2016. szeptember 19., hétfő

Alsónémedit a Kormányhivatal kötelezi egy rendelet visszavonására - Ócsára azonban ez nem vonatkozik

Ócsán is indulatokat kavart a szomszédos Alsónémedi község által megalkotott új adórendelet, mely az alkalmi és időszakos, de inkább illegális mezőgazdasági munkavállalók megjelenése és helyi elszállásolása ellen irányult.

http://www.retroradio.hu/images/cikkek/8/1/0/158810_g.jpg
Idénymunkások a dinnyeszezonban - nem mindenki vállalja a kuli melót
Ócsa is szenved a nem állandó jelleggel a városban tartózkodó, ideiglenes, vagy alkalmi munkavállalóktól. Lakossági oldalról több panaszt lehet találni a közösségi oldalakon lapozgatva. A jelenséggel szemben azonban a hivatalok valahogy tehetetlennek tűnnek, mert a politika most különösen finnyás az ilyen migrás-jellegű munkavállalók vonatkozásában. A foglalkoztatási oldal gazdag adóelkerülőivel azonban mintha nem foglalkozna ennyit a hatóság.

Ócsa polgármestere is csak arra szövetkezik a rendőrséggel és a polgárőrséggel, hogy ezeket a munkát vállaló jövevényeket szorítsa vissza a kulák foglalkoztatók helyett. Pedig Orbán Viktor is azt hangoztatja a migránsok kapcsán, hogy a kiváltó okokat kell megszüntetni, a korlátozások önmagukban nem vezetnek eredményre.

És lám, hogy ebben mennyire igaza van,. azt ez a mostani helyzet is igazolja.


Az ócsai rendőrőrs parancsnokával, a körzeti megbízottakkal, a polgárőrség vezetőjével és jegyző úrral folytattam megbeszélést ma délután. A téma a külföldi idénymunkások megjelenése, a jelenség megállítása, visszaszorítása volt. Megállapodtunk, hogy mindenki a saját eszközeivel, de összehangoltan, közösen lépünk.
Akció indul!


http://nagykovacsi.hu/wp-content/uploads/2015/08/pmkh2012.jpg
Ócsán meg a szeméttel sem bírnak
Visszavonatta a Pest Megyei Kormányhivatal Alsónémedivel azt a helyi adót, amelyet a betelepülő munkanélküliekre róttak ki.

Napi 800 forintot kell(ene) fizetnie helyi adóként annak a nagykorú polgárnak, aki életvitelszerűen Alsónémediben él, de nem a saját vagy rokonai ingatlanában, valamint nincs legalább 90 napja meglévő munkaviszonya. A helyi képviselő-testület még június 30-án fogadta el az erről szóló rendeletet. Az adóalanyoktól a havi 24 000 forintot a rendelet szerint annak kell majd beszednie, akinek a házában laknak, és ő az, aki köteles lesz befizetni a pénzt minden hónap tizenötödikéig az önkormányzat számlájára. Ha a tulaj nem szedi be a pénzt a lakóitól, az az ő dolga, de az adót – ha így tesz, akkor saját zsebből – mindenképpen be kell fizetnie.

A polgármesteri hivatal indoklása szerint az önkormányzatok alapvető feladata a helyi közszolgáltatások biztosítása, és ennek a feladatnak az ellátásához muszáj megteremteni az anyagi feltételeket, „nélkülözhetetlen a helyi közösségek kezdeményezőkészsége, áldozatvállalása is” – idézi a hivatalt az index. A képviselő-testületi ülésen elhangzottakból viszont az derül ki, hogy Alsónémediben régóta komoly feszültséget kelt a romániai roma vendégmunkások jelenléte – lényegében ellenük fogadták el az új adó bevezetését.

http://csepel.info/wp-content/uploads/R%C3%A9tv%C3%A1ri-Bence.jpg
Most – Rétvári Bencének, az Emmi államtitkárának egy parlamenti írásából – kiderült: a Pest Megyei Kormányhivatal már augusztus 5-én felszólította az alsónémedi testületet arra, hogy vonja vissza az adójogszabályt. Erre a helyi képviselőknek 45 nap áll rendelkezésükre – eddig még nem lépett a település vezetése.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése