2014. július 30., szerda

A legtöbben ittasan ültek nyeregbe - persze vannak kívételek is ( - mert nálunk az nem számít, ha részeg teker)

A KRESZ módosítása után bárki ittasan kimehet a főútra, csak egy drótszamár kell hozzá. Ezért, pontosabban ezzel szemben tiltakozunk  sorozatunkkal, mert egyetlen alkoholos befolyásoltság alatt álló személy se veszélyeztethesse mások biztonságát, testi épségét. Elvégre a közlekedés önmagában is veszélyes üzem.

http://kerekparosklub.hu/sites/default/files/imagecache/tartalom_galeria/2combinokozott.jpg
A városi kerékpározás nem apró kihívás a közlekedésben résztvevők (mások) számára

Borostyánsárga küllőprizma, fehér színű, dinamós első és vörös színű hátsó lámpa. Két egymástól független fék, csengő. Ezek a bicikli kötelező tartozékai. Csak ezeket fogadják el a rendőrök. Ha bármelyik hiányzik akár húsz ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Sok biciklis nem érti a hirtelen szigort, a biciklis boltok forgalma viszont megnőtt emiatt. 

http://kapos.hu/static/keptar/12/b/11
Ez bizony szabálytalan - nincs hátsó lámpa és fényvisszaverő prizma
Minden kerékpárra előre egy fehér vagy kadmiumsárga fénykibocsátó lámpát kell felszerelni, egy megbízható kormányberendezéssel kell rendelkeznie a kerékpárnak, az első és a hátsó kerékre külön ható megbízható fékberendezéssel, valamint kötelező hangjelző berendezés a csengő, az első keréken legalább egy darab küllőprizmával, borostyánsárga színűnek kell lennie, a hátsót helyzetjelző lámpával kell felszerelni. Aminek piros színt kell kibocsátania. Ezek azok a kötelező tartozékok, amik egy kerékpárról sem hiányozhatnak. 

A rendőrök állítólag Pest megyében is egész évben figyelik a bringásokat az utakon. Ha bármi hiányzik a járműről, a helyszíni bírság 3000-től 20000 forintig terjedhet.

Az új túrabiciklik egy része a KRESZ-szabályainak teljesen megfelel, erre többet nem kell költeni. A mindennel felszerelt csaknem 50 000 Ft-ot kóstál, de a jobbak még ennél is drágábbak.

A kaposvári Béczi István több szabállyal nem ért egyet. Azt mondja: elsősorban a borostyán színű prizmával, amit a küllőre kellene feltenni. Szerintem ez már elavult, ennél vannak sokkal fejlettebb fényvisszaverő cikkek is vannak, amikkel sokkal jobban látható az ember. Az országos akció óta a szaküzletet egyre többen keresik fel.

http://partybike.hu/wp-content/uploads/2013/06/IMG_7486.jpg
Ez viszont szabályos, mert nem gép hajtja, így lehet vele ittasan is közlekedni - részegen vezethető

A nagy nyári hőségben és a megnövekedett forgalomban bizony fontos, hogy ne csak a rendőrök kedvéért, hanem mindenki saját érdekében is betartsa az előírásokat.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése