2014. július 14., hétfő

Még mindig nem sikerült benépesíteni Alsópakonyt - a hely örzésével azonban van aki jól jár ( - meddig még)

Az elmúlt három év nem hozott sem áttörést, sem változás az ócsaiak  és a szomszédos alsópakonyiak életében. Ahogy a devizahitelesek csapdája sem pattant ki, úgy az itt élők körülményei sem nagyon változtak.

Még mindig jó pár ház üresen áll a méregdrágán épített Ócsa melletti kormányzati lakónegyedben, pedig már nem csak devizahiteles családok költözhetnek be az eddigi  bérlakásokba.

Bár 2011-ben a lakásukat elvesztő devizahiteleseknek tervezték a lakóparkot, az újonnan beköltözőknek sem devizahitele, sem saját ingatlana nem volt. - számolt be korábban az RTL híradója.

A mostani beharangozás szerint nyár végére most már tényleg megtelik az ócsai lakópark. A legutóbb frissen érkezők már szociális alapon költözhetnek be a házakba, nem feltétel a devizahitel, sőt az sem, hogy az illető családnak volt-e korábban saját ingatlana. Ez a lazulás azonban nem a devizacsapdában rekedtek enyhülését, vagy a már korábban kiköltözöttek sorsjavulását hozta. Alsópakony közlekedése továbbra is az elmúlt évek gyakorlatát mutatóan siralmas. Több lakossal nem jár többletszolgáltatás. A helyzet nemigen változik.

http://i1.ytimg.com/vi/93mRf7xoT5w/maxresdefault.jpg

A Napi.hu 2013 februárjában még azt publikálta, hogy közel 600 devizahiteles költözne Ócsára. Mint azóta tudjuk, ez nem vált valóra. Máig sok ház üresen áll, és már szociális alapon is költözhetnének, valahogy mégsem akar benépesülni a telep. Az elmúlt évben sokat enyhíztettek a jelentkezési feltételeken. Valahogy azonban nem egy jól csengő helységnév lett Ócsa, Alsópakony városrésze.

Az ellenzéki Jobbik szintén 2013-ban már kihangsúlyozta: semmilyen gazdasági fellendülés nem képzelhető el a hitelkárosultak helyzetének rendezése nélkül, mert csak ez tudná felpörgetni a fogyasztást, ezért is lenne kiemelten fontos a probléma átfogó és minél gyorsabb megoldása.  Azóta több mint egy év telt el. Többel sorsa visszafordíthatatlanná vált. A kormány pedig csak látszatintézkedéseket tett, és csupán tovább ígérget.

Ócsa város fideszes vezetése sem áll jobban ezzel a sarkalatos problémával. Ma sem vagyunk előrébb Alsóakony és a devizahiteles kapcsán, mint voltunk egy, vagy két évvel korábban. A beígért kerékpárút előzetes vizsgálati eljárása után sem valósult meg Ócsa központjáig. 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/546/5461/54617/5461730_acb95bb3735ec55d356616fed21b3f4a_wm.jpgAlsópakonyon a helyzet alig változott. A hiányos településrész fejlődése megállt ott, ahol a kormányprogram. Semmi lényegi változás nem történt. Hacsak az nem, hogy már nem csak devizahitelesek mehetnek az ócsai lakóparkba. A lakótelepet azonban a korábbi ígéretek ellenére is közpénzből őrzik. Arra hivatkoznak, hogy az üres házakat óvni és védeni kell. Erre szerződtek az önkormányzat városüzemeltetési cégén keresztül. Mint a polgármester beismerte, az Uniform-team kapta a megbízatást.

Sokáig titkolták, hogy ezt a munkát is ugyanaz a kedvezményezett kisvállalkozás kapta, aki a korábbi szeméttelepet is őrizhette évekig a rekultiváció előtt és után. Most ezzel is elvannak egy ideje.

Az őrző-védő személyzetben a szomszédos városka, a pár kilométerre eső "belsőrész", a belterületi Ócsa egyes lakóinak profilja ismerhető fel. Köztük az egyik a nagyhangú Misi, aki amolyan kiegészítésként vállal csak munkát, éjszakánként. Kismotorral érkezik, és ételt is hoz magával a "nyúlós műszakra". Állítólag szereti ezt a maszekot, mert nyugis itt lenni és közben pihenni is tud, nem zavarja senki.  Korábban többen is kaptak munkát, de mára megfogyatkoztak. Mindenesetre jól jön neki a kiegészítés, és nem bánja, ha továbbra is fenntartja az önkormányzat ezt az állapotot.

Buzáné Icsó Zsuzsanna is jól járt az új teleppel, mert az ezzel járó többletmunkára való hivatkozással emelték meg havi 60 ezerrel a fizetését.
Bár korábban a városvezetés azt hantázta, hogy egy fillérébe nem fog a városnak kerülnie Alsópakony szociális lakónegyede, ez egyre több esetben bizonyul valótlannak. És itt nem csupán a városüzemeltetés "nagyasszonyának" a bérbeli többletjuttatásaira, hanem számos más egyéb kiadásra is értendő.

Bukodi Károly és Horváth Tamás szavahihetőségének vesztésével a velük szembeni bizalom is oda lett.
Alsópakony vonatkozásában és a terveket illetően ugyanúgy nem valósultak meg az általuk hangoztatottak, ahogy az anyagi vonatkozást és a terheket illetően sem. Ócsa a letelepített devizahitelesekkel együtt nem jött ki jól ebből a projektből.  Ma már a telep felhígulásáról, az etnikai betelepítésekről hallani.  Immáron semmi nem számít alapon egyetlen cél, hogy valahogy betöltsék az üresen álló házakat. Ez nem más, mink a kudarc leplezése, az eredeti cél tévesztése és egyben a kormánypolitika, a város és a vezetés kudarca. Az Alsópakonyban elhelyezett bérlők sem tudhatják, hogy mi vár még rájuk. Már most hallani olyan hangokat, és tapasztalni olyan cselekedeteket, ami a békés együttélés szabályait felrúgva egy különös kolónia kialakulására és egyben a környék várható lepusztulására utal.


Az Orbán-kormány "szociális érzéketlenségének, ostobaságának, pazarlásának és hozzá nem értésének" jelképe. Így jellemezte Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa a 2,7 milliárd forintból felépült "szegénység-rezervátumot", az ócsai lakóparkot. Ami irreális összegből épült meg, munkahelyektől távol van, és naponta csak kétszer jár busz Ócsára. Ezt már Bakó Krisztina tette hozzá, aki a dabasi választókörzetben indult az Együtt-PM jelöltjeként az országgyűlési választásokon.

Bakó úgy vélte, hogy a projekt lezárásának kimondásával a beköltözött 43 családot magukra hagyják, nem fog megépülni a lakópark második üteme, nem lesz óvoda, bolt sem. Mint mondta, az eredeti tervek szerint a lakópark házait 160 ezer forintos négyzetméteráron tervezték megépíteni, ehhez képest a 2,7 milliárdból visszaszámolva több mint félmillió forintra jön ki egy négyzetméter ára. A 2,7 milliárd forintból akár kétszáz panellakást is vásárolhattak volna - jegyezte meg.

Ócsán azonban szintén nem beszélnek a továbbépítésről és a fejlesztésről.  A "régi pakony" víz ellátása és csatornázatlansága továbbra is nagy probléma.  Ezt mindaddig nem felejthető, amíg az új telepítésű városrész gondjairól beszélünk. Elvégre ott is élnek jó páran, akikről szinte soha nem beszél senki.

Az új telepen az év első hónapjában még vagy huszonöt olyan ház volt amelyre nem kötöttek bérleti szerződést, de a terület egyesek szerint a nyár végig mások szerint az őszig benépesülhet.

Ternyák Edit a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. szóvivője elmondta azt is, hogy nem tudnak a program folytatásáról, ám ez nem jelenti azt, hogy nem épül több lakás.

http://tajepiteszek.hu/sites/default/files/_egyeb/_cikk/ocsa/img_7747.jpg

Az ócsai lakópark épületei 2013. júniusában, - alig egy éve - kerültek átadásra. A lakók a nyár folyamán fokozatosan költöztek be. Mára a telepen megjelentek az otthonosságra törekvés első jelei, az egyedi kialakítások. A lakók díszítik a kapujukat, virágokat ültetnek. Számolt be  Dr. Dömötör Tamás, a BM Területrendezési és Településügyi Főosztály vezető tanácsosa.

A zöldfelület még további fejlesztésre szorul, hiszen a szél elleni védelem, illetve a talaj megőrzése, a porképződés csökkentése nagyban segíti a megfelelő életminőség biztosítását, az egészség megőrzését, és a közérzet javítását.

A növényállomány telepítése nem csak az otthonosság megteremtésében segíti egy újonnan kialakított lakópark közösségét, hanem a megfelelő mikroklíma kialakításában is elengedhetetlen szerepe van. Az épületek megépítését követően ezért a Belügyminisztérium fontosnak tartotta, hogy a zöldfelületi rendszer kialakítása mielőbb megkezdődjön. Az épületek műszaki átadását követően, nem sokkal az építők levonulása után meg is kezdődött a növényültetés első üteme. Ezt a feladatot tájépítészek kapták.

 http://tajepiteszek.hu/sites/default/files/_egyeb/_cikk/ocsa/img_7763.jpg

Nagy segítséget jelentett a Silvanus faiskola felajánlása. A cég ingyenes felajánlásával olyan méretes növényeket biztosított, amelyek azonnali takarást és számottevő zöldfelületi megjelenést biztosítanak. Emellett jelentős számban ajánlott fel gyorsan növő sövénynövényeket, amelyek a szél elleni védelmet biztosítják. Ez különösen fontos az ócsai sík, homokos területen. A felajánlás segítségével közel 600 növényt sikerült elültetni a településrész közterületein, az utak-árkok mentén és a központi közösségi tér területén.

A közhasznú foglalkoztatottak az utógondozást folyamatosan végzik a helyi városüzemeltetés irányítása alatt. 
Amennyiben a település vezetése szándékozik folytatni a zöldfelületi fejlesztést, a Belügyminisztérium továbbra is minden segítséget megad az ügy előrehaladása érdekében.

http://mandiner.hu/attachment/0091/90926_ocsai_lakopark.jpg

Alsópakony az állam és az önkormányzat állatorvosi lova, amit sem boncolgatni, sem gyógyítani nem lehet.
A vezetők által várt és ígért fejlesztések, beruházások elmaradtak és így további munkahelyek sem létesültek.
 Még az ezzel kapcsolatos kérdez-felelek is olyan tabu, amit az önkormányzat városüzemeltetési cége fedez.

alap: Mandíner.hu/RTL; Hír24 / Index fotó & Internet
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése