2014. február 6., csütörtök

A Kúria árulása ( - jobbegyenes)

A magyar igazságszolgáltatást rengeteg jogos kritikai érte az elmúlt évtizedekben. Se szeri, se száma a bicskanyitogató ítéleteknek. Azt már megszokhattuk, hogy az állami milliárdokat elsikkasztók legtöbbször fütyörészve sétálhattak ki a Markó utcából egy-egy felmentő ítélet után. Persze ezek büntető ügyek, ma pedig éppen a devizahitelesek kontra bankok harcában döntött a Kúria. Sajnos megint nem okoztak csalódást.

kuria.jpgA Kúria kétharmados többséggel a bankok érdekeit szigorúan figyelemben tartva példátlan gyorsasággal meghozta jogegységi döntését. 

Kimondták, hogy a devizaadós viseli az árfolyamváltozás hatásait, az árfolyamkockázat önmagában nem ütközik jogszabályba. A pénzügyi intézménynek csupán tájékoztatási kötelezettsége van. Indoklásukban felháborító módon úgy fogalmaztak: "a döntés társadalmi súlyának és jelentőségének tudatában" hozták meg. Érvelésükben az is szerepel, hogy megfelelő jogszabályok hiányában nem tudtak utólag igazságos és méltányos döntést hozni. Ebben sajnos igazuk volt, és ezt a „kiskaput” kegyetlenül ki is használták. Vitathatatlan tény, hogy a Kúria csupán jogalkalmazó, jogalkotásra nincsen lehetősége. Annak ellenére, hogy a pénzintézetek eljárása etikátlan, jó erkölcsbe ütközik és a legtöbb esetben vérlázító, még nem jogi kategória.

Akkor tehát kit is terhel valójában sok százezer devizahiteles kirablásáért a felelősség - teszik fel sokan a költői kérdést. A válasz egyszerű, a 2004 óta regnáló kormányokat. Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, Orbán mind felelősek, hiszen lehetőségük volt olyan jogszabályokat alkotni, amelyek gátat vethettek volna a bankok nyerészkedésének, de valamiért mégsem tették meg ezt. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a felelősség nem testvériesen oszlik el a négy miniszterelnök között. A képzeletbeli devizahiteles csoki torta messze legnagyobb, vörös cukormázzal bevont szeletén Gyurcsány Ferenc neve díszeleg. Az Orbán-kormánynak - annak ellenére, hogy elődeiktől örökölték a problémát - felróható, hogy csak egy szűkebb rétegnek kínáltak megoldást a végtörlesztéssel, az árfolyamgát pedig mindössze tüneti kezelés, nem jelent valódi megoldást.

A Kúria mai döntésében az a legfelháborítóbb, hogy a bankok egyoldalú szerződésmódosításairól nem mertek véleményt nyilvánítani, az erről szóló döntést egy laza mozdulattal átrúgták az Európai Bíróság térfelére. Szerintük tehát az eredeti hitelszerződésben meghatározott kamatláb többszörösére történő emelése alapvetően rendben van. Erről nekik nincs véleményük, ebben az esetben bátran éltek a szelektív jogalkalmazás lehetőségével.

Gyáva módon, ahol meg lett volna a jogi lehetőségük fellépni a bankok ellen, ott nem tették meg ezt. Példátlan árulás ez, hiszen a folyamatosan kettős mércét alkalmazó, a multik és a pénzügyi körök érdekeit minden esetben hűen kiszolgáló Európai Bíróság kezébe adták sok százezer magyar család sorsát. Ne legyenek illúzióink, szinte előre borítékolható, hogy kinek fog majd kedvezni a Luxemburgban ülésező bíróság által meghozott ítélet. De mit is várhatnánk tőlük, ha a „magyar” Kúria is, most már nyíltan a bankok oldalán áll.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése