2014. szeptember 7., vasárnap

Égető probléma - pályázni kell tűzifatámogatásra ( - az önkormányzat sem tétlenkedhet)

A belügyminisztérium tavaly is kiírta a pályázatot a szociális tüzelő programra. Akkor Ócsa nem jelentkezett. Pedig itt is van jelentős rászoruló. 

http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/06/08/17/49/wood-49678_640.jpg
Tűzifapályázatok a szociálisan rászorulóknak - időben kell lépni
Az önkormányzatok akkor október 15-ig jelentkezhettek rá. Ez azonban csak az 5 ezernél kisebb településekre vonatkozott, és önrészt is kellett  vállalniuk. 

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 2012-ben a programban több mint 1600 önkormányzat vett részt. 2013-ban azonban már több mint 1750 önkormányzat részesült. 
Ócsa viszont nem.  Erről tavaly is beszámoltunk

Az idén még nem látni a pályázati lehetőségek kiírását. Viszont azt sem, hogy Ócsa a szociális lakónegyede kapcsán lobbizna az ott élők ebbéli támogatásának, vagy pályázhatóságának kiharcolása ügyében.  Számunkra ez annyira érthetetlen, amikor mind az ország, mind pedig a városvezetés egyazon párton belül, egy irányvonal mentén politizál. Amikor a szociális lakópark projekt megvalósítása érdekében Ócsa és annak lakossága hatalmas áldozatvállalásról tett tanúbizonyságot, és anyagi jövedelmezőségét meghaladó vállalásokat tett.  Akkor most miért nem lehet a kormányszíne elé járulni a segítségért, hogy ne hagyjuk már magukra az amúgy kényszerből fára szoruló szociális lakhatással bírókat. A kormányzati elképzelés támogatásában csak partnerre lehetne lelni a kormányzati oldalon. Csak jelezni kell a problémát, hogy ott nincs gáz, és a fa a megoldás. Elvégre a kormány döntött így.  A szociális rászorultság, pedig magában az lakónegyed elnevezésében, mint célzatban fellelhető. Így a  létjogosultságban sem lehet probléma. Ócsa önkormányzat nyugodtan felvállalhatná ezt és egy levél formájában a kész kiírás előtt igénybejelentéssel élhetne a tárcánál ez ügyben. Hogy ne mindent a városban élő adófizetők és a közös kassza álljon. A tél közeleg, az idő halad. Csak Pató Pál mondja, hogy ráérünk még. A blog azonban ismét másként vélekedik. Nem kéne megvárni a kész tényeket.

http://static.nol.hu/media/picture/87/42/83/000834287-5777-625.jpg
Alsópakonyt önálló városrészként kezelve több lehetőséghez juttathatnák
A szociálisan rászorult emberek köréről a helyi önkormányzatok döntenek. 
A legtöbb városban, településen, faluban és községben van lehetőség szociális tűzifa igénylésére az önkormányzatnál ha rászoruló az illető.  Ócsán is részlegesen. 

 Az itteni költségvetés azonban nagyon rossz állapotban van.  A városi elöljáróink mondhatni előre elitták a medve bőrének árát, ha arra gondolunk, hogy mennyire mínuszban vagyunk.  Egy ilyen költségvetéssel pedig nem sok mozgástér marad a szociális alapú juttatásokra.  Elvégre a buszmegállók kiépítésének évek óta tartótó elhúzódása, a közlekedés javítása, és minden más környezetbeli javulás elmaradása mögött a likviditási gondokat látja az ember. 

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10580923_1688773334682141_5234512382050319642_o.jpg
Kerítés a létesítendő focipályához - milliókért


Az ócsai futballpálya megújításra azonban rengeteget fordítottak az elmúlt években.
Ennek érdekében még az iskola érintett hátsó kerítését is képesek voltak 2 millióért átépíteni.

A szociálisan érintettek számára a fűtést biztosító, a meleget jelentő tűzifára azonban fogadni mernék, a negyede sem jut mindennek.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése