Egy Pest megyei menzakonyháról
gyerekek tányérjára is juthatott azokból az élelmiszerekből, amelyet a Nébih
emberi fogyasztásra alkalmatlannak talált.
Erről már a Vecsési Hírek számolt be.
Erről már a Vecsési Hírek számolt be.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetést végző TS Gastro Kft. egyik általa üzemeltetett konyháján több mázsa lejárt szavatosságú és minőség megőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert talált és foglalt és vont ki a felhasználás elől.
Már évekkel ezelőtt is a TS Gastro volt az a cég, aki az ócsai önkormányzat vezetésének
Spák óta tudjuk, hogy volt eset, amikor a polgármester a saját nem létező szakállára képes volt szerződni. Valahogy így léphetett fel akkor, amikor nem vitte testület elé az önkormányzat bírósági ügyét és egymaga szerződött a sorozatpereket folytató ügyvédi irodával. Aztán legalább egy esetben a perkezdeményezésre sem kapott felhatalmazást a testülettől. De volt más is. Szintén képviselő-testületi felhatalmazástól mentesen, attól függetlenítve kötött korábban szerződést szintén legalább egy ízben azzal a tornatanárral aki így megkaphatta (birtokolhatta) az iskola tornatermének tanidőn túli hasznosítását. Ezt a hasznosítást hívták bérleti konstrukciónak, amiből aztán a városnak nem csak haszna, hanem kára is származott, amikor a tulajdonosi önkormányzatot bírói ítéletben részben elmarasztalták az ott történtek okán. Ez volt az a birtokháborítási ügy, aminek vonzatai máig hatóak.
Persze a focit kedvelők azóta is ingerült fújjozásba kezdenek, ha ez az ismert ügy említésre kerül.
Most azonban nem erről, hanem sokkal inkább a mögöttes szerződésről és általában a szerződéskötésekről, illetve annak általános célzatairól, következményeiről kéne pár szót ejteni. Arról, hogy városunk vezetése kivel és mi okból, vagy hasznára köt különböző szerződéseket.
Az iskolai tornaterem bérbeadása során a helyi tanárral, aminek kihatása és hátránya a birtokháborításban csúcsosodott ki.
A birtokháborítás óta tudjuk, hogy vannak haverok és vannak balekok. Az előbbiek az érinthetetlenek, az utóbbiak pedig a perköltségek fizetői. Az előbbiek azok, akik hasznot húznak a városi klientúra jóvoltából. Az utóbbiak meg azok, akik ugyanettől szenvednek.
Az óvoda felújítást követően sokan még azt hihették, hogy nyernek az új és láthatóan jól felszerelt konyhával. A vezetők elsőként büszkélkedtek a létesítménnyel. Az átadáson még beszédet is mondtak a fejesek és meg is mutatták minden érdeklődőnek.
Sajnos olyannak is, akinek talán nem kellett volna.
Sajnálatos mód, azonban megtetszett annak is, akinek ez jó üzletnek látszott. Az óvodások szülei, inkább a gyerekeik ellátását mintsem kiszolgáltatását látták ebben.. A kiköltekezett városi önkormányzat azonban nem így gondolta.
Volt aki kiváló üzleti lehetőséget vélt mindebben. Ezután a képviselők elé vitték az ügyet. A polgármester a szokásos trükk szerint elvi hozzájárulást kért. Aztán a mostani testület engedett a vezetői szándéknak és kiadták a konyhát. Aki mindezt így megkapta, az pedig nem más, mint az a TS Gastro akiről fentebb szóltunk. Az a cég, akiről mostanság oly sokat olvasni a sajtóban.
A baj csak az, hogy mindez nem egy sikertörténet.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal (Nébih) a közétkeztetést végző TS Gastro Kft. ceglédi
konyháján több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőség megőrzési idejű,
továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert talált és foglalt le. A Nébih
szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint várhatóan több százezer forint
lesz a bírság. Az albertirsai székhelyű cég másik két konyháján elvégzett
ellenőrzések során a szakemberek nem találtak problémát.
Képek, fotók: - Internet és TS Gastro |
A ceglédi konyhán az ellenőrzés során a felhasznált élelmiszerek között – elkülönítés vagy megjelölés nélkül – egyebek mellett több mint 80 kilogramm lejárt fogyaszthatósági idejű húst, húskészítményt találtak. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 240 kilogrammot. Az épület helyiségeinek állapota szintén nem felelt meg az előírásoknak. A konyhában a falak csempehiányosak, az ajtók és tároló szekrények sérültek, takaríthatatlanok voltak. A húselőkészítőben a mosogatóba a szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban közvetlenül a padozaton tárolták az élelmiszereket.
A hivatal információi szerint a cég 3400 adagos konyhával dolgozik, mely körbe gyermekétkeztetés is tartozik, illetve több intézménynek szállít. A Napi.hu kérdésére a Nébih közölte: egyértelműen nem zárható ki, hogy az ellenőrzést megelőzően nem kerülhetett lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagból a közétkeztetésbe, viszont emberi megbetegedésről nincs információja a hivatalnak.
A Nébih a lejárt és nem nyomon követhető élelmiszereket megsemmisítette.
Vecsési Hírek után
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése