2014. július 4., péntek

Nádas Tamás posztumusz Ócsa Város Díszpolgára lett - blogos tisztelgés a pilóta emléke előtt ( - In memoriam)

Szerdán Ócsán autóztam és a Dabas-rádiót hallgattam. Ennek egyik műsorában mindig egy rövid beszámoló hangzik el az önkormányzatok ülésein alkotott munkáról a helyi illetékes szemszögéből. Most éppen a Ócsa "első embere", Bukodi Károly "adta elő magát". A június 25.-ei zárt ülésen elhangzott, és megtárgyalt  „Ócsa Város Díszpolgára” cím odaítélése kapcsán felhozta, hogy a testület döntése alapján azt most posztumusz Nádas Tamás műrepülő világbajnoknak adományozták. (A jegyzőkönyv és a határozat a város honlapján ma még nem volt elérhető.)

Nádas Tamás számomra egy olyan titánként jelent meg korábban, aki szinte ismeretlenül tört be a közéletbe és vívta ki a helyét szakmai és társadalmi körökben. Ismerté válása mögött rengeteg munka "harci hivatás", kihívás és megfelelés alhatott. Gondolom, és vélem ezt kívülállóként. 

http://www.nadastamas.hu/kepek/magamrol/nadas-tamas.jpgNádas Tamás 1998-ban 29 évesen egy sétarepülés alkalmával kerül a kapcsolatba a repüléssel. Annyira megfogta az élmény, hogy még azon a napon megkezdi kiképzését. Néhány hónap után meg is szerzi szakszolgálati engedélyét. Mindezzel nem elégszik meg, azonnal átül egy Z-142-es típusba és a műrepülés elsajátításával folytatja repülős pályafutását. Teljes műrepülő kiképzése 2001-ben fejeződik be, ekkor már YAK-18, YAK-52 valamint Z-726-os típusokon repül. Ezután már együléses gépeken műrepül ( YAK-55M; ACRO-230; CAP-231; Z-50LS) és számos hazai rendezvényen örvendezteti meg a közönséget.

Repülős pályafutásának nagyobb mérföldköve a 2007-es év. Ekkor érkezik meg a tökéletes műrepülésre kifejlesztett EXTRA 300 LP típusú repülőgépe, ezzel a géppel, már méltó ellenfélként vehet részt a különböző versenyeken. A sok-sok év gyakorlás és tanulás a 2009-es esztendőben hozza meg gyümölcsét. Ez év májusában a Csehországban megrendezett Karlovy Vary CAP- on összesítettben ezüstérmet szerez, júliusban a Magyar Műrepülő Bajnokság abszolút győztese lett. Szintén ebben az évben a Lengyelországban rendezett 6. FAI Advanced Műrepülő Európa-bajnokságon a Q programban aranyérmet szerez, majd a következő évben megrendezett világbajnokságon az ott induló 92 versenyzőből bejutott a TOP 10-be.

Nem sokkal 45. születésnapja előtt, 2014. március 7-én egy katari légibemutatón egy műrepülő bemutató alkalmával veszítette életét, amikor egy háton végrehajtott alacsony áthúzás közben a gépe lezuhant.[1]  Feltételezések szerint repülőgépe madárral ütközött.


http://www.opke.ocsaportal.hu/images/ndas_plakt_netre.pngÓcsán az OPKE (Ócsai Polgári Kulturális Egyesület jóvoltából került meghívásra a Kávéházi Esték programsorozatuk keretében 2013 októberében.  

Ez egy fontos és végül jelentős esemény volt, nem csak azért, mert sokak számára az utolsó találkozást is jelentette, hanem azért is, mert volt akinek az első alkalma is ez volt. Eddig a helyben élők közül sem tudták többen, hogy Nádas Tamás bizonyos kötelekéi Ócsához kapcsolódnak.

Nádas Tamás 1969. március 20.-án Kiskunlacházán született. Édesanyja az ócsai Bolyai János Gimnázium tanára volt. Tamás négy évig az iskola diákja, 1983-tól 1987-igjárt a Bolyaiba. Akkoriban még senki nem gondolta, hogy 29 évesen a repülés szerelmese lesz, s majd ekként látjuk viszont.

Nádas Tamás 2014. március 7-én, Katarban bemutató repülés közben járt szerencsétlenül. életében.


Ócsán, az egykori Premontrei kolostor, ma református templom falai közt volt búcsúztatója. Az advanced világbajnok végső nyugalomba helyezése a helyi temetőkertben március 20.-án került sor  egybe esve születésének napjával, amikor a 44. tartotta volna  Szomorú és megrendítő esemény. Családtagok, barátok, pilótatársak, sporttársak – és olyanok, akik egyszerűen szerették Nádas Tamás személyiségét tevékenységét, mind elkísérték utolsó útjára.

http://iho.hu/img/repules_14_03/140322_nadas_jakabsz/P1340842.jpgNéhány nappal később Jakabszálláson barátok repülős-családi körben egy jól ismert emlékműre helyezték Nádas Tamás emléktábláját.  Ennek megvolt a maga különleges jelentősége. Jakabszállás volt az a hely, ahová Nádas Tamás mindig szívesen visszajött, sokat gyakorolt ennek a szép repülőtérnek a légterében.
Komócsi Zoltán, a jó barát és repülőtárs, aki az emléktábla állítását és avatását kezdeményezte, szervezte és finanszírozta, elmondta: - azért is esett Jakabszállásra a választás, mert itt már megvolt az a repülőemlékhely, amelyre Nádas Tamás tábláját ráilleszthették, ez a repülőtér tulajdonosának, Vass Gézának és Csík Imrének a felajánlása volt.
Mostantól minden évben a műrepülő halála napján emléknapot tartanak itt, és berendeznek majd egy emléktermet is a pilóta relikviáival. Ezzel is ápolva a hirtelen elhunyt pilóta emlékét.

A helyi önkormányzat is úgy érezte, hogy méltó emléket akart állítani azzal, hogy zárt ülésen titkos szavazással "Ócsa Város Díszpolgára" címet adományoz az elhunyt sportoló számára. Erről számolt be a polgármester az önkormányzati újságban és a Rádió Dabas hivatkozott műsorában.

A helyi gimi diákjai a "bolyaisok" Zorán dalának soraival búcsúztak a néhai tanulótól:
 
http://www.bogim.hu/images/stories/cikkek/2013-14/nadast.jpg
"Nézz csak fel, az ég magas
Bár azt mondják, hogy nem igaz
Ott jártak ők, a repülők
És nem látták sehol

Kell ott fenn egy ország
Mely talán ránk is vár
Kell ott fenn egy ország
Amit senki nem talál
Kell ott fenn egy ország
Mely bárkit átölel
Kell ott fenn egy ország
Amit sosem rontunk el"

Ócsa város blogja pedig a posztumusz Díszpolgárra a jelen összeállítás keretében Kiss Róbert Richard
Nádas Tamás barátom emlékére írt soraival tisztlegve emlékezik meg a műrepülőről, ezzel adva figyelmet a helyi díj odaítélésének.

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/madarral-utkozott-nadas-tamas-repulogepe/Felszallas%20elott_resize.jpg

"Nagyon szomorú vagyok. Keddre beszéltünk meg találkozót, mondta, csak kiugrik Katarba, mert már oda is hívják.

Szinte mindent megnyert, amit lehetett. Azt mondta nekem, soha nem fél, úgy nem lehetne csinálni. Minden nyáron pár napot együtt buliztunk a Balatonnál. Még ott is tartott bemutatót, a haverok rendezvényén.
 
Kalocsán megrepültette  a szép lányokat, a Citadella felett elkápráztatta a japánokat. De nem csak a szakmája miatt szerettem. Olyan barát volt, aki azonnal igent mondott, ha segíteni kellett. Soha rosszat nem kaptam tőle, minden vacsoránk, minden bulink, minden ötletünk kellemes végződött, ha gond volt, nem érdekelt minket, csak nevettünk egy jót.

Mindig szervezett valamit. Meg akarta csinálni Siófokon a műrepülők Forma-1-ét. Izgalmas bajnokságot, páros küzdelmekkel, akadálypályával.

Annyira tudott, te jó ég, most meg a műrepülés Sennája lett. Katarban fejjel lefelé pár méterrel a kifutópálya felett repült, majd amikor a végén fel akarta emelni a gépet, a betonra csapódott.

Pedig most beszéltük épp a londoni ügyeit.

Nagyon szerettem őt."
 Kiss Róbert Richard (vilagszam.hu)
http://api.ning.com/files/7U-JG7rftqR*T9mKOkBKlxlB5tHyJjuM5iP0grMTKiF97R3a99TOoEkeH0gLgcTAlakQJU8RROiicZn9IhB0NvVqrtM2V07s/Imaoldal.jpg
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése