2024. március 1., péntek

Nem egyedi eset a szabálytalanul leállított autók látványa Ócsán - járdát eltorlaszoló autók kerülgetéséről

 Ócsa nem a járdahálózatáról híres. Inkább használják ennek hiányában az autóknak szánt úttestet a gyalogosok, mintsem azt a kevés járdát, ami számos helyen még a buszmegállóig sem ér.

Talán ezért is érinti érzékenyen az embereket, ha egyesek a járdára keresztbe állított autóval torlaszolják el azt.

Persze a tősgyökeres ócsai tudja a megoldást, amit közzé is tesz a Facebookon: "Sztem tovább tartott leírni a posztot mint kikerülni az autód".  Vagyis ne foglalkozzon ezzel a panaszos, hanem kerülje ki az útest érintésével.  Ugyanis a paraszt azért áll a járdára, mert félt az úttesten hagyni az autóját, ahova a gyalogost küldik. Holott a járda a gyalogosokért van.  ne Sőt még azt is közli a szabálytalankodó, hogy: "egy két gyermekes apuka!"

Természetesen a gyerekszámtól függetlenül is tudnia kéne a KRESZ-t a sofőrnek, és a két gyereknek is szolgálhatna jó példával a szabályos leállással. 

A baj nem is a gyerekekkel van, hanem azzal, ahogy a gyerekekkel takaródzik, az "apuka", amikor másutt ezért közel 20 ezres bírságot kapna a közterestől.  Arról nem is szólva, hogy az arra járó szintén két gyermekes anyuka a babkocsijával kénytelen kikerülni azt az autót, aminek a tulajdonosa sem hagyta ott a járművet, ahova a babakocsis kisdedeket megkerülni küldik.

A járda a gyalogosoké. Az úttest az autósoké. Az, hogy Ócsán az útesten közlekednek a gyalogosok, az nem csak egy helyi népszokás, hanem egy szocializálódási probléma ugyanúgy mint a kerítésre ugró csaholó kutya, vagy a gyalogjárdát kifoglaló autós.  Mindez persze nem jöhetett volna létre Ócsa kisvárosi hangulata és az ismert közállapotok nélkül.

 A járda az urbanizált területeken, városokban és településeken elengedhetetlen infrastrukturális elem, mely a közlekedés és a városi élet egyik alapvető részét képezi. A járda a gyalogosok közlekedésének kijelölt területe, ahol biztonságosan haladhatnak az emberek a gépjárművek forgalmától elkülönítve. Ez a közlekedési út egy sor fontos szerepet tölt be mind a közlekedés, mind a városi környezet szempontjából. A járda elsősorban a gyalogosok biztonságát szolgálja.

Szóval legyünk már és próbáljunk kicsit normálisan viselkedni, közlekedni, mert ha lábnyomok maradnak a motorháztetőn, akkor ez a kétgyermekes apuka lesz az első, aki a rendőrségre szalad feljelentést tenni. 

Köszönjük a fényképet a beküldőnek, mert ezt a parasztos leállást mások is gyakran alkalmazzák. 

Sajnáljuk, hogy a rossz példát éppen az szolgáltatta, aki végül is felvállalta a szabálytalanságát. Köszönjük Gábornak, hogy mindezt sikerült becsöngetés nélkül megbeszélni.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése