2024. március 5., kedd

Változások a gépjárműadó befizetésében - évforduló és kötelezettség

 Idén március 15-e helyett április 15-ig kell befizetni a gépjárműadót, a korábbi két részlet helyett egyösszegben kell utalni, de a részletfizetés automatikusan jár – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az idei évtől az évi két alkalom, március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni. A kormány azért is döntött a szabályok egyszerűsítése mellett, mert az adózók nagy részénél az évi kétszeri fizetés során sokszor megtörtént, hogy vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán is kifizették – mondta az államtitkár.

2021. január 1-jétől a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat. A NAV 2021-ben a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. Ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó-kötelezettség nem változik, az adóhivatal az éves gépjárműadóról csak értesítést küld, új határozatot nem.

 https://20.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/img-style-457/public/upload/article/7/gepjarmuado-freepik.com_.jpg

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni.

  • A banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.
  • Az adó rendezése idén is lehetséges a NAV-Mobil gépjárműadó menüpontjában, amivel egyszerűen, azonosítást követően néhány koppintással befizethető a gépjárműadó.
  • A NAV ügyfélportál (ÜPO) felületén belépéskor a felhasználó azonnal látja az adóhatóság által nyilvántartott adatait és az adószámlája egyenlegét. Ha valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája 410-es adónemének lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan.

Amennyiben problémát okozna az évi egyszeri fizetés, érdemes kihasználni a részletfizetési kedvezményt, amely a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) csak néhány kattintás, ráadásul automatikusan jár. A családok, a lakosság vagy például az egyéni vállalkozók az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig, évente egyszer vehetik igénybe.

Az az egyesület, alapítvány, köztestület pedig mentesül a gépjárműadó megfizetése alól, amelynek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése