2014. szeptember 4., csütörtök

Miként kell viselkednie a közfeladatott ellátónak - megszólalt a főkapitány ( - magányos vakkantás az őrségtől)

Számtalanszor hallani, hogy a rendőrségen nagy a nyomás. A rendőrök teher alatt dolgoznak.

Vitathatatlan, hogy a jó rendőrnek számos szakmai tudáson túl elsősorban szabályszerűnek, példamutatónak, majd udvariasnak, toleránsnak, és mindezért közkedveltnek kell illik lennie.

Az utóbbi időben azonban folyamatosan hallani vélt, vagy valós szabálytalanságokról, kisebb-nagyobb túlkapásokról, netán visszaélésekről, súlyosabb esetekben rendőri ügyekről.

http://444.hu/assets/girosz.jpg
Nem lehet bunkónak lenni
Nem egy rendőr végezte be a szolgálatot így.  (Pont a nyáron jött elő több ilyen eset. Ebben került említésre a Tatárszentgyörgyről távozó körzeti megbizott.)

Azonban van amikor a kisebb esetek is nagy port kavarnak. Mert a szolgálatot csak szabályszerűen, kihágás-mentesen és rendben lehet ellátni. Ez alól nincs kivétel, vagy mentség. 

Még akkor sem, ha egyesek ezt másként vélik.  A szolgálattevőket mindig kritikusan ítélik meg az emberek. Nem véletlenül. Sőt, egy demokráciában már joggal.

A polgárság fejlődésével azonban a városban élők jobb közbiztonságot, nagyobb bizalmat, jó modort, segítőkészséget és kedvességet várnak már el a szolgálatosoktól. 

Ezt bizonyítja, hogy ma már a sajtó sem rest elővenni és bemutatni a viselkedéseket, vagy a túlkapásokat. 

Így volt ez akkor is, amikor a blog mutatta be és akkor is amikor a 444.hu közölt fényképes riportanyagot a szabálytalankodásról.

(A www.444.hu internetes oldalon megjelentetett közléssel kapcsolatban a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságának vezetője fegyelmi eljárást indított.)

Aztán volt egy másik, nem kevésbé fontos olvasói bejelentés.

A rendőrség mindkét esetben szűkszavú közleményben közölte, hogy vizsgálatot indított a giroszozó rendőrök ügyében.

De most egy nagyinterjú keretében maga Budapest rendőrfőkapitánya, Bucsek Gábor dandártábornok szólalt meg giroszügyben egy nagyinterjú keretében, ami a police.hu-n jelent meg, és a címe:
 Íme:

Bucsek Gábor: A visszajelzések szerint a város lakossága elismeri a BRFK munkáját.

Police.hu: Ahogy „elismeri” azt is, amikor a rendõr szabálytalanul parkolva vásárolja meg az ebédet…

Bucsek Gábor: A fegyelmi eljárások során kiderült, hogy a gírosz kifejezetten egészségtelen, ha szállítása szabálytalan. A rendőr is ember, megéhezik. Csakhogy neki példát, méghozzá jó példát kell mutatnia. Szolgálatban és azon kívül egyaránt. Azt kell saját magában a helyére tennie, hogy szolgálaton kívül ugyanolyan állampolgár, mint bárki más.  
Na, akkor vajon hogyan értékeli a rendőr szabálytalan parkolását vagy bármilyen más – hívjuk így – kilengését? A rendőrök láthatók, egyre többen és több idõt vannak az utcán, intézkedéseik egyre kulturáltabbak. Nem megengedhetők a jó példától eltérő viselkedésformák.

Nem lennénk Ócsa város fórum pótlója, ha tudnánk erről másutt is beszélni.
Sajnos Ócsán azonban nem lehet. 

A facebookon felmerült esetek kapcsán hozzászóló személyt szó szerint leugatják a polgárőrségből kiszólogató emberek. 

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/c0.170.851.315/p851x315/1939827_678573175568014_1700211625646251594_n.jpg
Saját képük a Facebookról - önreklám
Másokat letiltanak az oldalról, nehogy a rossz hírüket keltsék.  Közben önmagában fegyelmezetlen az állomány a városi polgárőrségben.

Pedig, ahogy a parancsnok a rádióban beszámolt róla, nagyon sokat vannak együtt a rendőrökkel, és jó a kapcsolat, van együttműködés.  

Ha ez így van, akkor honnan veszik  mi polgárőreink közül egyesek a tiszteletlenséget, a felháborító viselkedést és a lakossággal szembeni jellemtelen fellépést? 

Jó, a polgárőr nem hatósági személy, csak egy közfeladatot ellátó polgár, aki a polgárőrség soraiban szervezetten jár el, és ténykedik. 

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p160x160/970909_207732172719644_532499853_n.jpg?oh=0aa5b728484951586604bfe1b8308536&oe=5473A3A8&__gda__=1415315320_99771499f6fc019a04a6c8e74ef2fe84Ő is szem előtt van, akár a rendőr.  Neki is példát, méghozzá jó példát kell mutatnia. Szolgálatban és azon kívül egyaránt. Az ócsai polgárőrnek is azt kell saját magában a helyére tennie, hogy  ugyanolyan állampolgár, mint bárki más, se nem több, se nem kevesebb.  A tisztelet alapvető viselkedési forma. Ezt be kell tartani. Nem csak azért, mert Budapest rendőrfőkapitánya ezt várja el a rendőri állománytól, hanem azért is mert a polgárőr is egy olyan személy, aki nem engedheti meg magának azt amit a rendőr sem és azt a különbséget sem, ami közte és a lakosság közt van.  Akinél ez nem működik, az alkalmatlan a feladatellátásra.  Ez a dolog lényege, nem pedig az hogy ki kit ismer, vagy ki kinek a haverja játszótársa, lovasa, vagy lovaglója. Nem működhet egyetlen szervezet sem kéz-kezet mos alapon, és nem válhat a polgárőrség sem egy munkásőrséghez hasonló elnyomó- vagy erőszakszervezetté.

 A most tapasztalt ócsai jelenségnél ezerszer különb az a gárda, és annak viselkedése, stílusa, amit politikai nyomásra az uralkodó párt a bírósággal elnyom, vagy betiltat, mint ennek a helyi alakzatnak.  Már pedig, ha ez így van, akkor a polgárőr bizony nagyon vegye számon magán, hogy kivel hogy beszél, miként viselkedik és hogy jeleníti meg azt a jelképet, és szolgálatot, amit a városi elnevezés használatával nevünkben képvisel. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjugjy6MMcpx-FC4thp5vidY8xEs8QGz_81fT-Lb-Ri2FqbK2OBKvYCRUFMdPZWv0cmrFduojwdACsnMTXpz3H6WI60ih11GU-vV7tSXCdLCDbRKO8bngUEhMdbKKkSp3-qSIgd-nNBvac/s1600/SSA41115.JPG
A kép illusztráció arra, hogy van itt szemét elég és lenne mivel foglalkozni - az elhaladó jármű nem a polgárőrségé
*

3 megjegyzés:


  1. Ócsa Városi Polgárőrség
    szeptember 1., 20:21
    Tisztelettel kérdezem a csoport tagjaitól, hogy ezt a hölgyet ismeri valaki? Nem lepődnek meg, ha álnéven farkas járna közöttünk!

    VálaszTörlés
  2. Felháborító a városi polgárőrség viselkedése. Facebookon nyomoz kispécizett személyek után. El vannak szállva maguktól KGB ügynöknek képzeli magát egy két ember. Gyalázat.

    VálaszTörlés
  3. Ez Boros Tibor és Wellmann Ferenc közösen kezelt oldala, amit úgy tálalnak, mint Ócsa Városi Polgárőrség a Facebookon. A valóságban a helyi polgárőrséget nem ez a két személy jelenti, még akkor sem, ha ezt ők így határozzák meg. Ócsa Város Polgárőrségében többségében tisztességes és becsületes emberek vannak, akik körül nem bontakozik ki semmiféle ügy. Kár, hogy pár ember okán rossz fény vetül a szervezetre. Sajnálatos, hogy mostanság a bűnmegelőzés helyett a lakosságot pesztrálják inkább. Az utóbbi időben túl sok ilyen eset került rivaldára. Egyszerűen gusztustalan amit a művelnek és a Facebookon megjelenítenek. Egy egész szervezetet képesek lejáratni.

    VálaszTörlés