2014. szeptember 28., vasárnap

Betiltott Könyvek Hete - öt könyv, amelyről nem gondolná, hogy betiltották ( - könyv és blogajánló)

Nem is gondolta volna, hogy tegnap zárult a Betiltott Könyvek Hete. Magam sem tudtam róla, amíg nem olvastam Mészáros Márton sorait. Ezt osztva ajánlom most vasárnapra.

Szeptember 21. és 27. között ünnepelték a Betiltott Könyvek Hetét

Ray Bradbury 1953-ban megjelent, később filmvászonra is alkalmazott Fahrenheit 451 című regényében betiltják a könyveket, és a tűzoltóság hatáskörébe tartozik, hogy azokat szakszerűen elégessék. Nem gondolná az ember, hogy számtalan kedvenc olvasmányunk feketelistára került az utóbbi évtizedekben. Mivel az iskolák és könyvtárak évek óta több száz kérelmet kapnak különböző művek könyvespolcról történő eltávolítása miatt, addig erre a jelenségre válaszolva szeptember 21-27. között ünneplik a Betiltott Könyvek Hete nevű eseményt.

Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA) immáron harmincadik éve rendezi meg a Betiltott Könyvek Hete című rendezvényt, s ezzel párhuzamosan minden évben közzéteszi azoknak a könyveknek a listáját, amelyeknek közkönyvtárakból való kitiltását a legtöbb amerikai állampolgár követeli. Olyan műveket említünk, amelyekről garantáltan nem gondolná, hogy közutálatot is kiváltottak, hiszen mindegyik alkotás igencsak népszerű világszerte.

http://meszarosmarton.files.wordpress.com/2014/09/banned-books-week.jpg?w=450&h=5921. Suzanne Collins: Az éhezők viadala-trilógia
Okok: családellenesség, érzéketlenség, erőszakosság

2. Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Okok:homoszexualitás, durva nyelvezet, szexualitás

3. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Okok: durva nyelvezet, rasszizmus

4. John Green: Alaska nyomában
Okok: kábítószerek, alkohol, dohányzás, szexualitás

5. J.K. Rowling: Harry Potter-sorozat
Okok: családellenesség, okkultizmus, sátánizmus, erőszak


+ 1: Anne Frank naplója (cenzúrázatlan kiadás)
Okok: pornográf tartalom, különösen a vagina alakjának és működésének részletezése

Mindezek mellett számtalan diktatórikus berendezkedésű, illetve kifejezetten vallásos országban maga a kormány tett indexre néhány könyvet, így járt a Szovjetunióban Orwell híres utópiája, az 1984, a náci Németországban Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című regénye, az ausztráliai Queenslandben pedig Bret Easton Ellis Amerikai psycho-ja, a fatvával sújtott Salman Rushdie nevét pedig szerencsésebb nem is említeni ebben a felsorolásban.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése