2014. július 23., szerda

Megvan a választás időpontja - októberben választhatunk magunknak polgármestert és testületet ( - Ócsán is)

Áder János köztársasági elnök október 12-ére írta ki az önkormányzati választás időpontját.

 

http://www.levego.hu/sites/default/files/4539148_nagy_0.jpgAz államfő hivatalának holnapján szerdán közzétett nyilatkozatából úgy tűnik, hogy Áder János megvárta az Alkotmánybíróság döntését az önkormányzati törvényről, melyet az ellenzék kérésére vizsgáltak meg. 

Az Ab hétfőn - nagyon szoros eredmény mellett - úgy döntött, hogy nem alkotmányellenes az, hogy a kicsi és a nagy kerületek is azonos számú képviselőt, azaz egy-egy polgármestert küldenek a Fővárosi Közgyűlésbe. Az Ab ugyanakkor a kompenzációs lista számításának módját kifogásolta.

 

 Áder János azt írta,

az Alkotmánybíróság (Ab) 2014. július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Ab döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől.
Áder János bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda közölte, hogy felkészülten várja a választásokat, és mindent megtesz a törvényes és sikeres lebonyolítás érdekében. Mint közleményükben írták, a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását a jogszabály szerint a Nemzeti Választási Bizottság a választást megelőző 75. napig tűzi ki. Az NVB a következő ülését csütörtökön tartja, és napirenden szerepel a nemzetiségi választás kitűzése, így várhatóan már akkor kitűzi a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását.

 

Egy nappal a határidő előtt


http://csepel.info/wp-content/uploads/valasztas2.jpgAz alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen. Idén októberben négy vasárnap lesz, de ahogy arra a többség számított, Áder János nem az első lehetséges időpontot, 5-ét választotta.

A köztársasági elnök a határidő lejárta előtt egy nappal döntött az október 12-ei időpontról, ugyanis a választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé kell esnie. Október 12-e esetében ez a határidő július 24-én éjfélkor járt volna le.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése