2016. szeptember 7., szerda

Nem elég a gond, itt van ez is - le­nye­lik az ön­kor­mány­za­tok a vé­dő­nők pén­zét ( - ők meg bármire elkölthetik)

Ma az országban a legnagyobb feszültséget a bérek tarthatatlansága okozza. Az egészségügyi dolgozók bérelemelése elódázhatatlan. Azonban a ezt valahogy a kormány is húzza, és az önkormányzatoknak sem igazán kedves a nővér.

Számos helyen kiszervezték az egészségügyet a közszolgálat alól. Így javarészt maszekká, vagy közhasznúvá tették a dolgozókat, megfosztva ezzel sok olyan juttatástól, amit csak a hivatalnokok élvezhetnek. Az "olcsósítás" megritkította az egészségügyi dolgozók számát. Sokan elvándoroltak, mások meg ki. A megmaradt állományt azonban valahogy senki sem becsüli.
http://www.mave.hu/galeria/3/logo_vedono.JPG 
Ez nem valami igazságos - Itt vannak most például a védőnők: 

Az önkormányzatok ugyanis benyelik a fizetésemelésre szánt pénzeket, és a kormány által átutalt pluszforrásnak átlagban csak a 12 százalékát adják oda...

Most egy kormányzati tervezet szerint januárig visszamenőleg megkapnák a béremelésüket a védőnők, az önkormányzatoknak pedig a teljes összeget el kellene juttatniuk az érintettekhez. Havi bruttó 30-35 ezer forintról beszélünk.
 
 http://s.ripost.hu/thumbs/2016-08-23/d938c1847c0ac975ffd109e20fb62dac/620x0.jpg

 

A település ma bármire elköltheti a pénzt

A -nak Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta: ma még nincs kötelező előírás arra, hogy a "finanszírozási díjemelést" hogyan használhatják fel a munkáltatók - vagyis zömmel a helyi önkormányzatok. Elviekben a védőnői hálózat működtetésére és fizetésemelésekre kellene költeni, de sokszor másra megy el, hiszen az önkormányzatoknak sincs pénzük.
„A múlt héten jelent meg a rendelet módosítása, amiben nincs benne, hogy a védőnői ellátásra is alkalmazható az egészségügyi szakdolgozói bértábla. Tehát a védőnők továbbra is csak a munkáltatók jóindulata alapján kaphatják meg a 30-35 ezer forint béremelést, és még így is jelentősen lemaradnak a szakellátásban dolgozó hasonló végzettségű szakdolgozóktól”.

Így lesz 208 ezerből 1500 forint...

A visszamenőleges emelés egy összegben körülbelül 208 ezer forint lenne egy közepes nagyságú védőnői körzetben. Ám mivel az "önkormányzati szokások" szerint a pluszforrás 12 százalékát adják át, vagyis bruttó 24 960 forint jutna el a védőnőkhöz, így a járulékok levonása után nettó 12 600 forint maradna a zsebükben. De ha az újabb, tervezett módosítás sem lesz kedvező, akkor előfordulhat, hogy a fizetésemelés csak bruttó 1500-5600 forint lenne.

De mennyi az annyi?

Az egészségügyi ágazatban mindenki alulfizetett, ám a védőnők még a szakellátásban dolgozóknál is jócskán kevesebbet vihetnek haza. A birtokába jutott adatok szerint a szakellátásban dolgozó diplomások bére 196-306 ezer forint között mozog attól függően, hány éve vannak a szakmában.
Ezzel szemben a védőnők átlagfizetése bruttó 180-190 ezer forint körül mozog, tehát egy átlagos védőnő nettó 120 ezer forint körüli összeget visz haza havonta. Egy védőnő, aki a legnagyobb körzeteket látja el és a legrégebben van a pályán, nyugdíj előtt, csak bruttó 258 696 forintot keres. Viszonyításként: ma Magyarországon az átlagos diplomás bér 257 700 forint. Azt pedig, ugye, nem kell ecsetelni, milyen nagy a védőnők szerepe és felelőssége...
 Ripost nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése