2014. február 3., hétfő

Se múltat, se jövendőt - van-e jobb választásunk ( - fent és lent)

"Megbűnhődte már e nép a' múltat 's jövendőt!" - nem akarok úgy tenni, mintha egyáltalán nem érteném, hogy mit jelent ez a sor a himnuszunkban, de néha komoly kételyeim vannak. Egyrészt mert az is kérdéses, hogy valóban megbűnhődtük-e a múltat. Jó, lehet, hogy azt igen, mert néha kifejezetten úgy tűnik, mintha Magyarország büntiben lenne. De a jövendőt, kérem? Hát hogy lehetett ennyire biztos a dolgában Ferenc? Mármint Kölcsey. Annyira göröngyösnek tűnt az út 1823-ban a visszapillantóba nézve, hogy úgy gondolta, bármit csinálunk is a jövőben, az legföljebb idegenrendészeti kérdés lehet?

Pedig mennyi minden történt azóta. Trianon plusz ultra. Világ- és rezsiháborúk, véres diktatúrák és elmúltnyolcévek követték egymást ebben a 191 esztendőben.

A 19. században még akadtak kreatív válaszok is arra a kérdésre, vajh’ miért tép minket az a fránya balsors oly rég’... turáni átok stb.

Vezetőink nagy része manapság inkább az egyszerűségre törekszik, amikor a balsors forrását keresi: mások tehetnek róla. És ez egy roppant népszerű válasz, mert könnyű benne hinni. Nagymagyarország-matricás Suzukik tulajdonosainak százai-ezerei gondolkodnak így, de a jelek szerint Magyarország kormányának az a hivatalos álláspontja – legyen szó Trianonról vagy párszázezer honfitársunk meggyilkolásáról –, hogy mi kisangyalként szenvedtük el, ahogy megerőszakol minket a történelem. Épp itt az ideje hát a bosszúnak, most elkapjuk a kis ribancot.

Ezek után jobb érzéssel lehet hozzáfogni az új rendszer felépítéséhez. Nem tudom, hogy kormánykörökben mennyire menő Orwellt olvasni, de valaki vagy átlapozta az 1984-et, vagy mázlijuk volt és ráhibáztak... igen, aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is

Olybá tűnhet, hogy ez a rendszer éppen most bontogatja csak turulszárnyait, mégis, mennél elvetemültebb a hülyeség, amit Orbánék lenyomnak a Nemzeti Együttműködés hol éljenző, hol pedig ‘anyázó torkán, annál nyilvánvalóbb, hogy a kérdés nem ezeknek a hülyeségeknek a mibenléte, hanem az, hogy hosszabb távon mi jöhet ez után.

Nem a politikai konstellációra gondolok. Ha csak az elmúlt száz évünkből indulunk ki, nagy eséllyel inkompetens, gonosz idióták kezében lesz a gyeplő továbbra is - de ha a fehér ló összeesik, akkor teljesen mindegy, merre sarkantyúzzák majd. Viszont - hiába fogy a magyar - lesz még élet a Kárpát-medencében Orbán Viktor után is.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése