2016. szeptember 26., hétfő

Sokba van, és haszontalan az Eu-s parkolóberuházás - mások másutt másként sáfárkodtak a pályázati pénzekkel (- van különbség)

Létezik Pest megyében egy város, Budapesttől 25 km-re, ahol nem voltak képesek kihasználni,  az Eu-s pályázatokat akkor, amikor mások ebből hatalmasat tudtak fejlődni. De ebben a közegben  azzal az opcióval sem tudtak élni, hogy a választási terület országgyűlési képviselője itt, ebben a városban lakik. 

Ócsa vasútállomásán az aluljáró helyett az Eu-s pénzekből felhúzott kerítést letaposva járnak át a síneken az üres parkolóba - itt nem a migránsok bontották meg a kerítést ( - a felmerülő problémákat az önkormányzat nem orvosolja)

Létezik azonban egy másik középszerű város, távol a fővárostól, a messzi Hajdú-Bihar megyében, ott ahol a román határ 35 kilométerre van. Ott képesek voltak Eu-s pályázatokkal arculatot frissíteni és új lehetőségeket biztosítani a helyi közösség számára. Ez a település a Berttyó menti új-falu, ismertebb nevén Berettyóújfalu. Ennek a településnek a vezetői tudták mitől döglik a légy.

Nem úgy, mint a Pest megyei Ócsán.

http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--AnwnlVxV--/c_limit,w_1160/6uX85fU4bSMyGZDds.jpeg
Köszönjük Európa, hogy adtál félmilliárdot..
Ők ugyanis kimaxolták az uniós támogatásokat. Van DrinkBike, mobil squash-pálya, de az abszolút világszám az alföldi bobpálya, amely lejtőhiányában elektromos bobokkal biztosítja a száguldást. És mindezt persze uniós pénzből. Azért egy sípálya, beülős felvonóval nagyon kéne. 

Berettyóújfalu nem garasoskodik ha a fejlődésről van szó, főleg ha mindezt az unió is támogatja. A kreativitásból sincs hiány, így lett 13 millióért városnéző DrinkBike, 13,7 millióért mobil squash pálya és a szállításához egy Toyota Hilux – derül ki a 444 cikkéből.

De az ötletek, ötlete talán az volt, hogy sikerült uniós pénzből megépíteni, „Magyarország első sík területen elhelyezkedő bobpályáját!” A lejtőt pedig úgy pótolták, hogy a bobokat elektromos motor hajtja. A fő attrakció mégis az, hogy erre sikerült uniós pénzt is szerezni, méghozzá mintegy 500 millió forintot – amihez képest a mobil squash pálya 13,7 millió forintja tényleg csak gombok.

És persze, a történetnek itt még nincs vége, mert a félmilliárd forintos pálya ugyan elkészült, csak nem működik.

Ugyanez van nálunk is a vasúti parkolólóval, csak ez kevesebb látványossággal bír.

http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--vsBj95Sz--/c_limit,w_1160/6uX9Xb3aMfhYBI7Hs.jpegA bobpálya építésére a Mezei-Vill Kft. nyerte meg a támogatást (ahogy a squash pályára is), még 2012 végén. Nem is kapkodták el a beruházást, először tavaly májusra jósolták a nyitást, ami nem jött össze, majd november végén jelentették be, hogy a bobpálya-projekt megvalósult.

Mindezt kicsit fanyalogva és irigykedve írják le ellenzéki oldalról, de ki nem szarja le, ha Ócsán is ez, és így valósult volna meg ahelyett, hogy a szintén uniós pénzekből finanszírozott vasúti parkolóberuházás hulladékát az erdőszélén ásták be. 

Ez egy kicsinyes és durván alantas cselekedett, ráadásul környezetszennyező valamint az itt élők ellen irányuló, a lakossággal szembehelyezkedő cselekedett. Nem így a Berettyóújfaluban lezajlott projekt, mert az a vélt, vagy valós lényúlások ellenére is vonzó, látványos, és a lakosságot segítő dolog, mely turisztikailag és fizetővendéglátás szempontjából is kiemelkedő.

Az ócsai beruházásnak azonban semmi hozadéka nem volt.

Az  amúgy ünnepélyesen át nem adott ócsai parkoló a berettyóújfaluihoz képes egy olyan elfuserált ócska beruházás, aminek a szemete végül csak a városon, azaz a nyakunkon marad. Köszönhetően az ittenieknek.

Mert mindez Ócsán a helyi városvezetésen múlott. 

A használatba vett ócsai parkoló a vasútállomás mentén van, aminek a kerítését már sikerrel megrongálták, valamint megtaposták, mivel a MÁV által létesített aluljáró korszerűtlen és és értelmetlen, hiszen nem vezet a vasúti peronokhoz. Így csak a síneken át lehet közlekedni. Ezért nem fogadják el az Eu-s pályázattal nyert kerítést a helyiek. A parkoló meg ott áll kihasználatlanul, üresen, pusztán egy helyi vállalkozó próbálja csak telephelyként hasznosítani és belakni. A baj ezzel meg annyi, hogy azt is szabálytalanul, és a létesítményt rongálva, mert a burkolattatot  nem a több tonnás monstrum tárolására tervezték. Annak ott volt az előzményként felszedett vastag betonaljzat, amit a városvezetők jóvoltából titokban itt, az erdő szélén raktak le.

Szóval, ha lehetőséget, vagy visszaélések közt kéne választani, akkor inkább a bobpálya, a DrinkBike, a squash-pálya mentén szépülő várost, mintsem a hulladéklerakós, környezetszennyezős vasúti parkolós türközést választanám. Mert ha már tesz valamit a vezetés, akkor abból ne csak nekik, hanem a lakosságnak is legyen haszna.
Ha jól belegondolunk, akkor inkább egy bobpálya álljon itt, mintsem a hátrahagyottan feltornyozott szemét.

Mert egyik helyen sem bukott bele ezekbe a történésekbe a polgármester. 
Ezért nagyon nem mindegy, hogy ki mit hagy maga után az utókorra.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYATw_ABvWUjA7W52puo4HNu8J_c81gp7Y7InnAfGal7ZOJsp9_UTMWpZLN2PwJnj08zaKaV0tjPuyT2oVrU_PRRBPVNnfC2rRvYrfZwyXQrTGZnPMRzsTZtneW2zetR5R5GSaalUYhcI/s1600/DSCF1260.JPG
Ócsának csak ennyi jutott az Eu-s parkolóberuházásból - környezetszennyezés és miegyéb

A berettyóújfalui bobpálya a Morotva Ligetben van, amelyet szintén uniós pénzekből raktak össze. Ott van a stadion, a kisvasút, a műjégpálya, a jurtás üdülőház és egy négycsillagos szálloda is – a ligetbe folyó uniós támogatások összege meghaladja a 700 millió forintot. 

Erre mondják, hogy ügyes. 

Ócsát vezetését mindezek viszonylatában miként nevezhetnénk?
444.hu nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése