2014. február 2., vasárnap

Fokozott figyelem és riasztások országszerte az időjárásbeli változások végett - Ócsa vezetésén ez nem látható

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban. Budapesten és az ország középső részén narancsriasztás van. Csúsznak az utak, ne induljanak útnak, ahol esik!
Ócsán is több eleséséről számoltak be szemtanuk. A kormányfő rendkívül nehéznek nevezte a közlekedési helyzetet az országban. 

 http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/02/%C3%B3nos-es%C5%91.jpg

Balesetek, a jeges utakon megcsúszott és elakadt autók lassítják a közlekedést több helyen az országban vasárnap reggel.

Szombat estétől vasárnap reggelig négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban, közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe.

Az útra kelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár "tükörjégen" még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni.

A mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek.

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt - erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel.

http://www.ize.hu/_files/pics/00010/00010533.jpg
Orbán Viktor - miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival - azt mondta: rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki.

Az állami szervek együttműködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttműködése pedig kiváló - ismertette a kormányfő, aki szerint a polgárok nem csak pontosan és időben kapták a tájékoztatást, hanem komolyan is vették és ennek eredményeként nem lett tele útról lecsúszott autókkal az ország.

Jó döntésnek nevezte, hogy a kamionokat megállították a határnál. Ismertetése szerint 1247 kamion várakozik a határnál, a 7,5 tonnánál nagyobb gépjárműveket nem is engedik tovább. A határfeloldás folyamatos lesz ott, ahol javul a helyzet - mondta.

A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik. A honvédség is készen áll, szükség esetén az eszközök és az állomány is rendelkezésre áll, de várhatóan a segítségükre nem is lesz szükség - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: a rossz idő levonulóban van és jó remény van arra, hogy hétfőre visszaállnak a szokásos állapotok, hétfőn mindenki el tud indulni a munkahelyére.

http://www.kidsgeo.com/images/sleet.jpgÓcsán ma már lehetett látni a helyi útkezelő (önkormányzat-városüzemeltetés) útszóró autóját villogni. Olvasói beszámoló szerint több utcát, érintve a buszközlekedési vonalszakaszokat, végigjárt. A járdákat azonban több helyütt továbbra sem takarítják.  Az Ócsai vasútállomás gyalogosan nehezen megközelíthető, mert a Székesi utca volt piac melletti járdaszakaszát az idén sem takarítják rendesen. A Kölcsey utca és a vágányok, valamint az átjáró nem rendelkezik járdával, csak a közlekedési szempontból kimondottan veszélyes úttesten és az árok mentén lehet a sínekkel terhelt kereszteződést megközelíteni.Ugyan ez a helyzet a Damjanich és a vasúti átjáró közötti szakaszon, ahol szintén nincs kiépítés és letisztított nyomvonal. Gyakorlatilag a vasúti átjáróhoz vezető gyalogosközlekedésre használt szakaszt az önkormányzat nem takarítja.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlWD_CtJgfuaMxNLujZT3h6d5GiL2KZgp1zUvF1wIM--Tpx1t_vATudomásunk szerint Ócsán nem rendeltek be rendkívüli munkára embereket, és a közmunkásokat sem láttuk felbukkanni, hogy leszórják az önkormányzati közterület közlekedésre szánt útfelületeit. A közterületfelügyelet munkatársai szintén nincsenek szolgálatban, a közterületen nem látni őket ellenőrizni a városi utak, a járdák állapotát. Vasárnap mondhatni magára hagyottan járnak-kelnek az emberek a síkos felületen. A takarítás a telek és háztulajdonosok hozzáállásán és nem az önkormányzat, vagy a városüzemeltetés szervezettségén múlik.

Sokakon, és sok helyütt csak az előtörő napsugár segít megszabadulni a környezetbeli jeges rárakódástól.

Látható, hogy míg Orbán Viktor szólt, addig vagyis ezzel szemben Bukodi Károly nem adott hangot, illetve nem adott ki figyelmeztetést, vagy nyílt felhívást a helyi síkosságmentesítésre.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése