2014. február 19., szerda

Alsópakony az ígéret földje, vagy csupán a nagy átverés része - visszatekintés vagy betekintés ( - a bukás)

Ócsa polgármestere és alpolgármestere arra kéri a város lakosságát, támogassa, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek a település területén építsenek szociális családi házakat, írja az MTI - 2011. augusztusában.
 
http://www.nepszava.hu/image/?id=361273&ext=jpg&th=inline_main
Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester által aláírt, az ócsai honlapon olvasható közlemény a Belügyminisztériummal 2011. augusztus 11-én kötött megállapodás részletei között említi, hogy az építkezés két ütemben folyik majd az alsópakonyi városrészben.

Az első ütemben 80 családi ház épül, a másodikban - az igényekhez igazodva - további 80-as blokkokban 420 lakóház. Ócsa önkormányzata és a beruházást lebonyolító Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.), valamint az Urbanitas Tervező és Tanácsadó Kft. között két településrendezési szerződést kötnek, amelyek tartalmazzák az ütemezésekkel járó fejlesztéseket is - áll a városvezetők közleményében. 


Az első ütemben várható gyermeklétszámot az általános iskola fogadni tudja, így az intézményt a szükségleteknek megfelelően a második ütemben bővítik - olvasható a www.ocsa.hu honlapon.

A város polgármesterének és alpolgármesterének tájékoztatása szerint a beruházás várhatóan októberben kezdődik, az első ütemben megépülő házakat a tervek szerint 2012 tavaszán adják át.

"Városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt állunk, amely nagymértékben megerősítheti szerepünket a leendő járásban, sőt a megyében", utat nyitva új vállalkozásoknak, munkahelyteremtő beruházásoknak - írják Ócsa vezetői, kérve a lakosságot, hogy támogatásukkal segítsék a nemzeti ügyek kormánya és Ócsa önkormányzatának munkáját.


Jelenleg az alsópakonyi telep egy elbukott álom torzója, aminek koloncát Ócsa viseli. 

A telep őrzését máig biztosítani kell, ami jelentős összegekbe kerül és az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltetési Kft fizeti ki. Azt, hogy kinek azt máig titokként kezelik. A városi jegyző úgy ül a közérdekű adatok halmazán, mint a mesebeli kincses barlang bejáratának kulcsán a tüzet okádó hétfejű sárkány. 

A telep összeköttetését biztosító kisegítő buszjáratot a város biztosítja, mert piaci alapon a Volán nem létesít vonalat, a meglévőt pedig nem hosszabbítja. Alsópakony a számukra érdektelen.  A beigért buszforduló és a kerékpár út sem valósult meg. A régi pakonyiak sem kaptak semmit az új telep létesítésével. A fejlesztések a milliárdok elköltésével lefagytak. A megálmodott autonóm település képe, valóságos rémálommá vált. A Máltai Szeretetszolgálat a szegénység és a kilátástalanság szinonimájaként hat a szociális bérlakásprogramra. Alsópakonyon házat is biztosítottak ehhez.  A kihalt utcán, üres házak közt cirkáló őrség ügyeli a telepi rendet.  Mégis azt mondják, nem gettó.  Az ócsaiak pedig végképp nem gettót akartak a nyakukba.

A két városvezető által beígért fejlődésből javarészt semmi nem lett. Ócsa élete nem lett könnyebb és a devizahitelesek sem szabadultak fel. A telepet nem sikerült feltölteni, a devizacsapdában vergődők nem szabadultak meg a rájuk nehezedő terhektől.

http://static2.origos.hu/i/1208/20120815-ocsa-lakopark-epitese-devizahitelesek-horvath.jpg
Az alpolgármester - Horváth
Az eddigi  problémák a járulékosokkal tovább gerjednek. Ma már Horváth Tamás is elismeri, hogy gond van. Néhány problémás család persze itt is akad - ismeri el Ócsa alpolgármestere a sajtónak, aki azt sem tagadja, hogy a kormány, illetve a Belügyminisztérium nem tárgyalt velük, de még csak nem is értesítette a település vezetőit a program leállításáról. 
Ez is probléma.

Közben volt aki arról cikkezett, hogy Ócsa befuccsolt, mások szerint meg vége az ócsai kísérletnek.  

Az önkormányzat ma nem tudja, kik költözhetnek majd az üres házakba. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésére sem tart már igényt a kormány. Az ingatlanok a NET tartalékalapjába kerültek, ám a Népszabadság információi szerint nagy a bizonytalanság: ezeket is meg kell hirdetniük havonta a többi tartalék ingatlanhoz hasonlatosan, vagy őrizniük kell esetleges katasztrófák idejére.

"A beköltözők többsége jól beilleszkedett, minden jelentkező gyereket fel tudtunk venni az önkormányzati óvodába, bölcsődébe, iskolába. Néhány problémás család persze itt is akad" – ismeri el Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere.
A közlekedési hiányosságokat, a kerékpárút kiépítésének megvalósítását már nem hozza elő.  

 Ők valójában már eddigi beváltatlan ígéreteik során megbuktak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésére sem tartanak már igényt. A kint élők magukra maradtak.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUXd2PRoSDoSi6ISZQhsYz9nU9M3-pBH0KuEBMbMdeP1B53vQ-cuwvuxzV8X0jg1a7trGP_A5ux5S9vAwxOpALBjNTXzotsHOnXAAEI4nIwsHImrgHIM5Tk1a8Kda11VkcsXRg2X2vitU/s1600/DSCF9066.JPG

Már csak az a kérdés, hogy a városvezetés túléli-e, vagy együtt bukik a csapdába került (telepesekkel, és a) teleppel? 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése