2014. július 15., kedd

Mátyás-féle királyi ajándék a devizahitelesekenek - kormánypolitika vs lakosság ( - bankcsapda)

Aki ismert a magyar népmese világában, az jól tudja, hogy Mátyás király volt az aki úgy intéztetett ajándékot, hogy végül a jutalmazott kapott is meg nem is.
Most a kormányunk is valahogy így járt el a deviza-mentőcsomag kapcsán, amikor a bankok igazságtalan pénzügyi politikája folytán a lakosságnak akar kedvezni. 

http://www.piacesprofit.hu/images/ups/5392_small.jpgUgyanis a nagy dirr-dúrral, és széles vállal kikolompolt devizahiteles mentésből körülbelül annyi fog maradni, mint a mesebeli ajándékból. Valójában ez sem ér majd többet, mint Alsópakony látszata és mesterséges bioszférája.

Az adósmentés során az árfolyamrés eltörlése után a Parlament által hozott intézkedések nem fognak nagy áttörést hozni a lakosság körében. Az állami érdekek úgy látszik felülmúlják a lakossági elvárásokat a bankokkal szemben.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmdsSELmj4_wS8wifVJ0o5RRkGXSPC_msIuCJbHZ0UkXFba6FFwf7VPlKSj1fwLTZtA6zgo1qjJkzwBgNt2EgwwhpLXPmDXN1uEQ1p4ceDiz2We8zvokEiS6eb8LZTMraHJufAdnCkSXE/s1600/lak%C3%A1shitel+2.jpg
Mert ne gondoljuk, hogy a devizahitelesek bukszáját dagasztja majd az az ezermilliárd forint, amit a bankok a mentőcsomagon "buknak". Az adósságcsökkentést nem lehet ropogós húszezresekben felmarkolni. A deviza, a pénz itt csak egy "fikció".

Az a durván 1000 milliárd forint, amit állítólag veszteségként, (vagy elmaradt haszonként) ír majd le a hazai bankrendszer, s ami immár nem csak a magyarországi, de az osztrák és más érintett pénzintézetek nyereségességét is gyengítheti, véletlenül mégsem a válságba kerültek pénztárcáját gyarapítja. A mesebeli ajándék túl szép lett volna készpénzben. A hitelező bankok részéről a veszteség egy leírás, ami a devizahiteles oldalon is csupán adósságleírás lesz.  Tehát attól, hogy egy 15 milliós tartozást mondjuk 13-14 milliósra redukálnak, vagyis csökkentenek az nem más, minthogy „papíron” átírják a követelést. Ebből következik, hogy a bank számára "elvesző milliókat" tényleg kézbe foghatja a "megmentésben" részesülő adós.

Ettől az intézkedéstől egyetlen fillérrel sem lesz több a kezében. 

http://telesport.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2032/12/Clipboard0355-500x281.jpgSzerencsére – és lehet, hogy szerencsétlenségünkre – van azért legalább két nem fiktív elem ebben a politikai játszmában.

Az egyik olyan évi 100 milliárd forint, amennyivel, leghamarabb decembertől vagy januártól, csökkenhetnek a törlesztőrészletek. Ez a pénz, havi bontásban, nyilvánvalóan a magyar lakosságnál marad.

Továbbá az is kézzelfogható lesz, ha a devizahitelesek mentése során „visszajáró” összeg, vagyis az 1000 milliárd adóköteles lesz. A szaktárca még mérlegeli, hogy ez esetben milyen jövedelemről van szó. Az adóztatás azért lenne különösen érdekes, mert csupán a 16 százalékos szja 60 milliárddal haladná meg a törlesztőrészletek valóságos csökkentését.

A lakosság bízva a kormányzatban a mentőcsomag révén növekvő megtakarításra számít, és a kereskedelem is ettől remél fellendülést. Azonban a magyarság nagy számban csalódott a bankrendszerben és a banki hitelezésben. Ezt a sebet nem lehet a mostani intézkedéssel csak így hirtelenjében befedni. 

http://kuruc.info/galeriaN/egyeb/siratofalmon_helyes.jpg

A lakosságtól, amely a törlesztőrészletek csökkenése által a legjobb esetben és összességében is vagy évi 100 milliárd többlethez jut, aligha várhatjuk, hogy lekezelje a pénzügyi szektor testén tátongó 1000 milliárdos fekélyt. Az meg végképp álomnak tűnik, hogy egy bóvli kategóriás országban, ahol nagyban folyik a visszaható hatályú törvényhozás, majd épp a szolidan érkező befektetői kör keres magának itthoni bankokat. Egyes nyilatkozatok szerint a bíróság a bankok oldalára állt. Mások szerint a kormány nem meri a valós mentőintézkedéseket megtenni a fennálló pénzügyi- és bankrendszerrel szemben. A bankok amúgy is rettenetesen sírnak. A hitelcsapdába kerültek meg, az otthonukat vesztettek sorsa a legkevésbé publikus. Mindez eléggé visszás helyzetet képez a magyarországi viszonyokról társadalmilag, politikailag és gazdaságilag egyaránt. 

Az emberek körében tapasztalható és tapintható feszültségről, a frusztrációról és a pszichés állapotokról nem is beszélve. Ez a "nesze semmi fogd meg jól" állapot egy ócska kényszerházasság szüleménye, aminek soha nem jó a vége.

A jelen kor devizahitelese és a kormány mentőcsomagjában reménykedőknek is érdemes ezt szem előtt tartaniuk, mielőtt túl nagy ábrándokat, vagy valós ajándékot remélve optimistán  várnak az intézkedésre.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése