2014. szeptember 13., szombat

Esőben vigad az ócsai - Városi Vigasság kilencedszer ( - látogatói élmény)

Ma van a Városi Vigasság napja Ócsán.

Kilencedik alkalommal vigad most a város. Reggeltől estig színes programokkal csábítva várják a lakosokat. Főzőverseny, kisvárosi torta és színpadi produkciókkal próbálják vonzóvá tenni e napot.
Azonban eső Isten idén sem volt kegyes Ócsához. Borongós délelőtt, majd borult délután, végül zuhatagos estébe fúlt az idei vigasság.

Reggeli torna: „Egy kicsi mozgás mindenkinek kell..." - retro torna Papp Katival és az Energy Kid's-el

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/s960x960/10515254_613926392058890_1950526295342744048_o.jpg
Invitáló hirdetmény
A várossá válás ünnepét már kilencedik éve tartják meg a helyiek.  Ilyenkor a város apraja, nagyja kilátogat a színpad elé, hogy részese legyen az ott zajló műsornak.  A város fellépők sorával igyekszik kitölteni az időt és feltölteni a közönséget. A délelőtt inkább a fiatal korosztálynak, a gyerek és diákság számára szól, míg a késő délután többnyire az ennél korosabbakat célozza meg.  

A nap délelőttjét a felnőttek számára a főzőcske tölti ki a délutánt a gyerekműsorok, aztán a városi tortaszelést követően már a felnőtt lakosságé a főszerep.

Az örömben üröm, az időjárás, mert az eső az, ami az idén is megnyirbálja a közönség sorait. Azonban mivel az idei év a választásoké, így számos jelöltnek kötelező fellépése van a tömegben.  Nekik muszáj bevállalni némi elázást.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/p480x480/10685020_698316790222734_466047130_n.jpg?oh=13544e1e3286ce0d3d7d0980f4021cd7&oe=5416701B&__gda__=1410810276_e87e933b0f3e407314bf700d31e99fc0
Ének az esőben
Bukodi Károlyon túl, számos képviselőjelölt megmutatta meg magát.

Ilyenkor az Önkormányzat is képviseltetve van. Többen a kék formapólót viselve képeztek egységet. A tapasztaltak szerint voltak azonban kivételek.

A kilátogatóknak Horváth Tamás, Magyar Péter és Radics József egymás közti baráti csevejében is része lehetett, bizonyítva, hogy a politika mennyire tág és határok nélküli fogalom.  A választási programok vitája azonban biztos, hogy nem most és nem itt zajlott.  Erre sem a hely, sem az alkalom nem megfelelő. Sőt a három jelölt sem azonos versenyzője a közéletnek.
Talán majd októberig az azonos szinten állók is megvívják szópárbajukat a nagyközönség előtt a bemutatkozó programjuk vagy éppen vitaindító elképzeléseik "csatájában", egy választási vitafórum keretében. Polgármester-jelölti szinten ez igazán elvárható lenne és javára válna a kampánynak, valamint a választások előtt álló városnak.
Talán valamelyik kihívó megteszi az ehhez szükséges lépést. Elvégre az is hír, ha valaki kezdeményezi, vagy éppen fordítva, nem vállalja fel ezt. Mert szegről-végről mégis csak rólunk van szó és nem ártana minket bevonva, előttünk a választók előtt megvitatni ezt, hogy ne a háttérben zajló események alapján dőljön már el a város sorsa. Nem szabad feledni, hogy most 5 hosszú évre választunk városi vezetőt és hozzá képviselőket. Egy rossz választás, hosszútávon képes lesz nyomorba dönteni a lakosságot.

Túl a barátságon, sem eszmei sem nézetbeli különbségek nem merülnek fel a városi kisközösségben. 
A városi torta egy és adott, amit mindig nagy buzgalommal szelnek és áldoznak be az emberek előtt.
A közönség sem sokat változott.  A bolond, az ittas és a józan mind együtt vigad ilyenkor.  

Délelőtti bohózat a gyerekek nagy örömére

A színpad az idén szembe került a Városházával, és hátat fordít a premontrei rend templomának. A térszerű képződmény az idényre amúgy mit sem változott.  Az előtér talán ritkább és szellősebb, mint volt az elmúlt években. A kikövezett placcon túl a sár és a latyak az uralkodó. Sajnos ez a változatlanságnak a következménye. Ebben mind a várospolitika, mind pedig az időjárás közrejátszott.

A színpad  előtt a füves "aréna" fel van ázva az elmúlt napok esőzései miatt. A teljes "nézőtér" tocsog a víztől. Ismét egy dagonyában van megtartva az egész.  Az elmúlt évek hozadéka ez. Az eddig regnálók sem voltak képesek erre odafigyelni, vagy ezen javítani. Mindig másra kellett a forrás. A milliókért betoldott térkövezés  a valós problémán nem segített.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/71848792.jpg
Nincs járda, csak a megkopott tábla - ma itt is az árusok és a mutatványosok töltötték ki a tért

Lassan töltik be a helyet a kilátogatók
A Dr Békési Panyik Andor utca a templomig már nincs kijárdázva az aszfaltos út mentén.
A díjazott díszburkolat sem fejlődött tovább.  Megállt ott, ahol évekkel korábban abbahagyták, a Bajcsy - Hősök tere sarkán. Pedig nem csak a vígságban, hanem a hétköznapokban is hasznát venné az egyetlen műemléki tájrészletért ide látogatók.  Bizony, ez nagy hiányossága 9 éves várossá fejlődésnek.

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p350x350/1601486_803565366361047_8798735330070559009_n.jpg?oh=6c2039b13c2a1def3b85cb9cd5b22aa9&oe=54967066
A nap nyertese
Az idén a főzőverseny részvevőinek egy része a Hősök tere továbbra is rendezetlen részére lett el/kihelyezve, ahol a tócsákban álló víz nem kedvezett az ételkészítésnek.

Sajnos a tér beígért rendbetétele is elmaradt, pedig erre is volt ígéret az önkormányzatban. Nem tudom, hogy az itt megjelent Horváth Tamást kérdezte-e valaki ez ügyben?

Úgy látszik az igénytelenség és a szótlanság velejárója az ócsai produktumnak.

Nem véletlenül értékeli fel a blog, ha valaki szót emel a mindennapok tunyasága, vagy beletörődésével szemben. Ismert, hogy ez sokaknak nem tetszik, de hát nem mindenki fekszik egy oldalra.

Vannak itt még olyanok, akiknek nem a politikai helyfoglalás és a konfliktusmentes behódoltság a fontos, hanem a jelenség, és a város.

Ez a nap, azonban nem erről szól. Itt az eszem-iszom, mulatozom a lényeg, és nem számít sem a hely, sem az idő, de még a vélemény, vagy a közmegítélés sem.  Ez a Városi Vigasság napja.

A Bajcsy a Városháza előtt, egészen a Spar parkolóig zárolva van. 17 órától a parkoló is.

Az Ócsa Városi Polgárőrség számos tagja biztosítja a rendezvényt, több ponton, a Falu Tamás utcától, a Hősök tere és a Dr Panyik Andor utca határolta részt végig behálózva. A rendőrség is ellátja szolgálatát, egész napos lekötöttséget jelentve számukra.

Este tűzijáték, majd Neoton família koncert zárja az évfordulót. 
(Ha csak, nem áll be programváltozás a zuhé okán.)

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése