2015. október 16., péntek

Valóban ez a vállalkozás kell Ócsára - romlott húsból készült a menza ( - önkormányzatunk nem tágít)

Egy Pest megyei menzakonyháról gyerekek tányérjára is juthatott azokból az élelmiszerekből, amelyet a Nébih emberi fogyasztásra alkalmatlannak talált.
Erről már a Vecsési Hírek számolt be.

http://i.ytimg.com/vi/qC_wmNrURCI/maxresdefault.jpg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetést végző TS Gastro Kft.  egyik általa üzemeltetett konyháján több mázsa lejárt szavatosságú és minőség megőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert talált és foglalt és vont ki a felhasználás elől. 

http://tsgastro.hu/wp-content/uploads/2012/07/TS_Gastro_Ceglden_is.jpgAz eset érdekessége, hogy ez a cég kapta és szerezte meg nemrég a helyi közétkeztetésre a jogot.

Már évekkel ezelőtt is a TS Gastro volt az a cég, aki az ócsai önkormányzat vezetésének betudhatóan jóvoltából jelentkezhetett a helyi közintézményeink konyháinak átvételére. Mindezt természetesen szerződéses alapon.

Spák óta tudjuk, hogy volt eset, amikor a polgármester a saját nem létező szakállára képes volt szerződni. Valahogy így léphetett fel akkor, amikor nem vitte testület elé az önkormányzat bírósági ügyét és egymaga szerződött a sorozatpereket folytató ügyvédi irodával. Aztán legalább egy esetben a perkezdeményezésre sem kapott felhatalmazást a testülettől. De volt más is. Szintén képviselő-testületi felhatalmazástól mentesen, attól függetlenítve kötött korábban szerződést szintén legalább egy ízben azzal a tornatanárral aki így megkaphatta (birtokolhatta) az iskola tornatermének tanidőn túli hasznosítását. Ezt a hasznosítást hívták bérleti konstrukciónak, amiből aztán a városnak nem csak haszna, hanem kára is származott, amikor a tulajdonosi önkormányzatot bírói ítéletben részben elmarasztalták az ott történtek okán. Ez volt az a birtokháborítási ügy, aminek vonzatai máig hatóak.
Persze a focit kedvelők azóta is ingerült fújjozásba kezdenek, ha ez az ismert ügy említésre kerül.  

Most azonban nem erről, hanem sokkal inkább a mögöttes szerződésről és általában a szerződéskötésekről, illetve annak általános célzatairól, következményeiről kéne pár szót ejteni. Arról, hogy városunk vezetése kivel és mi okból, vagy hasznára köt különböző szerződéseket.

Az iskolai tornaterem bérbeadása során a helyi tanárral, aminek kihatása és hátránya a birtokháborításban csúcsosodott ki. 

A birtokháborítás óta tudjuk, hogy vannak haverok és vannak balekok. Az előbbiek az érinthetetlenek, az utóbbiak pedig a perköltségek fizetői. Az előbbiek azok, akik hasznot húznak a városi klientúra jóvoltából.  Az utóbbiak meg azok, akik ugyanettől szenvednek.

http://tsgastro.hu/wp-content/uploads/2014/04/109-400x600.jpgAz óvoda felújítást követően sokan még azt hihették, hogy nyernek az új és láthatóan jól felszerelt konyhával. A vezetők elsőként büszkélkedtek a létesítménnyel. Az átadáson még beszédet is mondtak a fejesek és meg is mutatták minden érdeklődőnek.

Sajnos olyannak is, akinek talán nem kellett volna.

Sajnálatos mód, azonban megtetszett annak is, akinek ez jó üzletnek látszott. Az óvodások szülei, inkább a gyerekeik ellátását mintsem kiszolgáltatását látták ebben.. A kiköltekezett városi önkormányzat azonban nem így gondolta. 

Volt aki kiváló üzleti lehetőséget vélt mindebben. Ezután a képviselők elé vitték az ügyet. A polgármester a szokásos trükk szerint elvi hozzájárulást kért. Aztán a mostani testület engedett a vezetői szándéknak és kiadták a konyhát. Aki mindezt így megkapta, az pedig nem más, mint az a TS Gastro akiről fentebb szóltunk. Az a cég, akiről mostanság oly sokat olvasni a sajtóban.

A baj csak az, hogy mindez nem egy sikertörténet. 


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetést végző TS Gastro Kft.  ceglédi konyháján több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőség megőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert talált és foglalt le. A Nébih szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint várhatóan több százezer forint lesz a bírság. Az albertirsai székhelyű cég másik két konyháján elvégzett ellenőrzések során a szakemberek nem találtak problémát.

http://nagykorosma.hu/sites/default/files/u36/ts%20gasztro.jpg
Képek, fotók: - Internet és TS Gastro
Az érintett céget korábban nem ellenőrizték, a mostani ellenőrzésre a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága által végzett előzetes kockázatértékelés és adatgyűjtés alapján került sor.

A ceglédi konyhán az ellenőrzés során a felhasznált élelmiszerek között – elkülönítés vagy megjelölés nélkül – egyebek mellett több mint 80 kilogramm lejárt fogyaszthatósági idejű húst, húskészítményt találtak. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 240 kilogrammot. Az épület helyiségeinek állapota szintén nem felelt meg az előírásoknak. A konyhában a falak csempehiányosak, az ajtók és tároló szekrények sérültek, takaríthatatlanok voltak. A húselőkészítőben a mosogatóba a szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban közvetlenül a padozaton tárolták az élelmiszereket.

A hivatal információi szerint a cég 3400 adagos konyhával dolgozik, mely körbe gyermekétkeztetés is tartozik, illetve több intézménynek szállít. A Napi.hu kérdésére a Nébih közölte: egyértelműen nem zárható ki, hogy az ellenőrzést megelőzően nem kerülhetett lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagból a közétkeztetésbe, viszont emberi megbetegedésről nincs információja a hivatalnak.

A Nébih a lejárt és nem nyomon követhető élelmiszereket megsemmisítette.
*

Időközben a TS Gastro új magyarázkodó közleményt adott ki, ami elérhető a cég honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése