy jogi eszköztárában. Tibor szerint - ahogy a riportban mondja, - Ócsán a rendőr mellett szinte mindig van polgárőr. Szoros a rendőrségi kapcsolatuk.

Tihanyi Attila és Boros Fruzsina (Tibor lánya) társaságában Bya Inoka ( - a  fél lovascsapat)
 
A ló "családi szerelem" - mondták, és ezért is választották. Igaz, az is elhangzott, hogy csak száz pár órát töltöttek szolgálatban lóval. Amiről nem volt szó, hogy mégis sikerült felborzolni alakosságot a hozzáállásuk lévén.  Ahogy elmondták, a rendőrségi ménest felszámolták, a polgárőrség kapta meg a lovakat. A polgárőrség számára nyugodt türelmes, jól kontrollálható és irányítható, segítőkész, jó fej lovakra van szükség. (De jó lenne, ha a rajta ülő is ilyen alkalmasságival rendelkezne.)

A lakók számítanak rájuk, ahogy állítja a lakosság támogatja őket, ők megoldják a problémát, és visszatájékoztatják ezeket.  Gondolom ez takarja azt a beszólást, amit Wellmann Ferenc Ócsán élő és az itteni Facebook-őrségben  magánszorgalomból tevékenykedő oszlopos tagjaként adott elő válaszként, mint valami kutyaugatást. Alsónémedi önkormányzati munkássága folytán ezt legfeljebb a mezőn, vagy a szántásban tehetné meg, semmint az önkormányzat dolgozójaként. Ócsa város polgárőrségének azonban pont ilyenek kellenek, mert velük lesz több és gazdagabb a társulat.

Ahogy mondotta, a polgárőrök moderátor szerepet töltenek be. nekik szólnak, rendőrségi feljelentést nem tesznek. Csak azt nem közölte, hogy a moderálást magukra nézve nem tartják fontosnak, csupán másokkal szemben akarják érvényesíteni a közösségi oldalakon.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/45999_373775072711262_1329306313_n.jpg?oh=6cc03f2571fec7b8295483e0f65bf19f&oe=5474E981&__gda__=1416083881_2c583a7485c6ac8e0452fe91d29feb07
(Képek közösségi megosztásból)
Új kezdeményezésük a tűzoltó egyesület létrehozása, de tapasztalatuk, hogy kevés "civil" jelentkezik, inkább a polgárőrök vállalkoznak erre. Jelenleg 20 főnél tartanak. Az idén szeretnének egy hagyományőrző egyesület létrehozni. Ehhez támogatókat várnak.

Gondolom újabb közpénzes támogatásra lenne szüksége Boros Tibornak és az ebben érdekelt "elit csapatának".   Máskülönben meg minek is.

A hagyományőrző tűzoltóság nem más, mint amolyan "nyugdíjas hobbi". Erre nem kéne vagyonokat áldozni.

A teljes riport végighallgatható a Rádió Dabas archívumában.
Lz.
*

1 megjegyzés:

  1. Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy a Polgárőrnek udvariasan, előítélektől mentesen kell szolgálnia a közösséget. Szolgálni és nem fölényeskedni kell. Úgy egyetlen polgárőr sem viselkedhet, hogy azzzal kezdje a hozzásólását, hogy mit ugat?
    Mert nem csak a modás szerint amilyen az adj Uram, olyan a fogadj Isten. A miszeretet polgárőreinket nagyrészt mindrenki tisztelet és becsülte. Csak az utóbbi időben elszáll velük valami. Korábban a bezár kutyákat hergelték ostorpattogtatással. A tulaj szépen szól nekik, hogy ne zaklasság és hogy fejezzék be abirtokháborítást. Erre még ők voltak feljebb. Ez aztán elcsitult. Majd a temetőnél elhagyott lótrágya miatt írtak be nekik az oldalukra. Erre az jött üzenetként a polgárőrség felől, hogy nekik ezt lehet. Ebbe szól bele George, és azon ponénkodtak, hogy aklinek ez nem tetszik, az majd feleszi! Ekkor lett szólva Attilának, Tibornak, hogy ezt talán még sem kéne! Hegedüs ekkor azzal védekezett, hogy nem is annak szólt, aki ezt kifogásolta. Nem fogjta fel senki, hogy nem az számit, hogy kinek szól, hanem az, hogy a lócitrom fel-etetése nem szerepel a tisztelet és a szolgálat szinonimája alatt. Aztán azt se feledjük, hogy egyetlen polgárőr sem jogosult erre és magáne,mberként sem viselkedhet így.
    Már ez is lecsengett volna, amikor Wellmann Ferenc ismét úgy viselkedett, ami kiverte a biztosítékot.
    Elvégre a lakos sem úgy áll oda és kérdezi a polgárőrt, hogy mit ugatsz! A polgárőr se ezzel kedje, mert ha igen, akkor jobb ha befejezi a szolgálatot. Ez ugynais se nem szolgálat, se nem modor, se nem eljárás.
    Erről van szó. Ezért van felháborodva sok ember. És ez hat ki most az egész csapatra. Két-három modortalan, erőszakos felleépés miatt.

    VálaszTörlés