2014. február 26., szerda

Lájkverseny hat héttel a választások előtt - sajátos exit poll ( - egy hang)

Belátható közelségbe került az április 6.-i országgyűlési képviselő-választás, mindössze hat hét, és döntünk: merre tovább? 

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2013/11/keretes1.jpgBár azon a vasárnapon egy fülkébe vonulunk, hogy szuper titkosan behúzzuk azt a bizonyos ikszet valamely jelöltre, illetve pártra, most azt néztem meg - pár hónappal ezelőtti kutatásomhoz hasonlóan - hogy állnak kedvenc pártjaink a Facebook-versenyben, kinek hány kedvelője van a közösségi portálon. 

Érdekes eredmények születtek, ezúttal is.


Bár a választások legnagyobb esélyesének pártállástól függetlenül, szinte mindenki a Fidesz-KDNP szövetséget tartja, a lájkversenyben nem a kormányzó szövetség vezet: a Fidesz csupán a harmadik, a maga 127.137 kedvelésével, és nem húzza a dobogó tetejére a KDNP 2.972 kedvelése sem. Így az aranyérem a Jobbiknak jár, a maga 203.619 lájkkal, akit az Együtt 2014 Mozgalom néven futó Együtt-PM szövetség követ 172.833 kedvelő támogatásával.

A baloldali összefogás további pártjai közül az MSZP-nek 93.506, a Gyurcsány vezette DK-nak 34.690, Liberálisoknak 6.876 like jutott.

A Parlament legkisebb pártja, az LMP 24.257 kedvelőt tudhat maga mögött a facebookon, ami többszöröse ugyan Fodor Gábor pártjának, de elmarad a gyurcsányi DK-tól.

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s480x480/430682_10151235348118467_1900440528_n.jpgÉs mi a helyzet a Parlamenten kívüli, felkapaszkodni vágyó kis pártokkal? A kormányzó koalíció kisebbik pártját, a KDNP-t veri még Schmuck Andor Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja is, ami Szocdemek - Be a Parlamentbe! néven fut a közösségi portálon, ám az új szocdem pártot maga mögé utasítja Thürmer Gyula többszöri névváltoztatáson átesett, jelenleg hivatalosan Magyar Munkáspárt néven működő kommunista gyülekezete is, Schmuck facebookos támogatói száma ugyanis 4.400, a munkáspártot pedig 4.779 ember kedveli az interneten. ATV-s szereplések ide, Egyenes Beszédek oda, a SZOCDEMEK-nél majd' kétszer annyi lájkolója van az egykoron szebb napokat látott, most megújult FKGP-nek, akit 8.600 facebookozó szeretne az Országgyűlésben látni tavasztól. Ennél kicsit említésre méltóbb eredményt tudott elérni a magát szintén szociáldemokratának valló Negyedik Köztársaság Párt (4K!), aki bár a fűlegalizáció melletti kiállásával elkülönül a többi baloldali párttól, 19.112 kedvelővel bír - ami a fiatalos retorikája, és pont a fűlegalizáció melletti nyílt kiállása mellett nem mondható túl jó eredménynek a főként fiatalok által aktívan használt Facebookon.

A Parlamenten kívüli kis pártok közül egyértelműen az MDF utódszervezete, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) vezet 33.377 kedveléssel, ami nem csupán a bejutásért küzdő pártok között szép eredmény, de veri a parlamenti LMP-t, és nem sokkal marad el Gyurcsány Ferenc DK-jától sem, és többszöröse a biztos parlamenti mandátumot kapó Magyar Liberális Párt kedveléseinek!

Ez Facebook, ez like!
Április 6-án este meglátjuk, a facebookon túli kedvelések száma hogy alakul!
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése