2015. október 31., szombat

Lassan lejár a biztos mandátuma - a fejlesztések csak nem jönnek ( - ámbár november végéig beeshet valami)

Megyénként egy-egy miniszteri biztost neveztek ki 2015. június 1-jétől 2015. november 30-áig.  
Pest megye területére a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából dr. Szűcs Lajos ócsai lakost fejlesztési biztossá nevezte ki.

http://img.szucslajos.com/vlasztsi%20film.%5B1%5D.jpg

A miniszteri biztos feladata, hogy a megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja a projekt-előkészítő és projektmenedzsment-struktúra kialakítását.

Szűcs Lajos kinevezését követően a városban voltak, akik bíztak az egykori helyi képviselő új munkájában, és eredményeket vártak tőle Ócsa fejlődését illetően. A lassan véget érő féléves biztosi ténykedés azonban ismét nem hozott áttörést a városnak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEJGz3sqVRqxUIb71qa_nuecM3zskiLNBVD2omzIRBkBz6rvfPc7n8cyvrf9GeFLbtMUDv-sVMuVGtYIT17RB812CbWM2cQ_55lDOfGiszbUVD-KcpDzfk5Z4jRTVm3Yv55HA9Y9OyoYI/s1600/012.jpg
A vasúti kereszteződés korszerűsítése elmaradt - évek óta ez van

Ócsa az elmúlt időszakban számos pályázatra nem jelentkezett, azokon nem indult.  Az itt élő megyei biztos mintha nem is sarkalta volna városának vezetését a projektekben való részvételre. 

Arról sem sokat hallhattak az itt élők, hogy a város 10 éve évfordulója alkalmából valami kiugró teljesítmény ért- vagy hozott volna a miniszteri biztosi tevékenység a városkának. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlf1/t31.0-8/11958236_399961633534022_7804472286356625962_o.jpg
A színpadon és a mikrofonnál a megye miniszteri biztosa a tortavágás előtt a várossá válás 10. évfordulóján

Bár Szűcs Lajos, és a térség mostani képviselője Pánczél Károly a helyi polgármesterrel közösen és elsőként vágott bele a város ünnepi tortájába, a többségében szürke hétköznapok során azonban nem láthattuk őket így együtt tolongani a városfejlesztést illetően. Még az összefüggő járdahálózat sem épült ki az elmúlt évek során a város fő utcájának hosszában. Sőt a Városháza előtti részen a műemlék templomig sem sikerült a járdázottságot megoldani. A 10 éves évforduló alkalmára a vasúti átjáró sem lett másabb, mint a községi időben volt. A miniszteri tevékenységet ellátó, és itt élő volt országgyűlési képviselőnk javára nem sok új dolgot tudhatunk be. Semmilyen látványos, vagy hozzá kapcsolható projekt nem ismert a lakosság előtt. A kinevezéséhez illeszthető fejlesztésről nem tudunk a várost illetően. Ma sem látni a munkája eredményéből többet, mint a kinevezését megelőzően. 

A NIF tájékoztatása: a parkolók alapvető funkciója, hogy az elővárosi vonalakon a közösségi közlekedésre tereljék a személyforgalmat

Úgy tudni, hogy miniszteri biztosként általa támogatott beruházás átadásán Ócsán eddig nem vett részt. Erre azonban már nem sok lehetősége marad a hátralevő megbízatási időben. A mandátum lejártáig egy hónap van hátra. Ebbe az időbe egyedül a vasútállomás környékét befolyásoló Eu-s támogatásból épülő P+R terület átadására kerülhet sor a jövőben. Ez a projekt azonban máris a környezetvédelem vizsgálódását élvezi, mivel a kialakítás során jelentős mennyiségi építési törtbetont (veszélyes hulladéknak minősülő betonaljzatot) a városi erdőszélre süllyesztettek. Ez a terület azonban önkormányzati tulajdonban áll, aminek megnyitása csakis a városvezetés tudtával és engedélyével valósulhatott meg. Amennyiben a környezetvédelmi vizsgálat jogszabálysértést  állapít meg, úgy az itt elfedett betontörmeléket vissza kell fejteni és el kell szállíttatni. Amennyiben ez így alakul, akkor az Eu-s projekt elszámolása, kifizetése és Szűcs Lajossal történő átadása is veszélybe kerülhet. Elvégre rosszul jönne ki a számára, hogy egy olyan látványberuházáshoz adja magát, aminek során szabálytalanságok merültek fel. 

A miniszteri biztos feladatai közt az önkormányzatokkal együttműködve koordinálni a feladatokat. Így a projekt-előkészítő és projektmenedzsment-struktúra kialakítását is.

http://img.szucslajos.com/2015/pest-megye-hivatalos.jpgEmellett vállalta többek között, hogy közreműködik a feladatokhoz szükséges humánerőforrás-kapacitás mennyiségi és minőségi felmérésében, irányítja a megyei kedvezményezettek számára szükséges megyei szintű képzések és workshopok megrendezését, valamint kapcsolatot tart a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságának koordinációs feladatot ellátó szervezeti egységeivel. A tevékenységekről referál.

Erre vállalkozott  idén júniusában Szűcs Lajos helyi lakos, aki 2006 és 2014 között a Pest Megyei Közgyűlés elnöki tisztét töltötte be, majd a 2014. évi országgyűlési választásokon Ócsát mellőzve a Pest megye 7. számú (Vecsés) választókerületének képviselője lett. Helyét a gyáli önkormányzat egykori alpolgármestere Pánczél Károly vette át, és jelenleg is próbálja azt betölteni.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/10422067_752478698212561_9134766860798754308_n.jpg?oh=32abc338a435a19cfcf12462f4adf65a&oe=56C04F46
Tortászok - felvágók ( - képviselői produktum)

Ócsa városi ünnepségén nem véletlenül közös erővel vágtak bele az ünnepi tortába. Elvégre ez az ő politikai-választási sikereinek a jelképe is volt. Még akkor is, ha ezt a pódium előtt tapsikolók nem érezték.
  
Így hordták ki a rekultivált területhez a MÁV-parkoló tömbös betontörmelékét
Szűcs Lajos presztízsének vélhetőleg ez nem tenne jót egy olyan beruházás, mely botrányos kihatásokkal vagy utórezgésekkel járhat. Ha netán Eu-s szintre jutna az  ügy, akkor mindenképpen valahogy rendezni kéne a dolgot.  Ugyanis túl nagy összegek forognak kockán ezzel az egésszel.

Szűcs Lajos  biztosi munkáját a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, a feladat ellátásáért csak felelősséggel tartozik. Ha jól és sikerrel végzi be megbízatását, az különös jelentőséggel bír  politikai szereplésére. Ellenkező esetben egy fiaskó szintén befolyásol lehet a további megbízatásaira. 

Elvégre a miniszteri biztos feladata, hogy a megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja a projekt-előkészítő és projektmenedzsment-struktúra kialakítását. Persze nem tudni, hogy az elővárosi közlekedés-fejlesztéshez kapcsolódó vasúti parkolókialakítás mennyiben érintheti meg.  

Akár miként is alakul, november még hozhat meglepetéseket.

*

1 megjegyzés:

  1. Sok gyermek számára Ő a példakép, hogy szorgalmas, kitartó tanulással, hova lehet eljutni.

    VálaszTörlés